Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.10.2022 06:23:00

Změna postoje k elektromobilitě a jak dobíjet ve městech

Michael Farkas, který stojí v čele společnosti Blink Charging, hovořil na CNBC o prudkém poklesu cen jejích akcií. Ale hlavně o dlouhodobém výhledu na straně jejího podnikání, které představují dobíjecí stanice pro elektromobily. Ohledně propadu cen uvedl, že jeho firma si tolik nevšímá krátkodobé volatility, ale zaměřuje se na svůj dlouhodobý rozvoj. Ten je pak dán obrovským rozdílem mezi tím, kolik je nyní ve světě dobíjecích stanic a kolik by jich tam mělo být do roku 2030 a v dalších letech.

Podle experta je tedy růstový potenciál celého trhu s nabíjecími stanicemi obrovský. Růst by měl být exponenciální, daný tím, že do roku 2040 by mělo ve světě podle odhadů fungovat až 500 milionů stanic. Blink nyní provozuje přibližně 51 tisíc stanic v několika zemích. Vývoj ceny jejích akcií shrnuje následující graf:
04
Zdroj: CNBC, Youtube

Farkas uvedl, že jeho firma má hardware a postupy, které uspokojí individuální zájemce o dobíjecí stanici, ale stejně tak jsou vhodné pro stanice u dálnic. K tomu dodal, že dříve lidé neměli k elektromobilu moc velkou důvěru, nyní „je to ale úplně jiný svět“. Pomáhá tomu i řada nových modelů vozů, které přichází na trh. Expert míní, že změna bude podobná, jako když se přešlo k chytrým telefonům.



Co se týče vývoje cen akcií a současného negativního tlaku, ředitel uvedl, že tu je otevřen velký objem krátkých pozic. A to jsou podle něj „umělé prodeje“. Ve chvíli, kdy investoři pochopí, že „firma tu zůstane“ a dojde jim její dlouhodobý potenciál, tyto pozice budou podle Farkase uzavřeny a akcie půjde nahoru. Firma je nyní „výrazně podhodnocená“, což má ukazovat i porovnání s podobnými firmami, zejména pokud se vezme v úvahu, jakými technologiemi Blink disponuje.

Farkas odpovídal na dotaz, jak podle něj bude vypadat situace ve velkých městech, kde auta parkují na ulicích a lidé si většinou nemohou svůj vůz dobít ve vlastní garáži. Jako příklad uvedl Los Angeles, kde má jeho firma řadu stanic přímo na ulici. Podle něj v amerických městech také dost lidí skutečně parkuje na parkovištích a v garážích, kde je prostor pro expanzi stanic.

Zdroj: CNBC




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688