Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.10.2022 09:11:00

Základní scénář vývoje v USA podle Goldman Sachs - Víkendář

Na trzích se začíná diskutovat o tom, že Fed bude muset přerušit zvedání sazeb, aby nenarušil stabilitu finančního systému. Co si o tomto pohledu myslí hlavní stratég Goldman Sachs David Kostin? Ten na Bloombergu uvedl, že Fed celkově utahuje finanční podmínky. To znamená zvedání sazeb, ale promlouvají do nich i výnosy dlouhodobějších obligací, kurz dolaru a také ceny akcií. A pro akciové investory je podstatné, že v takovém prostředí se obvykle nejlépe vede silným společnostem.

Co kdyby Fed ale opravdu otočil? Kostin na tuto otázku reagoval s tím, že je pouze hypotetická a záleželo by na příčinách takového obratu. Pokud by mezi ně patřilo například výrazné zpomalení americké ekonomiky, z akcií by si pravděpodobně vedly lépe defenzivní sektory. K tomu ale stratég dodal, že takový scénář rozhodně není tím základním, se kterým se v jeho společnosti pracuje.



Kostin kladl v rozhovoru důraz na to, že podle ekonomů Goldman Sachs k brzkému obratu v politice Fedu nedojde. Počítají s hladkým přistáním amerického hospodářství, index S&P 500 by pak podle banky měl příští rok uzavřít na 4000 bodech. Pokud by se ale dostavila recese, index by se dostal na 3150 bodů. Kostin k tomu dodal, že v základním scénáři americká ekonomika bude i nadále růst, ale dojde k ochlazení na trhu práce. A na akciovém trhu by si měly vést nejlépe akcie firem se silnou pozicí na trhu a rozvahou.

V tomto scénáři by podle stratéga mohl letos index S&P 500 uzavřít na hranici kolem 3600 bodů, zisky obchodovaných firem by letos rostly asi o 8 % a příští rok o 3 %. Poměr cen a zisků na akcii PE by se v takovém prostředí mohl pohybovat kolem 15. To je podle Kostina nejpravděpodobnější scénář. Všímá si ale toho, že investoři se začínají otáčet směrem k názoru, podle kterého přijde recese. Kostin míní, že dojde ke snižování ziskových marží obchodovaných firem. Očekávání podle něj půjdou dolů.

Stratég byl tázán, jak si vysvětluje, že v současném prostředí jsou investoři stále plně zainvestovaní. Odpověděl, že podle informací Goldman Sachs je situace trochu rozdílná a pozice řady institucionálních investorů jsou o něco nižší. Například vzájemné fondy dnes drží více hotovosti než obvykle a „jsou tu indikace relativně opatrnějších pozic na straně většiny správců aktiv“, dodal expert. V následujícím grafu Goldman Sachs ukazuje pozice domácností:
02
Zdroj: Twitter

Americké domácnosti zvýšily alokaci aktiv do akcií v roce 2020, ta nyní ale dosahuje opět úrovně 39 %, která odpovídá stavu před rokem 2020. Nejnižší alokace bylo dosaženo během finanční krize, kdy se podíl akcií dostal pod 25 %. Domácnosti v současnosti nefandí dluhopisům, roste naopak podíl hotovosti, který se pohybuje kolem 18 %. Jde o nejvyšší číslo za zhruba deset let.

Zdroj: Bloomberg, Goldman Sachs, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688