muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  04.10.2022 15:27:02

Erasmus slaví 35 let, na oslavu prošel Brnem vlajkový průvod

Erasmus slaví 35 let, na oslavu prošel Brnem vlajkový průvod

Výměnný program Evropské unie Erasmus+ letos slaví 35 let od svého vzniku. K celoevropským oslavám se připojily i tři studentské spolky pod ESN Brno United, které zorganizovaly vlajkový průvod Brnem, a Erasmus festival v areálu Filozofické fakulty MU.

Vlajkový průvod před budovou Masarykovy univerzity na Komenského náměstí

Pestrobarevné vlajky, zpěv a směsice nejrůznějších jazyků. Brno zažilo v sobotu pestré odpoledne centrem města totiž prošel vlajkový průvod asi tří stovek převážně zahraničních studentů, kteří mávali vlajkami, tančili, zpívali a dělali mexické vlny. Oslavili tak 35. narozeniny programu Erasmus+, díky němuž mohou studenti 27 států EU studovat kdekoliv v Evropě.

Vlajkový průvod vyrazil v 15 hodin od sochy TGM před budovou Masarykovy univerzity na Komenského náměstí a prošel přes náměstí Svobody a Jakubské náměstí až do areálu Filozofické fakulty MU. Tam se od 16.30 až do pozdního večera konal Erasmus festival, který společně uspořádaly tři studentské spolky Erasmus Student Network (ESN) z Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického v Brně a Mendelovy univerzity.

Většina zahraničních studentů přijíždí do Brna přes program Erasmus+, takže jsme se rozhodli uspořádat 35. výročí ve velkém. Celým dnem nás na velkém pódiu provázely tři hudební kapely a malé pódium patřilo DJům různých žánrů. V areálu se taky představovaly studentské spolky a hrály se nejrůznější hry. Máme velkou radost, že se akce povedla, že přišlo tolik lidí a že jsme mohli šířit povědomí o mezinárodních komunitách na brněnských univerzitách. Byla to naše první akce tohoto typu a pevně věřím, že se může stát tradicí a že Erasmus spirit budeme šířit každoročně, přiblížila Marijana Brajdić, prezidentka ESN spolku na Masarykově univerzitě.

Erasmus+ je na MU téměř 25 let

Masarykova univerzita je v programu Erasmus+ zapojená od akademického roku 1998/1999, tedy skoro 25 let. Tehdy přes výměnný program vyjelo do zahraničí 102 studentů a přesně 17 jich přijelo studovat do Brna.

Dnes už jsou čísla výrazně vyšší a téměř 75 procent výměnných pobytů na MU se uskutečňuje právě přes Erasmus+. Každoročně přes tento výměnný program vyjede na studijní pobyt nebo oborovou stáž asi 1500 studentů a přes 700 jich přijede na MU. Celkově už přes Erasmus vyjelo více než 15 tisíc studentů MU a přes 8 tisíc zahraničních studentů přijelo.

Studenti nejčastěji vyjíždí do Německa, Španělska, Francie, Velké Británie, Rakouska, Portugalska a Norska. Opačným směrem nejčastěji přijíždí zahraniční studenti ze Španělska, Polska, Francie, Německa, Portugalska, Itálie a Turecka. Díky mimoevropskému Erasmu+ ICM se navíc dá jezdit i do mimoevropských zemí, například do Arménie, Izraele, Kanady nebo na Filipíny a Fidži.

Program Erasmus+ je výkladní skříní Evropské unie, jeho existence otevřela evropským vysokým školám nesmírné možnosti nejen v oblasti mezinárodního vzdělávání. Programem už prošlo přes 12 milionů Evropanů a EU očekává, že do roku 2027 vyjede na Erasmus dalších 10 milionů lidí.

Program Erasmus proměnil naše univerzitní prostředí k nepoznání předměty v angličtině jsou běžnou součástí studia, Brno i celá MU jsou díky zahraničním studentům mnohem mezinárodnějí a naši studenti díky Erasmu získávají zahraniční zkušenost, která pro ně má celoživotní přínos, popsala Violeta Osouchová, ředitelka Centra zahraniční spolupráce MU, které administruje mobility přes program Erasmus+ na celouniverzitní úrovni.

Zahraniční výjezd je podle ní klíčová životní zkušenost, díky níž se studenti osamostatní a naučí si poradit si v neznámých situacích, ale také se zdokonalí v cizích jazycích, poznají, jak se jejich obor vyučuje jinde na světě a získají mezinárodní kontakty v oboru i přátele z celého světa. Zahraniční zkušenost navíc u studentů rozvíjí schopnosti a dovednosti, které vyhledávají zaměstnavatelé víc než kdy dřív, takže je to pro ně i cenná kolonka v životopisu.

Program Erasmus+ vloni vstoupil do nového programového období 20212027, které s sebou přináší řadu změn, například dvojnásobný rozpočet, ale i nové priority, mezi které patří inkluze, boj proti změně klimatu, větší angažovanost v demokratickém životě a zdigitalizování Erasmu. V poslední jmenované oblasti patří Masarykova univerzita mezi premianty v Evropě, a díky tomu, že už zdigitalizovala velkou část procesů, ročně ušetří půl tuny papíru a studentům výrazně zkrátí administrativu na pouhý týden.

Fotogalerie:

Vlajkový průvod vyšel od sochy TGM před budovou Masarykovy univerzity a prošel přes náměstí Svobody až na Filozofickou fakultu MU.
Zahraniční studenti při průchodu Brnem.
Zahraniční studenti z Taiwanu před budovou Filozofické fakulty MU.
Na dvorku filozofické fakulty začal v 16.30 Erasmus Festival, který trval až do pozdního večera.
Studenti odpočívali v chill zóně.
Na velkém pódiu zahrály tři hudební kapely, malé pak patřilo DJům různých žánrů.
Na závěr zahrála kapela Call from Home.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688