Vlada.cz (Vláda)
Energie  |  05.10.2022 14:59:01

Vláda schválila nařízení, kterým zastropovala ceny energií, prodloužila také dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem

Od 1. ledna do 31. prosince 2023 budou v České republice platit zastropované ceny elektřiny a plynu. Příslušné nařízení vlády na základě zmocnění daného novelou energetického zákona schválila vláda Petr Fialy na jednání ve středu 5. října 2022. Rozhodla také o prodloužení dočasného zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem o dvacet dnů a jmenovala nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Domácnosti, maloodběratelé z řad podnikatelů a menších firem, ale také vládní instituce, nemocnice, ústavy sociální péče či dopravní podniky provozující elektrickou trakci budou za kilowatthodinu elektrické energie platit šest korun a za plyn tři koruny včetně daně z přidané hodnoty plus poplatky za distribuci. Zastropované ceny pro rok 2023 by se měly v zálohách odběratelů začít projevovat už během listopadu.

Zastropování elektřiny se týká všech domácností, živnostníků, veřejných institucí a firem s odběrem na síti nízkého napětí, a to v plné výši. Malé a střední podniky na síti vysokého a velmi vysokého napětí budou mít zastropováno osmdesát procent nejvyšší spotřeby v uplynulých pěti letech. Pokud se tedy budou chovat úsporně a spotřebují menší množství energie, než tomu bylo v minulosti, může se strop vztahovat na celou jejich spotřebu,“ konstatoval premiér Petr Fiala. „U plynu se zastropování týká také všech domácností, poskytovatelů veřejných služeb a všech malých a středních podniků do limitu spotřeby 4 200 megawatthodin, což je rozšíření oproti původnímu návrhu 630 megawatthodin,“ dodal Petr Fiala.

„Zároveň jsme zastropovali cenu plynu pro výrobu tepla. To se týká jak bytových domů s vlastní kotelnou, tak tepláren, které dodávají teplo občanům. Samozřejmě nadále pokračujeme ve vyjednáváních na evropské úrovni. Hledáme řešení, které by pomohlo největším podnikům, což je úkol, se kterým si zatím neporadil žádný evropský stát. Musíme vytvořit rovné podmínky pro velké firmy napříč Evropskou unií,“ doplnil předseda vlády. Více o zastropování cen v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu. Vláda současně rozhodla o zrušení nařízení vlády o příspěvku na úhradu nákladů za elektřinu, zemní plyn a teplo, podle kterého měly být tyto příspěvky vypláceny v roce 2023.

Vláda rozhodla o prodloužení dočasně zavedených kontrol na hranicích se Slovenskem kvůli vysoké nelegální migraci o dalších dvacet dnů, tedy do 28. října. Znovuzavedení ochrany na hranici trvá od 29. září, za tu dobu se Policii ČR ve spolupráci s Celní správou podařilo odhalit téměř 1 200 nelegálních migrantů a k 3. říjnu zadržet 33 převaděčů. Důvody, proč vláda toto původně desetidenní opatření vyhlásila, nadále trvají. Kabinet proto současně rozhodl, že na pomoc Policii ČR povolá kromě příslušníků Celní správy také až 80 vojáků v činné službě. Více naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Vláda na dnešním jednání jmenovala nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace. S platností od 6. října tuto funkci převezme Vladimír Posolda, dlouholetý zaměstnanec Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace. Podrobnosti o jmenování naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

V souvislosti s blížícím se státním svátkem vzniku Československa 28. října vláda také předloží prezidentu republiky návrhy na jmenování nových generálů či jejich povýšení. Mezi navrhovanými důstojníky jsou například ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje plukovník Tomáš Landsfeld či náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR plukovník Petr Ošlejšek.

Výsledky jednání vlády 5. října 2022 naleznete na https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-5-rijna-2022-199643/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688