Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  05.10.2022 10:51:29

Podnikatelé nepotřebují networking. Potřebují sdílet své otázky a dostat odpovědi

Podnikatelé nepotřebují networking. Potřebují sdílet své otázky a dostat odpovědi

Jan Berka
10:51 5. října 2022
Daniela Kolomazníková, Lucie Libovická, zdroj: Stephanie Kristel

Podnikatelé a majitelé firem nepotřebují networking. Potřebují sdílet své otázky a dostat odpovědi. Přesně z toho důvodu oslovila Lucie Libovická koučku Danielu Kolomazníkovou. Z jejich spolupráce vznikla mastermindová platforma s názvem Expertní board 21, která umožňuje podnikatelům konzultovat jejich problémy a hledat řešení, která jim doposud chyběla. Sám jsem měl možnost se setkání zúčastnit a věřte mi, stojí to za to!

Můžete čtenářům představit Expertní board? A co jde a jak to funguje?

Expetní board je mastermindová platforma pro CEO a majitele firem. Přestože to není tradiční představení, tak na začátek by mělo zaznít, že se nejedná o networking, se kterým bývá tento koncept často zaměňován. Naši členové často ve svých pozicích musí čelit tíze tvorby a realizace strategických rozhodnutí a současně jsou na tento typ rozhodnutí sami. Znáte to, když chcete jen přijít domů a nechat chvíli někoho jiného, aby rozhodoval za vás a dal vám prostor se nadechnout? Tak přesně o tom je mastermind. Jen místo talíře teplého guláše, který dostanete doma, servírujeme na našich setkáních plnou porci rad, tipů a doporučení, díky kterým můžete rychleji udělat správné rozhodnutí pro vaši situaci i vaši firmu.

Funguje to tak, že se setkává osm zkušených leaderů, každý přináší své téma, společně se shodneme na tom, která témata a do jaké hloubky chceme řešit a pak řídíme a moderujeme živou diskusi a sbíráme nápady a rady. Ty pro naše členy zapisujeme, doplňujeme o doporučení zkušených mentorů a následně zpracované a učesané posíláme našim členům ve formě zápisu. Po společném setkání mají hotový návod na řešení právě toho, co je v jejich firmách v daném okamžiku nejvíce trápí.

Setkání Expertní Board, zdroj: Stephanie Kristel
Setkání Expertního boardu, zdroj: Stephanie Kristel

Jak vznikl nápad založit Expertní board? Jak jste se daly dohromady?

Obě dvě se dlouhou dobu pohybujeme v podnikatelském prostředí. Lucie organizovala a organizuje pro majitele firem nejrůznější setkání a eventy, Daniela v roli pracovního psychologa a kouče konzultuje s majiteli firem jejich strategie, nastavení a práci s lidmi. Lucie si stále více uvědomovala, že networking nemůže uspokojit potřeby majitelů a ředitelů firem. To, co nejvíce potřebují, je možnost sdílet témata a dostávat odpovědi na své otázky. Potřebují publikum, které se zajímá, umí naslouchat a současně poskytne kvalifikovanou radu. Přesně pro takovou radu šla Lucie za Danielou, jako za svou byznys koučkou. A z koučingových sezení a konzultací se velice rychle zrodila společná firma, protože si obě uvědomujeme, jak moc tato platforma majitelům firem chybí.

Jaké problémy s podnikateli nejčastěji řešíte?

Přestože si mnozí myslí, že mají specifický obor podnikání, problémy jsou mnohdy podobné. Lidé a jejich nábor, motivace, hodnoty a firemní kultura, cenotvorba, organizační změny, procesy ale také třeba marketing nebo finanční řízení. Občas ale dojde na takové lahůdky jako třeba sabatical nebo jak dostat vietnamskou kávu do firem.

Patří mezi členy boardu spíše malé a střední podniky nebo se u vás sejdou i zástupci velkých korporací?

Je to velmi pestré. Snažíme se vždy sestavovat boardy tak, aby skupina byla různorodá a inspirativní, ale současně ucelená. Záleží na individuálních potřebách a představách daného člena, které s ním před zařazením do konkrétního boardu diskutujeme. Celkově máme mezi členy malé i střední firmy, ale také společnosti, které mají stovky a tisíce zaměstnanců a korporátní strukturu. Pokud se vše dobře sladí, o což se pečlivě snažíme, může být právě i tato odlišnost pro členy velmi inspirující.

Večerní neformální setkání Expertního boardu, zdroj: Stephanie Kristel
Večerní neformální setkání Expertního boardu, zdroj: Stephanie Kristel

Kolik boardů už máte za sebou? Máte zpětnou vazbu na rady, které u vás podnikatelé získají?

V tuto chvíli máme za sebou několik stovek boardů. A budeme-li počítat následná individuální setkání, setkání všech členů a partnerů, diskuze s certifikovanými partnery, společné podcasty a další čas, ve kterém řešíme byznys našich členů a hledáme cesty propojení zkušeností a vědomostí lidí kolem nás, jsou to už tisíce hodin. A stále nás to baví a těší, možná ještě více než na začátku.

Zpětná vazba na rady je většinou kladná až nadšená. Je to zásluha všech, kdo se boardů účastní. Dobrý facilitátor a mentor je základ, ale otevřenost lidí a ochota naslouchat a pomoci tvoří základ kvalitních rad, které v praxi fungují. Někdy si členové spíše srovnají svůj záměr a ověří jeho platnost a někdy dojde na komplexní změnu strategie, která před diskuzí na boardu vypadala jasně a po setkání vypadá úplně jinak, i když třeba ještě jasněji.

Není to pro členy, kteří chodí pravidelně, tak trochu nuda a šeď?

Naopak, boardy často přinášejí zajímavá setkání a spoustu neuvěřitelných situací. Už se u nás na jednom boardu náhodně potkali bývalí spolužáci, kolegové, sportovní fandové, partneři, ale třeba i majitelé firem, kteří spolu konečně po půl roce mají odpoledne domluvenou schůzku a najednou se dopoledne sejdou u nás na boardu. Veselých historek je spousta. Současně board pravidelně rozzáří zajímaví hosté, které na naše setkání rádi zveme.

Daniela Kolomazníková, Lucie Libovická, zdroj: Stephanie Kristel
Daniela Kolomazníková, Lucie Libovická, zdroj: Stephanie Kristel

První skupina se sešla v červnu 2020, tedy v době covidu. Jaká byla v té době nálada mezi zúčastněnými?

Překvapivě dobrá. Lidé, kteří se scházejí na boardech, se vyznačují otevřeností mysli, pozitivním nábojem, energií pro hledání cest a také způsobem myšlení, který se příliš nespojuje s negativismem a škarohlídstvím. A přestože první covidové vlny nevyvolávaly v lidech dobrou náladu, na našich setkáních panovala a panuje i nyní.

Jak se nálada od té doby posunula? Přizpůsobili se podle vás podnikatelé dostatečně efektivně?

Spíše se změnili. Oni i prostředí. Současná doba nám přinesla další nové a nečekané výzvy, a to s sebou přináší i témata, která se objevují na našich setkáních. Postupně jsme paletu řešených témat rozšířili od řešení témat souvisejících s covidem, která stále ještě přetrvávají, přes válku na Ukrajině až po energetické otázky a další okruhy. Témat je stále více a majitelé firem spolu s jejich CEO hledají možnosti, jak se se současnou situací vyrovnat, na co se připravit a jak vše zvládnout, pokud možno s lehkostí a zachováním zdravého firemního fungování. Naše účastníky hodně zajímá, jak jednotlivé situace řeší firmy z jiných oborů a zda právě tam lze hledat inspiraci.

Jaký byl nejneobvyklejší problém, na který jste v boardu s podnikateli narazili?

Restrukturalizaci a etickou rovinu změny firmy. Pokud by k ní došlo, jednalo by se o změnu ve firmě v hodnotě desítek miliard korun. A právě board byl tím místem, kde jsme možnou ne-etičnost takového kroku řešili a diskutovali. Ale někdy řešíme i soukromou rovinu majitele a těžkou životní situaci například se ztrátou blízké osoby, která se samozřejmě skrze majitele a jeho náladu promítá do celého fungování firmy.

Zdroj: Stephanie Kristel
Společný mastermind, zdroj: Stephanie Kristel

Podařilo se tento problém nakonec vyřešit? Případně jak?

Board není přímo tím místem, kde si řekneme, že jsme něco vyřešili nebo ne. Spíše diskutujeme a otevíráme možnosti. Naším úkolem je vytvořit prostředí, ve kterém si k řešení a rozhodnutí tazatel dojde. A to se daří u většiny témat.

Jak vnímáte české podnikatelské prostředí? Chtějí podle vás Češi podnikat?

Češi podnikat chtějí, o tom není pochyb. Ale často narážejí na legislativní překážky, se kterými se musí poprat. Říká se, že pokud člověk uspěje v Čechách, bude pro něj podnikání ve světě hračkou. A u našich členů, kteří působí mezinárodně, se to potvrzuje. Kultura českého podnikatelského prostředí se ale stále ještě formuje a dotváří. Ještě máme pořádný kus cesty před sebou. I proto nám dává smysl mastermind a rozvoj majitelů firem touto formou. Protože celá podnikatelská scéna je velmi živý organismus, který se stále utváří a vyvíjí.

Kdy chystáte další setkání, na které se potenciální zájemci mohou přihlásit?

Máme přes deset stálých setkání každých měsíc, kterých se účastní naši členové. A pro potenciální zájemce organizujeme nyní už na čtyřech místech v ČR pravidelná měsíční setkání na zkoušku, na kterých si mohou Expertní boardy zažít na vlastní kůži a zjistit, co mohou přinést právě jejich byznysu.

Zdroj: Stephanie Kristel
Účastníci mastermindu v živé diskuzi, zdroj: Stephanie Kristel

Lucie Libovická vystudovala ekonomii a dlouhá léta se věnovala marketingu a segmentu tištěných periodik. Před sedmi lety nasměrovala svou pozornost do oblasti eventů pro podnikatele. Odtud byl v roce 2020 již jen krok k založení další firmy Expertní board 21, která slouží majitelům a CEO firem pro sdílení a hledání řešení jejich aktuálních témat a výzev.

Daniela Kolomazníková je vystudovaná psycholožka se zaměřením na pracovní psychologii. Prostřednictvím coachingu, mentoringu, měření a firemních analýz pomáhá vytvořit ve firmách prostředí, ve které se zaměstnanci cítí dlouhodobě spokojeni a majitelé dosahují požadovaných výsledků. Věří, že vše lze změřit a optimalizovat, i lidské zdroje ve firmách. Společně s Lucií založila Expertní board 21.

Rozhovory

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688