europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  05.10.2022 14:03:09

Ceny energií: Reakce EU se musí zaměřit na ty nejzranitelnější

Ruská agresivní válka proti Ukrajině a zneužívání dodávek fosilní energie jako zbraně dramaticky zhoršily stávající nestabilitu na trhu s energií a vedly ke zvýšení cen energií a zvyšujícím se životním nákladům, uvedli poslanci ve ve středu přijatém usnesení. Poslanci rovněž upozornili členské státy, že spotřebitelům, kteří si nemohou dovolit platit rostoucí účty za energie, by neměly být přerušovány dodávky, a zdůraznili, že by nemělo docházet k vystěhovávání sociálně slabých domácností, které nejsou schopny platit své účty a nájemné. Spotřebitelé by měli být podle přijatého usnesení lépe chráněni před pozastavením nebo zrušením smluv s fixními cenami ze strany dodavatelů a před přemrštěnými zálohami za plyn a elektřinu.

Výjimečná doba podle poslanců vyžaduje výjimečná mimořádná opatření a členské státy musí více než kdy dříve jednat společně a jednotně. Parlament zároveň trvá na tom, že veškerá opatření přijatá na úrovni EU musí být z dlouhodobého hlediska plně slučitelná s cíli Unie v oblasti klimatu. Mezi členskými státy je potřeba bezprecedentní solidarity a společné reakce namísto rozdělujících jednostranných opatření, apelují poslanci.

Požadavek zdanění neočekávaných zisků a přiměřený cenový strop na dovoz plynu prostřednictvím plynovodů

Podniky, které měly neočekávané zisky, musí pomoci tlumit negativní dopady krize, uvádějí poslanci. EP v zásadě vítá dohodu v Radě, aby byl stanoven dočasný nouzový limit tržních zisků z prodeje elektrické energie vyrobené za použití inframarginálních technologií, jako jsou obnovitelné zdroje, jaderná energie a hnědé uhlí.

Co se týká poskytování solidárních příspěvků podniky v odvětví těžby a rafinace ropy, zemního plynu a uhlí, poslanci varují před nevztažením se této povinnost na některé z největších energetických společností v EU. Vyzývají proto k tomu, aby tento příspěvek byl koncipován tak, aby neumožňoval vyhýbat se placení daní. Zároveň vyzývá Komisi, aby posoudila, co představuje adekvátní zisk, a aby podnikla další kroky směřující ke zdanění neočekávaných zisků energetických podniků, které měly z energetické krize nepřiměřený prospěch.

Parlament dále vyzývá Komisi, aby předložila návrh přiměřeného cenového stropu na dovoz plynu prostřednictvím plynovodů, v prvé řadě z Ruska, a vyzývá k zlepšení nástroje EU pro společné získávání energetických zdrojů za účelem snížení nákladů na dovoz.

Z neočekávaných zisků by měli mít prospěch spotřebitelé a podniky

Prostředky z neočekávaných zisků by měly být použity ve prospěch spotřebitelů a podniků, zejména sociálně slabých domácností a malých a středních podniků. Tato opatření musí být spojena s rozsáhlými inovacemi a investicemi do obnovitelných zdrojů energie, energetické účinnosti a energetické infrastruktury namísto podněcování domácností a podniků k vyšší spotřebě dotované energie.

Parlament je připraven jednat o veškerých návrzích reformy koncepce trhu s elektrickou energií. Podle EP by trhy s elektřinou měly vysílat vhodné cenové signály ohledně investic do dekarbonizace, aby občané a podniky mohli těžit z výhod, které přináší bezpečná, cenově dostupná a čistá energie. Současně je podle poslanců třeba řešit problém nepřiměřených zisků z prodeje elektřiny. Komise by podle Parlamentu měla analyzovat možnost oddělení cen elektřiny od ceny plynu.

Poslanci rovněž vyzývají Komisi, aby věnovala zvláštní pozornost činnostem finančních subjektů, které přispívají k výkyvům v cenách emisních povolenek, a aby přijala opatření k odstranění vlivu spekulativního kapitálu na trh s emisními povolenkami.

Parlament také zopakoval svou výzvu k okamžitému a úplnému embargu na dovoz ruské ropy, uhlí, jaderného paliva a plynu a k úplnému opuštění plynovodů Nord Stream 1 a 2.

Kontakty: 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688