Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  04.10.2022 09:52:06

Pozitivní start do nového měsíce

Hlavní akciové indexy v USA a Evropě v úvodu nového měsíce uzavřely výše s výraznějším růstem zaoceánských indexů, které rostly přes 2 %. Důvodem růstu byl pokles výnosů vládních dluhopisů USA v reakci na známky zpomalení ekonomického růstu, který by mohl FED přimět snížit tempo zvyšování sazebPravděpodobnost, že FED zvýší sazbu již počtvrté po sobě o 75 bb, klesla na 59 % ze 72 % před týdnem. To podpořilo zejména růstové technologické tituly společnosti jako Apple a Microsoft vzrostly o více než 3 %.

Údaje o výrobě ISM za září ukázaly pokles na 50,9 ze srpnových 52,8, zároveň byly výrazně pod odhady trhu 52,2. Hodnota nad 50 v indexu ISM naznačuje expanzi ve výrobě, která představuje přibližně 12 % ekonomiky USA.

V reakci na růst cen ropy se dařilo také ropným společnostem Exxon Mobil a Chevron, které vzrostly o více než 5 %. Ceny ropy rostly na základě neoficiálních zpráv, že společenství OPEC+ zvažuje snížení produkce o 1 mil. barelů denně, což by bylo největší snížení od začátek pandemie COVID-19. Ropné futures Brent včera vzrostly o 4,3 % na hodnotu 88.82 dolarů za barel.

Akcie Tesly v pondělí ztratily přes 8 % poté, co automobilka prodala ve třetím čtvrtletí méně vozů, než se očekávalo, protože dodávky výrazně zaostaly za výrobou v důsledku logistických překážek. Společnost v tomto čtvrtletí vyrobila rekordních 365 923 a dodala 343 830 vozů v porovnání s tržními očekáváními 359 162. Rozdíl o více než 22 000 kusů mezi výrobou a dodávkami vystrašil investory z klesajícího zájmu v době rostoucí inflace.

Z ekonomických událostí se dnes budou zveřejňovat dataamerického Ministerstva práce formou reportu JOLTS, která představují počet volných pracovních míst, kde se očekává s jejich mírným růstem na 11,35 mil. oproti červencovým 11,24 mil.

David Vantruba, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688