Patria (Patria Finance)
Komodity  |  03.10.2022 09:35:33

OPEC+ ve středu zasedne ve Vídni. Diskutovat se bude o snížení produkce o 1 milion barelů denně

OPEC+ ve středu zasedne na prvním osobním jednání od března 2020 ve Vídni. V plánu má diskusi o snížení těžby ropy o více než milion barelů denně, což by byl dosud největší krok od pandemie COVID-19, kdy byl ropný trh slabý. Také středeční zasedání se bude konat na pozadí klesajících cen ropy a měsíců vážné volatility na trhu, která přiměla předního producenta OPEC+, Saúdskou Arábii, diskutovat o snížení produkce.

OPEC+, který sdružuje země OPEC a spojence, jako je Rusko, na předchozích zasedáních odmítl zvýšit produkci a tím snížit ceny ropy, a to i přes nátlak hlavních spotřebitelů, včetně Spojených států. Ceny ropy přesto v posledním měsíci prudce klesly kvůli obavám o globální ekonomiku a po oživení amerického dolaru.

01
Vývoj cen ropy WTI, zdroj Patria

Výrazné snížení produkce znepokojí Spojené státy, které vyvíjejí tlak na Saúdskou Arábii, aby pokračovala v produkci, čímž by dále zmírňovala ceny ropy a snižovala příjmy pro Rusko. Saúdská Arábie ale doposud kroky Moskvy vůči Ukrajině neodsoudila a vztahy s administrativou amerického prezidenta Joea Bidena jsou komplikované.

Moskva podle informací usiluje o snížení produkce kartelem OPEC+ o 1 milion barelů ropy denně, což je asi jedno procento globální nabídky. A jeden ze zdrojů naznačoval, že škrty by také mohly zahrnovat dobrovolné dodatečné snížení produkce Saúdskou Arábií. Šlo by tak o největší snížení produkce od roku 2020, kdy OPEC+ snížil produkci o rekordních 10 milionů barelů denně kvůli poklesu poptávky během pandemie COVID.

Analytici a pozorovatelé OPEC, jako jsou UBS a JP Morgan, v posledních dnech potvrdili, že na stole je snížení o přibližně 1 milion barelů denně, což by mohlo pomoci zastavit pokles cen. "90 dolarů je pro vedení OPEC+ neschůdné, a proto budou jednat, aby toto dno zajistili," řekl Stephen Brennock, ropný analytik u PVM.

Zdroj: Reuters, Patria

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688