Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  30.09.2022 00:00:00

Nenechte si ujít Den architektury

GASK

Dnes se na stovce míst po celé republice i na Slovensku rozeběhne program festivalu Den architektury. V rámci něj můžete navštívit řadu staveb, které se v letošním roce ucházejí o Českou cenu za architekturu a také mnoho retrospektivních výstav ČCA.

Den architektury zve na architektonické skvosty i zapomenuté stavby. Mottem dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!” a z velké části se tak zaměřuje na zajímavá řešení rekonstrukcí a revitalizací. Další výraznou festivalovou sekcí je Pocta Josipu Plečnikovi, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let. Program se vydá nejen po jeho pražských realizacích, ale upozorní i na práce jeho následovníků a kolegů v Brně, ve Zlíně nebo Olomouci. Festival vzdá také napříč republikou poctu české architektce Aleně Šrámkové, která byla významnou osobností české architektury. Její realizace představí v Chebu, Přerově, Praze nebo Černošicích.

V rámci 12. ročníku Dne architektury proběhne v sobotu 1. října od 16:00 hod. v Galerii Středočeského kraje GASK exkluzivní prohlídka reprezentačních, ale i běžně nepřístupných prostor jezuitské koleje s historikem umění a kurátorem Regionálního muzea v Kolíně Jindřichem Záhorkou. Této prohlídce bude předcházet v 15:00 křest unikátního katalogu k aktuální výstavě Kamily B. Richter Ultima Culpa, která je v GASK k vidění do 9. října 2022.

Program festivalu je zdarma, avšak na vybrané akce je s ohledem na kapacity potřeba rezervace míst předem. Současně se dnem architektury probíhá i první český filmový festival o architektuře Film a architektura, jenž letos po jedenácté přinese na plátna kin zejména věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz

Ze stovek akcí Dne architektury lze vybírat napříč celou republikou. V rámci sekce věnované Josipu Plečnikovi zve Den architektury hned na několik akcí věnovaných Pražskému hradu nebo kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně. Architektu Alenu Šrámkovou připomene například procházkou po jejích realizacích v centru Prahy i na sídlišti Lužiny a pozve i do budovy Fakulty architektury ČVUT, ateliéru Věry a Vladimíra Janouškových nebo jejích vil v Černošicích, Troji a Dolních Jirčanech.

Výstavy České ceny za architekturu je v rámci programu festivalu možno navštívit v Řevnicích, Písku, Čelákovicích, Vamberku, Hodoníně, Vimperku, Frýdlantu, Lomnicích nad Popelkou, Benešově, Ondřejovicích v Jeseníkách, Jablonci nad Nisou, Ondřejovicích v Jeseníkách, v Opavě, Bílovci, Mníšku pod Brdy, Nymburce, Mělníku, v Brně, Plzni a v Ústí nad Labem. Pro podrobné informace navštivte web ČCA.


GASK (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688