Mazars (Mazars)
Daně a účetnictví  |  30.09.2022 10:36:39

Brigáda a sleva na manželku

Sleva na manželku

V případě, že druhý z manželů nemá vlastní rozhodné roční příjmy vyšší než 68 tisíc Kč, potom lze za celý rok 2022 uplatnit daňovou slevu ve výši 24 840 . Jaký vliv na uplatnění slevy měla případná letní brigáda?

Zaměstnanci uplatňují slevu na manželku (manžela) v ročním zúčtování daně, OSVČ v daňovém přiznání. Podmínkou je nepřekročení rozhodného příjmu druhého z manželů. V zákoně o dani z příjmů jsou vyjmenovány příjmy, které se pro účely této slevy nehodnotí, všechny ostatní příjmy se do limitu započítávají. „Nejčastěji se uplatňuje sleva na manželku, pokud celý rok pobírá pouze rodičovský příspěvek, neboť dávky státní sociální podpory se mezi hodnocené příjmy nezapočítávají,“ vysvětluje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně  společnosti Mazars. Naopak peněžitá pomoc v mateřství (tzv. mateřská) se do rozhodných příjmů počítá.

Příjmy z pracovních dohod se počítají

I příjemci rodičovského příspěvku si mohou přivydělat. Nejčastěji právě na některou z pracovních dohod. Příjem z dohody o provedení práce i dohody o pracovní činnosti se však vždy hodnotí pro případné uplatnění daňové slevy na manželku. Není přitom rozhodující, zdali se z hrubé odměny platilo sociální pojištění či nikoliv. Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění, když je hrubá odměna 10 000 a méně a z dohody o pracovní činnosti, jestliže je hrubá odměna 3 499 a méně. „I odměny z pracovních dohod, ze kterých se neplatí sociální pojištění, mohou být v praxi důvodem, proč nevzniká nárok na vysokou slevu na manželku,“ dodává Gabriela Ivanco.

Kdy dochází k rodinné finanční ztrátě? 
Pokud má druhý z manželů vlastní rozhodný příjem jen o několik tisícikorun vyšší než 68 tisíc Kč, potom je na tom rodina finančně hůře, než kdyby měl druhý z manželů vlastní rozhodný příjem nepatrně pod limit pro uplatnění nároku na slevu na manželku. Lehce překročit finanční limit je tedy nevýhodné a je vhodné si případný souhrnný příjem z brigád na pracovní dohody pohlídat již během roku. „Sleva na manželku totiž snižuje přímo vypočtenou daň z příjmů druhého z manželů, a když je roční daň z příjmů před uplatněním slevy na manželku např. 45 000 , tak po jejím uplatnění je to pouze 20 160 ,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Manželka jako spolupracující osoba
Některým živnostníkům pomáhá s výkonem jejich samostatné výdělečné činnosti jejich manželka, a to jako spolupracující osoba. Pokud ke spolupráci dochází během čerpání rodičovského příspěvku, tak se jedná o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, která v takových případech přináší určité daňové výhody. „V takových případech však není nutné hlídat nějaký příjmový limit, neboť při využití spolupráce nelze nikdy uplatnit slevu na manželku,“ upřesňuje Gabriela Ivanco.

Mazars

Mazars je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb. Společnost působí v 91 zemích světa. Organizace celkově zaměstnává přes 24 400 odborníků, kteří pomáhají velkým mezinárodním organizacím, středním a menším podnikům, privátním investorům a veřejným osobám v každé částí jejich vývoje.

V České republice působí společnost Mazars od roku 1995, poskytuje komplexní služby a zaměstnává 250 lidí.

Více informací najdete na: www.mazars.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688