Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.10.2022 13:03:00

Powell by neměl dělat to, co Volcker, domnívá se Paulsen. Současná korekce je už vyšší než začátkem 80. let

Investiční ředitel společnosti The Leuthold Group Jim Paulsen míní, že Fed by již měl přestat se zvedáním sazeb. Pokud k tomu dojde, akcie by před sebou měly mít růstové období a expert se domnívá, že těžit by z něj měl zejména sektor zboží dlouhodobé spotřeby. Zajímavé jsou pak i malé společnosti (viz první část rozhovoru zde). K tomu se investorovi líbí některé průmyslové podniky a příležitost vidí také na dolaru.

Kurz americké měny leží podle Paulsena velmi vysoko a to může vytvářet příležitosti na zahraničních akciích. „Myslím, že půjde dolů. Nevím, zda bych momentálně plošně kupoval mezinárodní akcie, ale byl bych na rozvíjejících se trzích mimo Čínu,“ dodal expert. Na dotaz týkající se atraktivity akcií společnosti Nike, které si prochází znatelnou korekcí, pak odpověděl, že pro ně nemá žádné preference.



Diskuse se následně opět stočila k monetární politice Fedu. Moderátorka Bloombergu poukázala na to, že americká centrální banka indikuje, že bude držet směr a dál zvedat sazby. K tomu dodává, že nevidí problémy na straně finanční stability. Paulsen odpověděl, že podle něj Fed „couvne“ a tento okamžik již není daleko. Vést by k němu mohly špatné zprávy týkající se ekonomické aktivity, nebo naopak dobré zprávy ze strany inflačního vývoje.

Paulsen uznává, že akcie by také mohly připisovat další ztráty. Poukázal ale na sílu rozvah soukromého sektoru, a to jak na straně domácností, tak u firem. Dobře je na tom podle něj i bankovní systém a pravděpodobnost systematických problémů tak považuje za nízkou. Centrální banku by ke změně politiky mohly přinutit nějaké problémy v ekonomice, ty by podle experta ale neměly být systematické povahy. Ve výsledku by tak šlo o změnu, která by byla pro akcie pozitivní.

Paulsen se domnívá, že současný šéf Fedu Jay Powell se mohl zhlédnout v politice Paula Volckera. Ten na počátku osmdesátých let prudce zvedal sazby, aby snížil vysokou inflaci konce sedmdesátých let. Investor připomněl, že po zvýšení sazeb v letech 1981 a 1982 akcie klesly o více než 20 %, současná korekce přitom celkově snížila ceny o 27 %. Volcker přitom bojoval s inflací, která zakořenila během patnácti let. Powell se snaží snížit inflaci, která trvá patnáct měsíců a jeho přístup by tedy podle experta neměl být tak razantní jako za Volckera.

Zdroj: Bloomberg




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688