Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  03.10.2022 09:39:05

ČEZ: Vláda se možná chystá na trojité zdanění energetik?


Ministr dopravy včera v TV řekl, že vláda chce dodatečnými daněmi na energetické firmy získat až 100 mld. . Následně řekl, že se jedná o daňovou sazbu „40% až 60%“.



Vyjádření ministra dopravy bylo divné. Víceméně jasně řekl, že vláda chce z energetik získat masivních 100 mld. . My odhadujeme, že zisk před zdaněním ČEZ by mohl příští rok bez jakéhokoliv dodatečného zdanění vzrůst z cca 77 mld. na asi 136 mld. ., tj. o 59 mld. . ČEZ vzhledem ke svému 65% podílu na místní výrobě a vzhledem ke struktuře aktiv bude dělat velkou většinu nárůstu zisku v sektoru. Zisk před zdaněním sektoru tak asi nevzroste o více, než 70-80 mld. . Vláda tak možná – spekulujeme – počítá nejen výběrem 100% tržeb nad úroveň 180 EUR/MWh, jak bylo dohodnuto v pátek na úrovni EU, ale možná chce ještě dále zdanit energetiky další dodatečnou sazbou(?), což by zašlo daleko za rámec dohod na úrovni EU a pro ČEZ by šlo o trojí zdanění (běžné, „stropování“ a ještě „mimořádné“). Pro ČEZ toto vyjádření („100 mld. “) pro dnešek považujeme za částečně negativní, i když v ocenění titulu už je toho velmi mnoho započítáno. Tyto mimořádné daně by z titulu jejich konstrukce měly skončit během roku 2024, stropování na 180 EUR je pak schváleno jen do června 2023.

Z našeho pohledu – stále jen spekulujeme – se zdá, že vláda jedná velmi krátkodobě a nedokáže dohlédnout na horizont roku 2024. Její příjmy ze „stropování“ cen výroby na 180 EUR budou v roce 2023 nižší, než je potřeba na dotování maloobchodníchstropů“ na 3 Kč/KWh v důsledku toho, že ČEZ jedná na trzích obezřetně a zajišťuje se na dlouhou dobu dopředu. To je dlouhodobě z pohledu vlády jako největšího majitele firmy velké plus. V roce 2024 by již její příjmy ze stropování výroby, případně z „windfalldaně (ne tedy souběžně) ze stejného důvodu měly výrazně překonat náklady na dotace a v součtu za dva roky by na tom vydělala. Jde tedy jen o správnou komunikaci cash flow ČEZu/státu k veřejnosti.

V případě potenciálního trojího zdanění lze od ČEZ, EHP a Sev.en očekávat pokles ziskovosti a výrazné zpomalení investic do transformace na nízkonákladové (tzn. hlavně obnovitelné) zdroje, a tedy i zpomalení normalizace stavu trhu a poklesu cen. Nelze se navíc nezamyslet nad tím, kde stát byl v letech 2016 až 2018, kdy ceny elektřiny na burze ani nepokrývaly provozní a investiční náklady jaderných elektráren a firmy by nebyly schopny investovat – kdyby naštěstí neprodávaly produkci na dlouho dopředu?

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

04.10. 18:21  Logika (Alastor)
04.10. 08:07  Proč něco (ASD)
04.10. 02:37  A není (fic)
03.10. 20:46  Logika (Jarek)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688