Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  01.10.2022 07:36:31

Hrozba centralizace sítě Ethereum po přechodu na Proof of Stake

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank

Přechod Etherea na Proof of Stake (PoS) lze považovat za jednu z nejvýznamnějších událostí v kryptosvětě. Je důležité zdůraznit, že rozhodnutí vývojářů přejít z původního konsensuálního protokolu Proof of Work (PoW) na PoS se připravovalo několik let. Beacon Chain, větev blockchainu Ethereum zodpovědná za používání PoS, byla původně dodána 1. prosince 2020 za účelem vývoje a testování.

Je také nesporné, že transformace z PoW na PoS způsobí změny ve vnímání Etherea jako sítě. Existuje mnoho pohledů, které je třeba zvážit, a které mohou ovlivnit vnímání, např.: ekonomický, ekologický, tokenomický, konkurenční vůči ostatním kryptoaktivům, právní, centralizace versus decentralizace atd. V konečném důsledku však je přechod na PoS zlomovým bodem pro blockchain i pro celou kryptografickou komunitu.

Centralizace jako hrozba

Přechod Etherea na PoS změní jeho tokenomiku a mohl by ovlivnit decentralizaci Etherea. Odpůrci použití PoS pro Ethereum uvádějí, že tento systém nakonec způsobí centralizaci sítě Ethereum. Velcí investoři budou moci absorbovat velké množství ETH a nakonec ovládnou velkou část sítě. Že jsou takoví velcí hráči reální potvrzuje například společnost GrayScale, která koupila téměř všechny vytěžené ETH během fáze, kdy spustila svůj fond Ethereum. 

Někteří odborníci tak sdílejí obavy z toho, že se Ethereum ještě více centralizuje. To, alespoň prozatím, potvrzují také data Dune Analytics, veřejné platformy pro sběr dat z blockchainu. Největší podíl ETH má společnost Lido s 4.152.128 ethery v sázkách, což je téměř 31 % celkového vkladu. Tato částka odpovídá 129.754 validátorům, kteří by vsadili každý po 32 ETH. Sumu 32 ETH je potřeba uzamčít na řetězci Beacon, aby se takový uživatel mohl stát validátorem, přičemž řetězec Beacon se nakonec sloučí se sítí Ethereum.

Podíly největších validátorů ETH (upraveno autorem) | zdroj Dune Analytics

Ze srovnání je zřejmé, že tři kryptografické směnárenské platformy (Coinbase, Kraken, Binance) ovládají 29,9 % vkladů ETH. Když k tomu přičteme takřka třetinový podíl společnosti Lido (30,9 %), tak první čtyři hráči ovládají 60,8 % všech vkladů ETH, což je v přepočtu 8.160.416 uzamčených ETH ve vkladech.

Problém této centralizace spočívá v tom, že investoři nebo společnosti držící tyto velké částky peněz by mohli být napadeni zmrazením svých prostředků, což by ovlivnilo síť Ethereum. To dříve nebylo třeba brát v úvahu. Sankce proti Tornado Cash však otevřela Pandořinu skříňku a podle Charlese Hoskinsona, tvůrce Cardana, vytvořila "nebezpečný precedens". Důsledky tak možná zatím nejsou známy, ale je faktem, že přechod na PoS způsobí decentralizaci Etherea tak či onak šok.

NFT průmysl je nyní čistý

Jedním z dílčích odvětví kryptografického sektoru, které nejvíce trpělo zátěží používání neudržitelné technologie, je sektor NFT a jeho derivátů. Sektor non-fungible token (NFT) je poněkud zpolitizovanější a ekologičtější. V současné době se NFT používají v široké škále aplikací, mimo jiné od videoher, sportu nebo hudby. Případem použití, který je uvedl do hlavního proudu, však bylo kryptografické umění. V tomto odvětví se vždy vedly debaty o používání Etherea k hostování a vytváření NFT uměleckých děl kvůli uhlíkové stopě. Nyní se sektoru kryptografického umění bude dýchat snadněji.

Na sloučení Etherea by mělo záležet každému uživateli kryptoměn

Ethereum Merge a přechod z PoW na PoS by skutečně mohl být nejdůležitější událostí tohoto roku. A také celého kryptografického průmyslu od doby, kdy se Bitcoin a Ethereum zrodily. Na jedné straně by tento globální experiment mohl vytvořit precedens mezi vývojáři kryptoměn. V případě úspěchu by dokonce mohl přesvědčit maximalisty Bitcoinu, aby provedli změnu svého konsensuálního modelu. Na druhou stranu může být tento experiment neúspěšný a vymazat část původní identity Etherea.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Přečtěte si více o Ethereu







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688