Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.09.2022 16:26:48

Počasí: Hodně oblačnosti, slabé srážky, teploty kolem 14 °C

Po chladnějším úterý a středě slibovaly modely alespoň mírně teplejší víkend (až kolem 18 °C). Předpověď se trochu upravila a vyšší teploty budou jen přechodné a v místech s menší oblačností. Vypadá to, že teploty půjdou nad 15 °C jen někde, a to hlavně v sobotu. Všechny ostatní dny bude spíše chladno kolem 14 °C. Dostaví se i srážky a kde se přechodně objeví trvalé (byť slabé dle modelů), tak tam bude v danou část dne jen kolem 10 °C. Teploty jsou nyní asi 2 až 3 °C pod dlouhodobým normálem. To sice není moc, ale jak jsme skoro celoročně zvyklí na výrazné nadprůměry, tak pocitově je to prostě chladnější počasí. Svědčí však krajině.

Proudění je vlhké, s oblačností i srážkami. Díky tomu nejsou ranní minima mrazivá a rozdíl teplot mezi ránem a odpolednem je menší. To by se mělo změnit později v průběhu října, kdy sice odpoledne bude i slunečno a docela teplo, ale ráno už vyjasnění přinese četné přízemní mrazíky, později se mrazy udrží i v místě klasického měření teploty – ve dvou metrech nad zemí. Nejstudenější budou čtvrtek a pátek, to bude celorepublikový průměr odpoledních teplot kolem 13 °C, hned v sobotu by se mělo oteplit na cca 16 °C.

Předpověď počasí na další dny

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo. Ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Teploty 11 až 15 °C.

pátek bude oblačno až zataženo, postupně místy občasný déšť, zejména na Moravě a ve Slezsku. Teploty 10 až 14 °C, na západě nepatrně tepleji.

V sobotu bude oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno. Od západu místy slabý déšť nebo přeháňky. Teploty 14 až 18 °C, na západě 12 °C.

Od neděle bude oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty 11 až 17 °C podle stupně oblačnosti na obloze.

Počasí 1.10.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty