olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  29.09.2022 00:00:00

Olomouc: Hlavní expozici tvoří 40 tun zeleniny a ovoce, začala podzimní Flora

Bezmála 40 tun špičkové zeleniny a ovoce vypěstované v České republice se letos podařilo nashromáždit pro hlavní expozici podzimní výstavy Flora Olomouc. S podtitulem Plody otce genetiky se koná od čtvrtka 29. září do neděle 2. října na olomouckém Výstavišti Flora.

Návštěvníci se mohou těšit i na tradiční Zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima, ochutnávky vína v rámci akce Dny moravských vín, Mezinárodní včelařskou výstavu, bohatý doprovodný program a na expozici Českého zahrádkářského svazu pojmenovanou Mendelova zahrádkářská laboratoř s oblíbeným posezením u vína a pěstitelskou poradnou.

Centrální expozice v pavilonu A má název Plody otce genetiky, připomene letošní 200. výročí narození Gregora J. Mendela – objevitele základních principů dědičnosti. Kromě desítek tun prvotřídních výpěstků nejrůznějších odrůd a druhů od nejlepších tuzemských zelinářů a ovocnářů bude centrální expozici dominovat floristická výzdoba a také gotická sakrální architektura. Připomene Mendelovo působiště – augustiniánský klášter v Brně, jemuž vévodí bazilika Nanebevzetí Panny Marie postavená ve stylu slezské gotiky. Přes celý pavilon se tak mimo jiné budou klenout působivé pětimetrové oblouky plné květin. „Hlavní expozici, kterou financuje město Olomouc, budou coby připomínka Mendelovy vědecké práce doplňovat Vědecko-výzkumné laboratoře. Interaktivní a hravou formou se zde představí významná vědecká pracoviště, která se věnují genetice a šlechtění, zemědělskému výzkumu a péči o genetické zdroje nejrůznějších kulturních plodin,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Festival Olima

„Podzimní Floru já doslova žeru, díky výpěstkům, ale i gastrofestivalu,“ řekl s úsměvem při zahájení výstavy primátor Olomouce Mirek Žbánek. „Přeji všem, ať si Floru s Mendelem užijete, a děkuji partnerům za to, že s námi spolupracují a umožní nám ji v takovém příjemném formátu pořádat,“ doplnil primátor.

Festival gastronomie a nápojů Olima si letos zaslouží zvláštní pozornost návštěvníky i díky účasti známých osobností.Jeho součástí je mimo jiné od 29. od 30. září 26. ročník tradiční kuchařské soutěže určené mladým kuchařským talentům Gastro Olomouc Olima Cup a dále od 1. do 2. října 4. ročník cukrářské soutěže Moravský cukrářský šampionát. „A právě na zápolení cukrářů zavítají coby moderátoři hvězdy z pořadu Peče celá země známý cukrář Josef Maršálek a Tereza Bebarová,“ uvedla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Velké oblibě se u návštěvníků gastrofestivalu Olima těší i mezinárodní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, v jehož rámci odborné poroty ohodnotily více než 300 vzorků. Návštěvníci se dále kromě bohatého doprovodného a kulturního programu mohou těšit na soutěž pro žáky základních škol Dýňodlabání či na prodejní Mezinárodní včelařskou výstavu pod patronátem Českého svazu včelařů.

Součástí akce Rozkvetlé památky jsou i komentované prohlídky

V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 29. září do 14. října 2022 akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v trojici olomouckých chrámů. Tento rok jde o Husův sbor, kostel sv. Cyrila a Metoděje v městské části Hejčín a chrám Zvěstování Páně na Dolním náměstí. „Ve všech kostelích je připravená série komentovaných prohlídek s tvůrci jednotlivých aranžmá,“ doplnil Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Více na https://www.flora-ol.cz

Fotografie:

| Poslední úprava: 29. září 2022 (čt)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688