Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  06.10.2022 17:54:00

Výnosy dluhopisů vysoko nad výnosy dividendovými. Co k tomu říká historie a co fundament

Výnosy krátkodobějších vládních dluhopisů se během krátké doby dostaly vysoko nad výnosy dividendové. Špatná zpráva pro akcie?

BofA v následujícím obrázku srovnává výnosy krátkodobých vládních dluhopisů v USA a dividendovými výnosy akciového trhy. Ty první s v posledních týdnech dostaly vysoko nad ty druhé. Což by se dalo interpretovat tak, že dluhopisy jsou nyní relativně k akciím zajímavější, ceny akcií by tudíž měly jít dolů. Čímž by se zvedly dividendové výnosy a celá věc by spěla k nějaké rovnováze:

1
Zdroj: Twitter

Podobné grafy jsou většinou vlastně o tom, že se z nich snažíme vyčíst nějaký rovnovážný stav (a co jsou stavy nerovnovážně, abnormální). Pokud se pak ona domnělá rovnováha liší od situace současné, můžeme odvodit, co se bude dít, nebo by se dít „mělo“. Výše uvedený graf mně zaujal i proto, že po finanční krizi bylo jemu podobných habaděj. A byly podle mne docela zavádějící. Proč?

V období od sedmdesátých let až do finanční krize bylo běžné, že dividendové výnosy akciového trhu se nacházely pod výnosy dluhopisů. A jak ukazuje graf, i těch krátkodobých. Po finanční krizi se to překlopilo, divivýnosy se dostaly nad ty od dluhopisů. Což bylo někdy interpretováno jako stav abnormální. S tím, že akcie jsou masivně atraktivní – jejich ceny mohou výrazně vzrůst a dividendový výnos tak klesnout.

Po finanční krizi se akciový trh skutečně vydal cestou dlouhodobého a znatelného růstu. Ale jak vidíme z grafu, ne takového, který by snížil dividendový výnosy výrazněji k těm dluhopisovým (pod ně to ani nešlo). A tehdy jsem tu párkrát poukazoval na to, že grafy začínající sedmdesátými lety jsou potenciálně zavádějící – předtím totiž po celá desetiletí byly dividendové výnosy běžně nad výnosy dluhopisů. Byla tak otázka, co je standard – období po sedmdesátých letech, nebo před ním? Tudíž byl stav po finanční krizi návrat k normálu/rovnováze, či odchýlením od něj? A úplně stejné by to bylo se stavem současným.

Nakonec je to ale možná jednoduché. Z obrázku je totiž zřejmé, že divivýnosy se po roce 2000 relativně stabilizovaly. Jejich poměr k výnosům dluhopisovým je tak dán hlavně tím, kam zamířily ty druhé. Jak se to rýmuje s fundamentem? Dividendové výnosy jsou stejně jako PE dány poměrem požadované návratnosti a očekávaného růstu zisků (u PE ještě hraje roli poměr dividend a zisků). Do požadované návratnosti promlouvají výnosy dluhopisů, ale ještě tu máme rizikové prémie a onen očekávaný růst. Graf tak vlastně říká, že tyto dvě zbylé proměnné svým pohybem docela eliminují vliv změn ve výnosech. A dividendový výnos je tak ve srovnání s dluhopisovým relativně stabilní.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688