Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)
Z regionů  |  29.09.2022 00:00:00

Burzy škol v 9 jihočeských městech pomohou s výběrem oboru střední školy

Jihočeská hospodářská komora připravuje další ročník již tradičních podzimních burz škol, které se letos uskuteční v 9 městech jižních Čech. Burzy jsou určené žákům devátých, ale i nižších ročníků základních škol, kteří přemýšlí o dalším vzdělávání a budoucí profesi. Obor střední školy by si podle průzkumu Národního pedagogického institutu znovu zvolilo jen kolem 60 % středoškoláků, burzy jsou tedy jednou z příležitostí, jak získat informace pro správnou volbu dalšího studia. Na burzy, které představí i pestrý program a ukázky z výuky, je pro příchozí žáky, rodiče i pedagogy vstup zdarma.

„Zájemci o studium na středních školách budou mít letos příležitost navštívit burzy škol v devíti městech jižních Čech. Tento rok totiž pořádáme nově i Burzu škol v Kaplici. Návštěvníkům se představí střední školy a odborná učiliště z celého Jihočeského kraje, ale i někteří vystavovatelé z dalších regionů republiky, kteří se pravidelně burz účastní,“ přibližuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která burzy škol pravidelně pořádá.

Podle průzkumu Národního pedagogického institutu (NPI) by si svůj obor opět zvolilo jen kolem 60 % středoškoláků. Značná část žáků by kromě jiného oboru zároveň raději absolvovala i jinou kategorii vzdělání. Klasickou střední odbornou školu by znovu studovaly asi tři čtvrtiny žáků, učební obor by si opět zvolilo jen asi 61 % vyučených, vyplynulo z průzkumu. Středoškoláci v průzkumu NPI jako nejčastější důvod, proč by si raději zvolili jiný obor, uváděli zájem o praktičtější výuku. Chtěla by ji zhruba čtvrtina studentů maturitních i učebních oborů. Kolem pětiny žáků ztrácí při studiu o obor postupně zájem, asi 15 procent učňů navíc do školy nastupuje už s tím, že je daný obor nezajímá.

Výsledky průzkumu tak potvrzují důležitost intenzivněji se věnovat kariérovému poradenství na školách, ale i nutnost představovat žákům jednotlivé obory a jejich náročnost už v nižších ročnících druhého stupně základní školy. Na burzách škol se zájemci o studium mohou setkat přímo s pedagogy, ale i současnými středoškoláky, kteří návštěvníkům mohou studium lépe představit a nasdílet své zkušenosti o jednotlivých oborech či podmínkách přijetí,“ pokračuje Luděk Keist, který dodává, že Jihočeská hospodářská komora se zvyšování úrovně kariérového poradenství na jihočeských školách věnuje již několikátým rokem v rámci Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi.

Program podzimních burz škol také zpestří praktické ukázky z výuky, ochutnávky pokrmů z cukrářských a gastronomických oborů či módní přehlídka oborů zaměřených na návrhářství oděvů. Nebudou chybět ani moderní technologie či různé modely, které zase využívají technické a odborné školy

Burzy škol začínají 4. října ve Vimperku, den na to se uskuteční burza v Třeboni. Následovat budou akce v Kaplici, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Táboře, Strakonicích, Písku a celou sérii ukončí burza v Prachaticích. Vstup pro žáky, rodiče i pedagogy je na všechny akce zdarma, podrobné informace jsou také dostupné na webu www.burzyskol.cz

Na realizaci burz spolupracují regionální partneři: Místní akční skupina Blanský les – Netolicko o.p.s., město Jindřichův Hradec, město Třeboň a Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů, o.p.s.
 

Út, 27.09.2022 - 16:24 Bc. David Hocke
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688