muni.cz (Masarykova univerzita)
Evropská unie  |  04.10.2022 15:25:59

Stáž v Bruselu je neopakovatelná zkušenost - S MUNI do světa

S MUNI do světa: Stáž v Bruselu je neopakovatelná zkušenost

MU vyhlásila na začátku roku výběrové řízení na stáže do Bruselu na období českého předsednictví. Přihlásilo se víc než sto studentů a uspělo jich dvanáct. Jedním z nich je také čerstvý absolvent práv Ludvík Zelinka.

Absolventi Právnické fakulty MU Malvína Urbánková a Ludvík Zelinka na stáži v Bruselu

Stáž na Stálém zastoupení ČR při Evropské unii je pro Ludvíka šitá na míru. Dokončil pětileté studium práv a chce se více věnovat energetickému právu. Na stáž do Bruselu jsem se vydal ve velmi zajímavém období. Nejen proto, že Česko předsedá Radě EU jednou za třináct a půl roku a je to neopakovatelná zkušenost, ale i kvůli právě probíhající energetické krizi způsobené především válkou na Ukrajině, která se velmi výrazně promítá do celého předsednictví, říká Ludvík Zelinka.

Pracuje v energetické sekci, která je momentálně jedním z nejvytíženějších odborů celého úřadu. Už v prvních dvou měsících předsednictví čekal Ludvíka a jeho kolegy velmi náročný úkol: připravit nové unijní nařízení o dobrovolném snížení poptávky po zemním plynu.

Kvůli energetické krizi jsme měli v červnu a hlavně v červenci extrémní pracovní zátěž, protože stát, který předsedá, má za nové nařízení zodpovědnost. Naším úkolem tak bylo vést veškerá jednání pracovních skupin, komunikovat se všemi sedmadvaceti unijními státy i Evropskou komisí a vypořádat všechny připomínky členských států, které jsou často různorodé, přibližuje absolvent práv.

Unijní nařízení zvládli v rekordním čase

Pracovní týden jejich osmičlenného týmu tak většinou vypadal tak, že v úterý a ve čtvrtek od rána až do večera zasedaly pracovní skupiny, jimž předcházely celodenní přípravy, analýzy a dohledávání informací. Po skončení pracovních setkání pak ještě vždycky museli vyhotovit zápisy z jednání a jejich shrnutí určené pro vládní orgány v Praze, které často zabraly několik hodin úprav a dohledávání.

I díky velkému pracovnímu nasazení má však Česko historický úspěch, protože unijní nařízení se podařilo připravit v rekordním čase. V průběhu léta tak za českými pracovníky chodili zástupci z dalších unijních zemí a děkovali jim za jejich práci, z čehož měl Ludvík ohromnou radost, protože si prý Česko udělalo v Evropě během předsednictví dobrou vizitku.

Jsem hrozně rád, že jsem díky stáži dostal příležitost nahlédnout do zákulisí a vidět, jak se vytváří evropské zákony. Velkou zkušeností pro mě bylo i vidět zblízka náročnou práci diplomatů je to velké umění. Potkal jsem také spoustu zajímavých lidí i stážistů z celého světa, a dokonce jsem díky stáži jel se zahraniční delegací na exkurzi až k samotnému jádru reaktoru v Temelíně. To se málokomu ze studentů podaří.

Ludvík bude na stáži až do prosince, kdy české předsednictví skončí. Pak se plánuje vrátit zpátky na právnickou fakultu do Brna, kde s novým akademickým rokem nastupuje jako doktorand a bude se zaměřovat na právo Evropské unie a energetické evropské právo. Zahraniční stáž je tak pro něj cenná zkušenost nejenom pro psaní jeho disertační práce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688