Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  10.10.2022 06:30:00

Výchovné k důchodu 2023: od ledna plus 500 Kč ke starobnímu důchodu za každé vychované dítě jednomu z rodičů.

Od začátku roku 2023 se budou všechny důchody podle zákona valorizovat a nově bude ke starobním důchodům (řádným i předčasným) náležet i bonus za vychované dítě (dále výchovné) ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. O tuto částku se zvýší procentní výměra starobního důchodu, která bude v rámci budoucích valorizací zvyšována jako celek. Nárok na výchovné bude mít vždy jen jeden z rodičů (nebo jiná pečující osoba), který dítě vychovával v největším rozsahu. Více podrobností o výchovném píšeme i ZDE.

Jak se bude od ledna 2023 valorizovat důchod právě vám, včetně případného výchovného, si můžete spočítat na naší kalkulačce zvýšení důchodu 2023. Stačí zadat výši vašeho starobního důchodu po poslední valorizaci (tedy např. v září 2022) a počet vychovaných dětí, o které jste pečoval/pečovala v největším rozsahu.

 


Výchovné

Výchovné bylo zavedeno novelou zákona schválenou na podzim roku 2021, která nabyde účinnosti od 1.1.2023 a která si klade za cíl ocenit osoby, které dlouhodobě zajišťovaly výchovu dítěte. Výchovné může náležet jak ženám, tak i mužům, pokud se prokáže, že zajišťovali výchovu sami nebo ve větším rozsahu než ženy. Nicméně lze předpokládat, že ve většině případů vznikne nárok ženám, neboť zpravidla zajišťovaly péči o děti ve větším rozsahu právě ony a to má zmírnit významný rozdíl mezi průměrnou výší starobního důchodu mužů a žen (dle posledním statistických dat za 06/2022 je průměrná výše solo starobního důchodu muže 18.919 a ženy 15.788 ).

Komu bude výchovné přiznáno?

Základní podmínkou je, že osobě byl či bude přiznán řádný či předčasný starobní důchod, tj. splňuje podmínky důchodového věku a doby pojištění. Výchovné pak bude žadateli přiznáno, pokud tento rodič (nebo i jiná osoba) o dítě osobně pečoval alespoň po dobu deseti let do dosažení zletilosti dítěte. Pokud se ujme výchovy dítěte po dosažení osmého roku jeho věku, je podmínka výchovy dítěte splněna, jestliže osobně pečuje nebo pečoval o dítě až do jeho zletilosti po dobu alespoň pěti let. V případě, že dítě zemřelo po dosažení pěti let věku, bude výchovné náležet, jestliže muž nebo žena osobně pečovali o dítě od jeho narození do jeho úmrtí.

Nárok na výchovné může vzniknout žadateli jak na dítě vlastní, tak osvojené a též převzaté do péče nahrazující péči rodičů. Například pěstounovi tak může vzniknout na výchovné nárok, pokud o dítě pečoval v největším rozsahu po předepsanou dobu.

Výchovné žadateli nenáleží, pokud se vůči dítěti dopustil jako pachatel, spolupachatel nebo účastník úmyslného trestného činu proti životu a zdraví, proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti nebo proti rodině a dětem podle trestního zákoníku nebo obdobných úmyslných trestných činů podle dříve platných právních předpisů.

U rozvedených rodičů nárok na výchovné vznikne, pokud daný rodič o dítě osobně pečoval po požadovanou dobu (tj. alespoň po dobu 10 let do dosažení zletilosti nebo alespoň po dobu 5 let do dosažení zletilosti dítěte, pokud se dítěte ujal ve věku 8 let nebo později) a ve větším rozsahu než druhý rodič. Pokud dojde ke sporu mezi pečujícími osobami o rozsahu péče, bude tuto záležitost řešit OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno ve správním řízení.

Je třeba o výchovné žádat?

Ženám, kterým byl starobní důchod přiznán do konce roku 2022 se penze zvýší automaticky o 500 za každé vychované dítě, k němuž bylo při přiznání důchodu přihlédnuto pro stanovení důchodového věku (s využitím údajů o vychovaných dětech založených v evidenci plátce důchodu). Zvýšení bude provedeno od splátky důchodu splatné v lednu 2023.

Muži (nebo i ženy, jestliže jejichž důchodový věk nebyl stanoven s přihlédnutím na počet vychovaných dětí), pokud byli hlavními pečovateli, si o výchovné musí vždy požádat, protože orgány sociálního zabezpečení u nich neevidují žádné informace o výchově dětí. Pro nárok na výchovné je třeba prokázat splnění podmínek výchovy dítěte a skutečnost, že žadatel zajišťoval osobní péči o dítě do nabytí jeho zletilosti v největším rozsahu. Tuto skutečnost prokáže čestným prohlášením přiloženým k žádost. Žádost je možné podat od 1.9.2022 nejpozději do 31.12.2024, jinak nárok na výchovné nevznikne. Žádost najdete TADY.

Ženy i muži, kteří budou žádat o starobní důchod od ledna 2023 bude žádost o výchovné součástí žádosti o starobní důchod. Žádost o výchovné bude nutno uplatnit současně s žádostí o přiznání starobního důchodu, jinak nárok na výchovné nikdy nevznikne.

Co je potřeba doložit k prokázání výchovy dítěte?

Vztah žadatele k dítěti se prokazuje rodným listem dítěte (příp. jiným dokladem o vztahu k dítěti) a žadatel v čestném prohlášení uvede údaje o době a rozsahu osobní péče o dítě.

13.01. 11:28  Inslolvence (ervin)
02.11. 08:02  Inslolvence (Zdeňka)
17.10. 12:00  Příspěvek pro vdovce (Tomáš Doubak)
11.10. 16:38  Pani (Věra Fingerová)

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688