MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Dotace  |  04.10.2022 12:35:00

Ministři mají dohodu na rozdělení 20 mld. EUR z balíčku RePowerEU, Česko získá zhruba 16,7 mld. Kč - ECOFIN

Ministři financí dnes v Lucemburku na jednání Rady ECOFIN pod vedením předsedy Zbyňka Stanjury dosáhli dohody na návrhu RePowerEU včetně rozdělení alokované částky 20 mld. EUR mezi členské země EU. Dohoda Rady umožní českému předsednictví zahájit jednání s Evropským parlamentem.

Česká republika by měla z nástroje získat 3,4% podíl, tj. 681,6 mil. EUR (zhruba 16,7 mld. ). Balíček Evropské komise navrhuje vznik nové kapitoly v rámci Nástroje pro oživení a odolnost (RRF), který má financovat investice do diverzifikace energetických mixů členských zemí EU. Cílem RePowerEU je zbavit Evropskou unii závislosti na nestabilních dodávkách ruských fosilních paliv v návaznosti na agresi Ruské federace na Ukrajině.

„Dnes jsme na Radě Ecofin udělali průlomový krok směrem ke zbavení Evropy její závislosti na ruských fosilních palivech. Dosažení dohody Rady na přijetí investičního balíčku RePowerEU v celkové hodnotě téměř půl bilionu korun je jednoznačným úspěchem českého předsednictví, pro které je toto finanční posílení národních plánů obnovy o novou kapitolu klíčovou prioritou, a to zejména s ohledem na naši 97% závislost na ruském plynu na začátku letošního roku. Aktuálně ČR aktivně pracuje na diverzifikaci našich energetických zdrojů a zhruba třetinu naší roční spotřeby plynu budeme v následujících letech pokrývat dodávkami zkapalněného plynu z Holandska. V tomto úsilí zbavit se co nejdříve energetické závislosti na Putinově Rusku nám výrazně pomůže zhruba 16,7 miliardy korun evropských peněz z balíčku RePowerEU, které budeme moci brzy čerpat díky dnešní kompromisní dohodě ministrů financí,“ komentuje výsledek jednání ministr financí Zbyněk Stanjura.

Dohoda Rady umožní českému předsednictví zahájit jednání s Evropským parlamentem. Cílem českého předsednictví zůstává dosažení dohody do konce roku, aby implementace programu v členských státech mohla začít co nejrychleji. Pokud jde o zdroje financování balíčku RePowerEU ve výši 20 mld. EUR, Rada EU se rozhodla pro kombinaci dvou zdrojů. Ze 75 % budou využity zdroje určené původně pro tzv. Inovační fond. Zbývajících 25 % by mělo pokrýt předsunutí aukce části emisních povolenek v rámci evropského systému obchodování s povolenkami (EU ETS). Klíč pro rozdělení příslušných prostředků zohledňuje ekonomickou vyspělost členských zemí EU měřenou ukazatelem HDP na obyvatele, energetickou závislost na fosilních palivech a míru prodražení investic v dané zemi v důsledku růstu inflace. Členské země budou moci žádat o čerpání schválených peněz z RePowerEU do 31. srpna 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688