Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.10.2022 06:07:10

Sekundární nabídka akcií SAB Finance skončila, Lapčík vydělal téměř půl miliardy korun

Již od konce ledna loňského roku se na pražské burze téměř za neměnnou cenu obchodují akcie SAB Finance. Tedy akcie společnosti, která jak sama prezentuje je u nás na trhu lídrem pro devizové obchody pro firemní klientelu. Způsobem provedení vlastně nestandardní primární emise (IPO) se poměrně očekávaně tehdy také setkala jen s nepatrným zájmem investorů. A to navzdory dividendovému lákadlu, deklarovanému při emisi ve výši 5 % z tržní ceny akcie v okamžiku přijetí titulu na trh.

Původní snaha majitele společnosti finančníka Radomíra Lapčíka prodat až 49 % akcií se tak ukázala jako nesplněný sen. Odhodlání Lapčíka ziskově exitovat alespoň méně výrazně ze společnosti vedlo následně k sekundární nabídce akcií. Vlastně k nabídkám. Rovněž neobvyklým a to opět nejen způsobem provedení, ale zejména také dobou realizace. Lapčík začal akcie SAB Finance, vlastněné prostřednictvím jeho společnosti SAB Financial Group, dále prodávat již nedlouho po IPO. Ani do konce loňského roku se však všechny zamýšlené nabízené akcie prodat nepodařilo. Na základě regulátorem v úvodu roku schváleného dalšího prospektu, a následně také dodatků, pokračovala nabídka akcií SAB Finance také letos. A vlastně přislazovaná také vylepšenou dividendovou politikou společnosti.

A teprve ke konci září došlo k naplnění transakce. SAB Financial Group snížila k 29. září podíl ve společnosti na necelých 72 %, resp. v rámci všech zmiňovaných nabídek prodala v souhrnu přes 728 tis. akcií SAB Finance. Zatímco při IPO byla pevná prodejní cena stanovena na 10 560 , tedy po zohlednění následného štěpení akcií (1:10) vlastně 1 056 , ostatní akcie deklarovala SAB Financial Group prodávat po 1 060 . Firmě R.Lapčíka tak mělo dle všeho přitéct v souhrnu na účet přes 770 mil. .

Zisk přes 170 procent

akciím SAB Finance stojí zmínit jejich poměrně nedávnou historii. Tedy historii vydaného firemního kapitálu. SAB Finance měla totiž do roku 2017 základní kapitál „jen“ 194 mil. . Během jen zhruba tří let však došlo postupně k jeho navýšení na miliardu korun. A to vždy za obdobných podmínek. Naposledy několik měsíců před IPO, kdy se základní jmění zvyšovalo ze 717 mil. , SAB Financial Group upisovala akcie opět čistě za jmenovitou hodnotu. Tedy za 3 880 , resp. po zohlednění štěpení vlastně za 388 . Netrvalo dlouho a firma je investorům v IPO nabízela za 10 560 (1 056 ). Následně za 1 060 , zkrátka oproti navyšování kapitálo o více než 170 % dráže.  

Pokud by se tedy vzalo v úvahu, že SAB Financial Group prodávala investorům právě akcie z posledních navyšování kapitálu, lze u nich hovořit o zrealizovaném jen kurzovém zisku minimálně 487 mil. .

Akcionářská struktura

Jak bylo zmíněno výše, free float akcií SAB Finance by měl nyní teoreticky dosahovat přes 28 %. Nicméně část akcií každopádně skončila ve skupině. Již loňská regulatorní hlášení po IPO ukázala, že prvním kvalifikovaným akcionářem SAB Finance se s podílem 1,82 % stala TRINITY BANK. Tedy společnost, která je však z 9,8 % vlastněna právě společností SAB Finance…

Druhý a dosud poslední známý kvalifikovaný akcionář také „není daleko“. Společnost TBGF SICAV, coby fond kvalifikovaných investorů, sídlí totiž na stejné adrese coby SAB Finance. Předloni založený fond byl obhospodařovaný investiční společností AVANT, od poloviny minulého měsíce nově investiční společností AMISTA. Doplnit dále lze, že zatímco prvotně ovládající osobou byl uváděn JUDr. Jiří Voda, jako osoba s koncovým vlivem je nyní v evidenci skutečných majitelů Petr Hejduk. TBGF SICAV by každopádně měl být nadále rovněž kvalifikovaným akcionářem SAB Finance, když obdobně jako TRINITY BANK od loňského března regulátorovi nové hlášení fond nepodal. Tehdy fond reportoval podíl 2,38 %.

Níže firmou uváděná struktura celé skupiny R.Lapčíka k 31.12.2021, kdy SAB Financial Group vlastnila ještě přes 86 % akcií SAB Finance


Doplnit závěrem lze, že ve čtvrtek se měla k akcionářům od SAB Finance začít fyzicky dostávat letošní druhá dividenda tentokrát ve výši 34,68 , na kterou měli nárok akcionáři vlastnící akcie k 22. září. Jak jsme již dříve uváděli, dividenda, pro kterou musela firma sáhnout do příplatku z vlastního kapitálu. Zajímavé každopádně bude sledovat, zda po ukončení prodeje akcií ze strany R. Lapčíka se již titul začne na burze chovat "tržně", když doposud byl kurzově vůči jakýmkoliv vlivům prakticky imunní. A to včetně dividendám, resp. rozhodným dnům pro nárok. 

13.10. 08:40  Za mě dobrý (dividenda)
07.10. 19:39  Dividenda (Pettis)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688