Export (export.cz)
Ze světa  |  30.09.2022 09:00:35

Brněnská firma chce ukázat světu, jak „chodit naboso“ v elegantní obuvi

Brněnská firma Skinners vsadila na dokonalé sladění tvaru a funkce. Po úspěchu „ponožkobot“ chce teď přesvědčit svět, že elegantní obuv je tu i pro vyznavače chození naboso.

Ponožkoboty od Skinners se vyrábějí ve čtyřech různých fabrikách v Česku. Foto: Skinners

Některé podnikatelské nápady jsou tak trochu jako z Werichovy pohádky o princezně Koloběžce. Na první pohled vypadají jako polovičaté řešení, ve skutečnosti je ale za nimi logická úvaha a snaha o spojení vícera výhod v jednom. Petr Procházka, původní profesí právník, se takto před sedmi lety pustil do vývoje a výroby „ponožkobot“, které kombinují lehkost a volnost ponožek s měkkou podrážkou bot.

„Obutí-neobutí“, které se vyrábí ve čtyřech různých továrnách v Česku, se pod značkou Skinners dokázalo prosadit i ve světě, kam dnes míří až 85 % produkce „skinnersek“. „Mezi naše největší trhy patří Rakousko, Německo, Spojené státy a Skandinávie, dobře si vedeme ale třeba i ve Švýcarsku,“ říká spoluzakladatel firmy Petr Procházka s tím, že ve světě kombinují různé způsoby prodeje – někde jde o distributora s vlastním skladem, jinde prodávají pomocí obchodních agentů. Vybudovat si dobré jméno v byznysu, který stojí na pomezí mezi obuvnictvím a outdoorovým světem, chtělo ale v době, kdy byl Skinners ještě neznámý brněnský startup, trochu zariskovat.

SÁZKA NA CROWDFUNDING

Ve Skinners to zkusili netradičně – pomocí crowdfundingu. V roce 2015 takto získali první kapitál na české platformě HitHit, o rok později se proto rozhodli „skinnersky“ poslat do světa přes americký Kickstarter. A povedlo se. „Nechtěli jsme obcházet distributory s tím, že zatím naplno nevyrábíme a máme jen předobjednávky. To by bylo jako setkání Davida s Goliášem. Kickstarter má tu výhodu, že ho obchodníci sami sledují, takže kromě zákazníků se časem začali ozývat i distributoři, kteří si všimli, že jsme na crowdfundingové platformě úspěšní,“ líčí Petr Procházka.

Prosadit se ve světě „ponožkobotám“ pomohly i oborové veletrhy. V roce 2017 se firma Skinners představila na ISPO v Mnichově, což je největší veletrh pro sportovní a outdoorovou výbavu na světě. Brněnští průkopníci zdravého obutí tam jezdili pravidelně. A kromě toho i na veletrhy do Velké Británie a USA. Tam ostatně „skinnersky“ zaujaly i na Boston Marathon Expo, které se koná souběžně se slavným během.

„Ponožkobot“, které kombinují výhody bavlny a umělých vláken, se od rozjezdu výroby před pěti lety prodalo přes půl milionu párů. Teď se ve Skinners chtějí zaměřit na nový model Walker, elegantní a velmi lehké boty do města, které ale spadají do kategorie barefoot, kdy se tvar obutí plně přizpůsobuje noze. „Říká se, že podle bot poznáš člověka. Jenže spousta lidí nosí hezké boty, které ale nohu různě deformují. A ti, co kvůli svobodě pohybu volí obuv pro chození naboso, zase příliš nehledí na dost často nevzhledný design, který vypadá jak kačeří šlápota. My chceme ukázat, že tvar tvoří funkci boty a věříme, že jsme našli dokonalou linii,“ objasňuje Petr Procházka. Model Walker kombinuje italskou kůži s podšívkou z materiálu tencel, což jsou celulózová vlákna z eukalyptu, která mají dobré termoregulační schopnosti. Podešev bot je pak z přírodního kaučuku. Kompletní vývoj proběhl v Česku, a to včetně tvarování kopyta, bez něhož by žádná bota nevznikla. Česká je i kombinace materiálů a tvarů, na niž mají ve Skinners autorská práva, ochranné známky i průmyslové vzory.

Nové „skinnersky“ se tvarem přizpůsobují noze, zůstávají ale designově na výši. Foto: Skinners

ČESKU CHYBÍ OBUVNÍCI

Vyrábět se ale nové boty do města budou v Portugalsku. Žádnou továrnu, která by zvládla 50 tisíc párů bot na zakázku, jak to ve Skinners pro příští rok plánují, totiž v Česku nesehnali. „Nějaká tradice v obuvnictví tu ještě je, ale to uživí nižší desítky malých firem. Chybí tu kopytáři, nové vyučené obuvníky spočítáte na prstech jedné ruky. Chybí kapacity pro výrobu, nemáme ani lidský kapitál,“ krčí rameny Petr Procházka. Jak ale sám zdůrazňuje, pořád se v Česku rodí ve své podstatě jednoduché nápady, která mají globální úspěch. Jako třeba boty od Skinners, v nichž se člověk může cítit „obutý-neobutý“.

BLAHOSLAV HRUŠKA


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688