consilium.europa.eu (Rada EU)
Energie  |  04.10.2022 11:20:00

Rada se dohodla na svém postoji - Plán REPowerEU

 

Rada se dnes dohodla na svém postoji (obecném přístupu) k návrhu plánu REPowerEU, což je plán postupného oproštění se od závislosti Unie na fosilních palivech dovážených z Ruska. Cílem návrhu je posílit strategickou soběstačnost Unie diverzifikací dodávek energie, jakož i nezávislost a bezpečnost dodávek energie v Unii.

Z praktického hlediska návrh usiluje o doplnění nové kapitoly týkající se plánu REPowerEU do národních plánů členských států EU na podporu oživení a odolnosti v rámci nástroje NextGenerationEU s cílem financovat klíčové investice a reformy, které pomohou dosáhnout cílů plánu REPowerEU.

Dnes jsme dosáhli významného pokroku v zájmu posílení nezávislosti Evropy na ruských fosilních palivech. Rád bych svým kolegům poděkoval za to, že akceptovali významné ústupky, aby tohoto kompromisního postoje Rady bylo dosaženo. Vzhledem ke geopolitické situaci od zahájení vojenské agrese Ruska vůči Ukrajině a s ohledem na nejnovější útoky na energetickou infrastrukturu v Evropě jsem si jist, že je nutné usilovat o rychlou dohodu ohledně tohoto návrhu. A české předsednictví je pevně odhodláno dostát svému slibu radikálně reformovat odvětví energetiky Unie a oprostit se od naší závislosti na dovozu ruských fosilních paliv.

Zbyněk Stanjura, ministr financí ČR

Rada ve svém postoji mění zdroj finančních prostředků pro plán REPowerEU a klíč pro přidělování dodatečných 20 miliard EUR navržených Evropskou komisí.

Pokud jde o zdroje financování dodatečných 20 miliard EUR, Rada namísto dražby z rezervy tržní stability systému EU pro obchodování s emisemi (ETS) zvolila kombinaci zdrojů: Inovační fond (75 %) a předsunutí prostředků na povolenky ETS (25 %). Cílem Rady je nenarušit fungování systému EU ETS a současně zajistit věrohodný tok příjmů.

Rada mění rozdělovací klíč zavedením vzorce, který zohledňuje politiku soudržnosti, závislost členských států na fosilních palivech a dopad války na ceny investic.

Rada ve svém postoji omezuje povinnost členských států předložit kapitolu týkající se plánu REPowerEU pouze na případy, kdy chtějí požádat o dodatečné financování plánu pro oživení a odolnost ve formě úvěru z Nástroje pro oživení a odolnost v rámci Next Generation EU, nevratné podpory z nových příjmů nebo nově převedených zdrojů z programů sdíleného řízení, tedy bez aktualizací maximálního finančního příspěvku směrem nahoru.

Mimoto Rada umožňuje zahrnout do specializované kapitoly týkající se plánu REPowerEU opatření prováděcího rozhodnutí Rady, která již nejsou dosažitelná v případě aktualizace maximálního finančního příspěvku směrem dolů v červnu 2022.

Rada dále objasňuje, že členské státy mohou požádat o podporu ve formě úvěru do 31. srpna 2023.

Ve svém postoji Rada rovněž zahrnuje možnost dobrovolných převodůrezervy na vyrovnání se s důsledky brexitu, jakož i z Fondu pro spravedlivou transformaci.

Pokud jde o možné odchylky od zásady „významně nepoškozovat“ u investic do zlepšení energetické infrastruktury a zařízení v zájmu bezprostředního zajištění bezpečnosti dodávek ropy a zemního plynu, byla nalezena citlivá rovnováha, jejímž cílem je omezit dodatečnou administrativní zátěž pro členské státy. Rada nicméně členským státům ukládá povinnost předložit Komisi odůvodnění, chtějí-li se odchýlit od zásady „významně nepoškozovat“.

Souvislosti

Dne 18. května 2022 navrhla Evropská komise balíček „REPowerEU“, kterým se mění nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost a další legislativní akty. Ten stanoví cílené změny k financování investic a reforem za účelem diverzifikace dodávek energie a snížení závislosti na fosilních palivech. Toho bude dosaženo doplněním zvláštních kapitol do plánů pro oživení a odolnost, které budou obsahovat nové reformy a investice a zajistí synergie a doplňkovost mezi opatřeními financovanými v rámci Nástroje pro oživení a odolnost a akcemi podporovanými z jiných vnitrostátních fondů nebo fondů Unie.

Konkrétně má legislativní návrh předložený ve spojení s plánem REPowerEU za cíl učinit z Nástroje pro oživení a odolnost strategický rámec pro iniciativy REPowerEU a maximalizovat doplňkovost, konzistentnost a soudržnost politik a opatření přijatých s cílem urychlit snižování závislosti na fosilních palivech a zmírnit socioekonomické náklady a dopady vzniklé během transformace.

Návrh Komise zavedl:

1) Změny nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost:

  • navýšení finančního krytí Nástroje pro oživení a odolnost o 20 miliard EUR ve formě grantů z prodeje povolenek systému EU pro obchodování s emisemi. klíč pro přidělování prostředků pro účely rozdělení těchto nových finančních prostředků mezi 27 členských států zůstává stejný jako v původním nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost (s ohledem na dopad krize COVID-19 na ekonomiky členských států);
  • povinnost členských států, které změní své plány pro oživení a odolnost, předložit rovněž zvláštní kapitolu týkající se plánu REPowerEU;
  • cílená výjimka z povinnosti dodržovat zásadu „významně nepoškozovat“ u reforem a investic, které zlepšují energetickou infrastrukturu za účelem bezprostředního zajištění bezpečnosti dodávek ropy a plynu;
  • povinnost sdělit Komisi do 30 dnů od vstupu nařízení v platnost, zda členské státy hodlají požádat o podporu v podobě půjčky, aby bylo možné úvěry přerozdělit, včetně zvýšení maximální částky za výjimečných okolností;
  • nové posuzovací kritérium zohledňující specifické cíle REPowerEU;
  • povinnosti podávat zprávy ohledně kapitoly týkající se plánu REPowerEU.

2) Změnu rozhodnutí (EU) 2015/1814, kterou se prodlužuje současná míra příjmu povolenek do rezervy tržní stability do roku 2030 a poskytuje možnost uvolnit a dražit část povolenek, které jsou v ní drženy, a přidělit získané výnosy Nástroji pro oživení a odolnost.

3) Změnu směrnice 2003/87/ES, kterou se stanoví postupy pro dražbu povolenek uvolněných z rezervy tržní stability a převod získaných výnosů ve výši 20 miliard EUR do Nástroje pro oživení a odolnost.

4) Změnu nařízení (EU) 2021/1060, kterou se členským státům umožňuje převést až 7,5 % svého vnitrostátního přídělu do Nástroje pro oživení a odolnost nad rámec stávající možnosti převodu ve výši 5 % na podporu reforem a investic zahrnutých v kapitole týkající se plánu REPowerEU.

5) Změnu nařízení (EU) 2021/2115, kterou se členským státům umožňuje poskytnout část finančních prostředků z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV) prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost na podporu reforem a investic zahrnutých v kapitole týkající se plánu REPowerEU.

Poté, co Rada stanovila svůj postoj k návrhu, je nyní připravena zahájit třístranná jednání s Evropským parlamentem s cílem dohodnout se co nejdříve na jeho konečném znění.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 2 281 62 63
+32 470 88 42 96
@pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688