Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  30.09.2022 00:00:00

Hradec Králové: Na obnovu Vrbenského kasáren kraj požádal o dotaci z Národního programu obnovy - čerpat hodlá až 55 milionů korun

Královéhradecký kraj podal žádost o dotaci z Národního programu obnovy (NPO) na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové. Z výzvy na Rozvoj regionálních kulturních a kreativních center hodlá čerpat až 55 milionů korun.
Vrbenského kasárna
 

 
 
„Národní program obnovy je jedním z několika finančních zdrojů, které by měly celkovou proměnu této budovy pokrýt. Zásadní část prostředků na tuto investici chceme získat také z dalších evropských programů. Ve Vrbenského kasárnách chceme vybudovat unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné,“ shrnuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a sociální oblast.

Kraj chce podporu z NPO využít na stavební práce a vybavení kulturního a kreativního centra. To by mělo působit pod správou a odborným vedením krajského Muzea východních Čech.

„Možná to zní na první dojem zvláštně, proč kreativní centrum v péči muzea. Jenže, kolik lidí z deseti ví, že moderní muzeum nekomunikuje s veřejností jen formou výstav a že moderní výstavy vůbec nejsou plné vitrín a textů? Jsou zážitkové, propojují vícero oborů a témat, profesionálně vzdělávají jinou formou. Výstavnictví navíc v případě veřejných muzeí tvoří jen zlomek agendy, v případě našeho muzea jen asi jednu třetinu,“ vysvětluje Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Počátkem letošního roku vzniklo při Muzeu východních Čech Centrum kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje. Toto metodické pracoviště má za úkol rozvíjet moderní formy výstavnictví, ale hlavně spolupráci mezi obory, součinnost muzeí se soukromým sektorem médii či s vysokými a středními školami. Cílem pracoviště je podporovat transformaci a modernizaci muzeí, ale také pomoci změně v jejich vnímání ze strany veřejnosti. Od poloviny letošního roku navíc platí nová mezinárodní definice muzea, která vedle tradičních úkolů muzeí v podobě sbírkotvorné, vědecké a výstavní činnosti akcentuje právě jejich další širokou společenskou roli.

„Považujeme za průkopnické řešení postavit kreativní centrum jako laboratoř nápadů, studentský trenažer, jako místo, kde mohou muzea společně tvořit s vysokými i středními školami a vzájemně se učit. Jako místo, v němž třeba designéři, herní studia, grafici, architekti, hudebníci a další specialisté načerpají inspiraci a současně předají školám a muzeím své praktické znalosti. V našem kraji je veliká koncentrace škol s uvedenými obory, a tak to může být místo, kde student získá své první praktické zkušenosti. Muzea zde získají schopnost komunikovat s veřejností jinak než dosud a tak dále. Má to být také místo, kde se otevřou taková témata jako boj proti dezinformacím, kritické myšlení, řešení ekologických a dalších celospolečenských témat, protože i to patří do činnosti muzeí, která v tom potřebují zázemí od univerzit a veřejnoprávních medií. Nové prostory určené pro kreativní centrum mají pro tyto projekty vytvořit zázemí. Činnost však pozvolna rozvíjíme už nyní“, dodává ředitel Petr Grulich.
Kreativní centrum nebude určeno jen pro odborníky, ale po přestavbě prostor ve Vrbenského kasárnách také pro nejširší veřejnost formou vzdělávacích a zážitkových kurzů, workshopů a podobných akcí.


 

Vrbenského kasárna

Zodpovídá: administrator
Vytvořeno / změněno: 30.9.2022 / 30.9.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688