Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  09.10.2022 09:09:10

Střípky z trhu – Porsche hodnotnější než celý koncern VW, Tesla spouští výrobu tahače Semi

Několikaletý přetrvávající růstový byznysový příběh automobilky Porsche zatím nadále přitahuje investory. Na konci září úspěšně uskutečněná primární emise (IPO) má pozitivní pokračování. Zkrátka akcie Porsche se na burze po úvodním přešlapování, a obchodování i pod emisní cenou v IPO, kdy je coby koordinátor emise podržela Bank of America, vydaly v tomto týdnu solidně na sever. V pátek se vyšplhaly na historická maxima až na 93 EUR, nakonec na burze ve Frankfurtu zakončily na 91,94 EUR. Trh tím výrobce sportovních vozů ocenil již na více než 83,7 mld. EUR. V přepočtu na více než 2 bil. korun.

V přepočtu takřka 6 mil. korun zainvestoval do akcií také sám šéf Porsche. Oliver Blume totiž koupil za emisní cenu přes 2 900 akcií, resp. za více než 241 tis. EUR. Téměř obdobnou částku do akcií vložil také člen představenstva Lutz Meschke. Nalézt lze i další nákupy akcií ze strany managementu. Za zmínku však stojí především následné stabilizační kroky manažera emise. Bank of America již totiž koncem předchozího týdne, kdy akcie Porsche zamířily pod cenu z IPO (pod 82,50 EUR), vstoupila na trh. A poměrně razantně, když až do úterý nakoupila v souhrnu téměř 3,8 mil. akcií Porsche za 312,8 mil. EUR.

Celkový objem IPO by tak nakonec měl pro samotný Volkswagen dosáhnout o něco nižší než očekávané částky. A tedy i mírně negativně ovlivnit očekávanou mimořádnou dividendu Volskwagenu (o dividendě více zde). Nakoupené akcie Porsche se totiž použijí pro manažery primární emise, kteří mají v rámci tradiční opce možnost koupit ještě 14,85 mil. akcií Porsche. Očekává se, že svého práva využijí.

Akcie mateřské společnosti Volkswagen zažily vlastně také pozitivní týden. Avšak ne tak výrazně jako akcie Porsche. Čtvrteční každoroční konference koncernu Volkswagen pro analytiky a investory totiž již, na rozdíl od akcií Porsche, na samotné akcie Volkswagen dále pozitivně nezapůsobila. Kmenové i preferenční oslabily oproti čtvrtku o zhruba 1,6 %. V indexu DAX zařazené preferenční akcie Volkswagen tak nakonec za celý týden přidaly přes 3 %, zatímco kmenové sotva o procento. Trh tak aktuálně koncern, který po zmiňovaném IPO vlastní Porsche ze 75 %, oceňuje na 77 mld. EUR. Tedy o 6,7 mld. EUR méně, než samotné Porsche...

Ve čtvrteční prezentaci koncern například dále naznačil, jak má postupovat nárůst podílu výroby elektromobilů v této dekádě. A to včetně hlavních trhů, kde má nadále dominovat Evropa a Čína. Jak dále patrno níže z grafického přehledu koncernu, pro rok 2026 se mj. počítá také s vozem Škoda Vision 7S.

                                                                                                                                      

Akcie Tesla v týdnu propadly takřka o 16 procent

Výrazně negativní týden mají naopak za sebou akcie automobilky Tesla (TSLA). I tak její ocenění nadále působí ve srovnání s konkurencí astronomicky. pátek titul zakončil nejníže od poloviny června u 223 USD, trh tak aktuálně firmu oceňuje na 699 mld. USD. Od listopadu 2021, kdy se cena při zohlednění splitu vyšplhala až na rekordních 414,50 USD, se tedy ocenění smrsklo již téměř na polovinu.

Titul hned v pondělí negativně reagoval na firemní zprávy, když i přes oznámenou rekordní produkci a prodeje ve 3. čtvrtletí čísla zaostala za očekáváním (více zde). Později v týdnu pak bylo dalším negativem pro titul oznámení o přeci jen koupi společnosti Twitter ze strany Elona Muska. Titul tak zasáhly obavy týkající se možných prodejů akcií Tesla ze strany šéfa firmy. I přes očekávané další partnery vstupující do transakce by zkrátka mohl Musk na převzetí firmy potřebovat ještě další finance. Do sobotního večera se každopádně žádné regulatorní hlášení o prodejích akcií zatím nebjevilo.

A jakoby se Muskovi jižní směrování firemních akcií nelíbilo a chtěl ho zvrátit. Po čase přispěchal vlastně zase nestandardním způsobem s informací, která by si jinak zasloužila oficiální firemní sdělení. Na twitteru, kde ho sleduje již přes 108 mil. lidí, uvedl, že již byla zahájena produkce Tesla Semi Trucku. První dodávky blíže nespecifikovaného počtu tahače se má dočkat 1. prosince koncern Pepsi.

 

A následně ještě Musk doplnil, že uživatelé se mohou u tahače těšit „na dojezd 500 mil. (cca 800 km) a super zábavu při řízení“. Jak již bylo popsáno výše, propadu akcií to přesto nezabránilo. Přiblížují se tak letošním minimům, resp úrovni u 210 USD, kterou lze zároveň považovat za významnou tehnickou hranici.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688