ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  04.10.2022 08:38:03

O taktických jaderných zbraních, eskalačním žebříku a výprodeji rizikových aktiv

Akciový mág americké finanční televize CNBC Jim Cramer se nedávno nechal slyšet, že použití nukleárních zbraní ze strany Ruska je velmi nepravděpodobné. Bohužel Cramerova schopnost předpovídat je notoricky tak mizerná, že někteří doporučují zaujmout vždy přesně opačnou investiční pozici (hrát tzv. “inverzního” Cramera). Aneb říká-li Cramer, že Putin taktické jaderné zbraně na Ukrajině nepoužije, pak bychom možná měli být na pozoru, neboť opačný scénář může být ve skutečnosti pravděpodobnější. Máme se však opravdu bát, že k takové eskalaci dojde a pokud ano, jak by vlastně vypadala, resp. jaká by byla odpověď Západu? Byl by pak velký jaderný konflikt mezi USA a Ruskem nevyhnutelný?

Nad tím, jak by asi vypadala reakce Západu (v čele s USA) na svržení taktické jaderné zbraně na Ukrajinu se nedávno hlouběji zamyslel časopis The Atlantic. Z jeho zajímavého vojenského rozboru vyplynulo, že po zkušenosti z tzv. karibské krize v 60. let by se po ruském jaderném útoku (na Ukrajinu v malém rozsahu) spustila taktika tzv. “eskalačního žebříku”. Aneb USA by v reakci na ruský útok provedly odvetné opatření, které by protivníkovi uštědřilo lekci, avšak nevyprovokovalo by tím rovnou otevřený jaderný konflikt. USA by například mohly konvenčním způsobem reagovat tak, že potopí loď z níž byla jaderná zbraň odpálená. Situace by se následně mohla ustálit na stávající úrovni eskalace a Rusko by nemuselo nutně reagovat dalším taktickým jaderným útokem (na Ukrajině). Pokud by však už k němu došlo - v takovém případě by USA mohly postoupit na žebříku o stupeň výše, a (stále ještě konvenčními prostředky) mohou např. zničit černomořskou flotilu Ruska. Následně by se vidělo, zdali protivník bude mít chuť eskalovat situaci o stupeň výše, či třeba raději jednat o příměří. Toť v kostce teorie postupné (de)eskalace konfliktu mezi dvěma jadernými mocnostmi.

Samozřejmě, že malovat si takové scénáře vývoje války na Ukrajině je děsivé, ale na druhou stranu bylo by chybou si je vůbec nepřipouštět. Zároveň, pokud již na tomto místě o jaderné eskalaci takto otevřeně mluvíme, je třeba si i říci, že pokud ruské taktické zbraně opustí své hangáry, tak zcela jinak začnou tancovat i globální trhy, které dnes na ruské verbální harašení “atomovkami” prakticky nereagují. K odpálení menší jaderné zbraně by přitom vůbec nemuselo dojít, ale již pouhý posun na eskalačním žebříku by vyvolal brutální výprodej rizikových aktiv - především pak těch evropských. Asi netřeba dodávat, že ve střední Evropě by se investoři snažili zbavit prakticky všeho…

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688