Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  03.10.2022 15:17:27

Po 3/4 roku přesahuje deficit 270 mld. Kč


V pravidelném měsíčním shrnutí dnes ministerstvo financí zveřejnilo hospodaření státu za měsíc září a odhalilo tak svou výchozí pozici pro zbývající čtvrtinu roku. Po 9 měsících stát hospodařil s deficitem ve výši 270,9 mld. . Proti loňskému roku je sice deficit asi o 55 mld. nižší, ve srovnání s rokem 2020 je ale deficit již o více jak 15 mld. vyšší. Tehdy vláda zakončila rok se záporným saldem ve výši 367 mld. . Pro letošní rok vláda počítá s deficitem 330 mld. . V roce 2020 sice v závěru roku hrály negativní roli opatření a podpory týkající se pandemie, při současném tempu prohlubování deficitu se ale zvyšuje pravděpodobnost, že výsledný deficit může přesáhnout vládní plán. Představen byl zároveň rozpočet na rok 2023, který předpokládá deficit těsně pod 300 mld. . Spoléhá zejména na razantní zvýšení příjmů, mj. skrze windfall tax, spolu s tím ale předpokládá podobně silné zvýšení výdajů (zejména na zastropování cen elektřiny a plynu). Řešení vysokého strukturálního schodku se vláda prozatím vyhýbá a představený rozpočet tak neřeší negativní rozpoložení, ve kterém se aktuálně vládní finance nachází.

Z pohledu letošního vývoje k září tohoto roku došlo k růstu jak příjmů (+88,9 mld. , +8,2 %) tak i k růstu výdajů (+33,5 mld. , +2,4 %). U příjmů hrají zásadní pozitivní roli výnosy z DPH, kde se povedlo vybrat meziročně o více jak 18 % více (+38,3 mld. ), což koresponduje zejména s růstem cenové hladiny, částečně také lepší ekonomickou situací, zejména ale v první polovině roku. U výdajů se na růstu podílejí především výplaty důchodů, kde stát po sérii valorizací vydal meziročně o více jak 9 % navrch (+36,8 mld. ).
 

Kromě DPH těžila strana příjmů i z rostoucích výnosů z daně z příjmů fyzických osob (+8,6 %, +5,2 mld. ). Vybrat se podařilo více i navzdory vlivu některých daňových změn funkčních od roku 2021. Kombinaci růstu mezd a vyšší zaměstnanosti pak ukazují legislativou nedotčené příspěvky z pojistného na sociální zabezpečení. Ty rostly o 6,4 % (+28,4 mld. ) a potvrzují tak stále napjatý trh práce. K zužování meziročních příspěvků pak dochází u inkasa spotřebních daní (+8,5 %, +9,0 mld. ), zejména v důsledku snížení sazby u pohonných hmot – v případě nafty došlo k prodloužení do konce roku 2023.

U výdajů již tradičně největší rozdíl tvoří pokles transferů podnikatelům (-38,8 %, -41,2 mld. ), v důsledku kompenzací v souvislosti s pandemií. Na druhé straně lze pozitivně hodnotit rostoucí kapitálové výdaje, na které se vydalo proti loňskému rekordnímu roku o 13,2 % více (+13,2 mld. ), byť při současném růstu cenové hladiny je nutné brát růst s určitou rezervou.

Celkově letošní rozpočet míří k naplánovaným 330 mld. , jak už ale bylo zmíněno na začátku, rizika jsou vychýlena spíše směrem k horšímu výsledku, vzhledem k faktu, že prozatím deficit poměrně věrně kopíruje vývoj z roku 2020. Výsledek rozpočtu v roce 2023 pak podléhá vysoké nejistotě mj. kvůli neznámým v podobě reálných cen energií (mohou být i pod úrovní zastropování) a také v podobě daně z mimořádných zisků.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

01.06.2023V květnu deficit dál prudce rostl a přesahuje 270 mld. Kč Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.02.2023Státní rozpočet započal rok deficitem 6,8 mld. Kč Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688