Tomáš Skolek (TomSkolek)
Daně a účetnictví  |  27.09.2022 10:17:14

V září se zvýšily důchody. O kolik a pro koho?

důchody
Tento týden doběhla druhá mimořádná valorizace důchodů z důvodu vysoké inflace. Valorizace byla navázaná na zářijovou splátku důchodu, která byla vyplácena od 2. do 24. září. Zvýšily se všechny státní důchody? A jaký vliv na zvýšení důchoduzaměstnání v penzi

Státní důchody se skládají ze základní a procentní výměry. Základní výměru mají všichni příjemci důchodu stejně vysokou a v roce 2022 dosahuje 3 900 . Částka procentní výměry důchodu zohledňuje individuální průběh pojištění důchodce. Od září se zvýší všem příjemcům státního důchodu procentní výměra důchodu o 5,2 %, základní výměra zůstane stejně vysoká. „Například průměrný starobní důchod ve výši 17 299 se po zářijové mimořádné valorizaci zvyšuje na 17 996 ,“ vypočítává Jiřina Holubová, vedoucí oddělení penze společnosti Freedom Financial Services.

Pracující důchodci a zvýšení penze
Mnozí starobní důchodci si přivydělávají, nejčastěji na některou z pracovních dohod nebo na zkrácený úvazek. Vlastní příjem přitom nemá žádný vliv na mimořádnou valorizaci. K zářijovému zvýšení důchodu dojde automaticky, přičemž se vůbec nezohledňuje, zdali příjemce důchodu pracuje či nikoliv. Ze zákona se zvyšují všechny státní důchody, tedy i předčasné, invalidní nebo pozůstalostní důchody. „Na mimořádnou valorizaci mají nárok i penzisté pobírající třicetitisícový důchod, procentní sazba zvýšení důchodu je ve všech případech stejně vysoká,“ dodává Jiřina Holubová.

Vliv výdělečné činnosti na částku důchodu
Výdělečná činnost v důchodu může mít pozitivní vliv na měsíční částku penze. Podmínkou je získání alespoň 360 dní pojištění a podání žádosti o zvýšení důchodu. Za každých 360 dní se zvyšuje důchod o 0,4 % výpočtového základu. Nárok na zvýšení důchodu vzniká pouze v případě, že je z příjmu důchodce odváděno sociální pojištění. Brigády na pracovní dohody s odměnou do limitu pro neplacení sociálního pojištění tedy nárok na zvýšení důchodu nezakládají. „Vzhledem k tomu, že předčasní důchodci nemohou mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění, tak si nemohou prací zvýšit státní důchod, mohou totiž pracovat pouze na pracovní dohody s hrubou odměnou do limitu, což je například u dohody o provedení práce 10 000 a méně,“ upřesňuje Gabriela Ivanco daňová poradkyně společnosti Mazars.

Daň z příjmu penzisté platit nebudou
Přestože se z důvodu řádné lednové valorizace a mimořádné červnové a zářijové valorizace penzistům značně zvýšila měsíční částka důchodu, tak nadále nemusí mít daňové starosti. Sociální pojištění a zdravotní pojištění se ze státního důchodu neplatí nikdy a daň z příjmu pouze z částky nad 36násobek minimální mzdy. „Dani z příjmu za rok 2022 tedy podléhají roční důchody nad 583 200 a takto vysoký roční důchod ani po výrazném zvýšení téměř žádný důchodce nepobírá,“ vysvětluje Gabriela Ivanco.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688