plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  05.10.2022 00:00:00

Plzeň hledá vánoční strom. Pomůže s jeho odstraněním z pozemku, zajistí dopravu

Plzeň hledá vánoční strom. Pomůže s jeho odstraněním z pozemku, zajistí dopravu

Vánoční strom v Plzni (ilustrační foto)

Necelé dva měsíce zbývají do zahájení adventu, při němž se na náměstí Republiky v Plzni slavnostně rozsvítí vánoční strom. Může to být třeba ten, který někomu stíní na pozemku nebo narušuje základy domu, a proto majitel přemýšlí o jeho odstranění. Správa veřejného statku města Plzně právě hledá vánoční strom, který bude zdobit náměstí. Vyzývá proto obyvatele Plzně, případně blízkého okolí, kteří mají na svém pozemku vhodný exemplář a chtějí ho z něj v nejbližší době odstranit, aby jej nabídli městu jako možný vánoční strom.

„Vhodný je jehličnatý strom, především smrk, jedle nebo douglaska o výšce zhruba mezi třinácti až patnácti metry pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi. Důležité také je, aby k němu byl přístup pro jeřáb a nákladní auto, abychom mohli zajistit jeho bezpečné pokácení a odvoz na náměstí Republiky,“ uvedl vedoucí Úseků lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

Nabídky s uvedením adresy pozemku, na němž se strom nachází, s kontaktem na majitele a případnou fotografií lze zasílat na adresu Správa veřejného statku města Plzně, Klatovská 10-12, 301 00 Plzeň nebo na e-mail svsinfo@plzen.eu do konce října.

Richard Havelka upozornil, že ne každý strom se hodí na veřejné prostranství: „I po poražení ho musíme prozkoumat, zda není napaden hnilobou nebo jinak poškozený, i proto musíme mít v záloze několik variant.“

Tradice stavění vánočního stromu na náměstí v Plzni trvá už téměř sto let, ovšem se čtyřicetiletou přestávkou. První vánoční strom byl ve veřejném prostranství postaven roku 1924 v Brně, v Plzni to bylo už o rok později. Byly pod ním umístěny pokladničky, do nichž se vybíralo na dobročinné účely. Tradice po roce 1948 téměř vymizela a vrátila se po více než čtyřiceti letech a je v Plzni spojena se slavnostním rozsvěcením o první adventní neděli. Zároveň jsou kolem stromu rozmístěny stánky řemeslníků, kteří nabízejí své zboží v rámci adventních trhů. Zajímavé informace najdete i v článku Zvyky a tradice se stále vyvíjejí.

Vánoční strom na náměstí Republiky bude ozdoben světelnými řetězy, které dosahují délky 3,5 kilometru a umožňují postupné rozsvěcení stromu po jednotlivých sekcích, velkými i malými světelnými hvězdami, světelnou špičkou a bílými plastovými ozdobami. Výzdoba byla loni obměněna.

Loni byl plzeňský vánoční strom přivezen až z obce ZahrádkaKarlovarském kraji. Byla to jedle obrovská – tento druh, lesníky nazývaný ‚grandiska‘, který je oblíbený pro svoji hustou a pravidelnou kuželovitou korunu hlavně v USA, mělo město jako vánoční strom vůbec poprvé. Plzni ho darovali manželé Křížovi.

Text: Hana Josefová


Zveřejněno: 5. 10. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688