Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.09.2022 06:08:27

Akcie Prabos na trhu START na historickém minimu. Firma odtajnila slabé výsledky, dividenda u „ledu“?

Tradiční český výrobce obuvi Prabos zveřejnil údaje hospodaření za 1. pololetí, které ukazují na poměrně výrazný meziroční pokles. Příjmy se snížily o téměř čtvrtinu na 156,5 mil. . Marže se však firmě o něco zvýšily a tak provozní zisk EBITDA klesl jen o 15 % na 28,9 mil. . Přesto však samotný zisk před zdaněním klesl z 28,9 mil. na 16,9 mil. .

Ceny vstupů tlačí na ziskovost společnosti Prabos

Výhled společnosti na celý rok 2022 z hlediska především ziskovosti optimisticky nepůsobí. Zatímco v roce 2020 firma vykázala čistý zisk téměř 21 mil. , loni přes 54 mil. , letos by měla vydělat jen 12 mil. . A to přestože po slabém úvodu roku by příjmy měly dosáhnout rekordních 455 mil. . Jenže Prabos uvedl, že čelí enormnímu nárůstu cen materiálů a energií, které se nedaří přenášet na již vytendrované kontrakty. Navíc eviduje 30-50 % propad prodejů běžným koncovým spotřebitelům v e-shopu a prodejnách. Firma tak očekává za letošek EBITDA marži jen 4,2 % po loňských 17,9 %.

Prabos pro zachování dlouhodobé konkurenceschopnosti plánuje výstavbu nového logistického centra za zhruba 40 mil. , pro které má již zajištěno stavební povolení. Prověřuje také možnost dotace. Dále připravuje zateplení výrobní haly a skladů s rozpočtem cca 15 mil. .

Konec dividendy?

Bez bližších podrobností firma také uvedla, že výše dividendy pro akcionáře bude odvislá od překlenutí hospodářské krize a případné státní pomoci. Připomenout lze, že z loňského zisku Prabos v létě rozdělila zhruba čtvrtinu (14,5 mil. ), resp. 14,50 na akcii. Tedy došlo k nepatrnému meziročnímu snížení z předchozích 14,90 . I tak se dividendový výnos u titulu pohyboval okolo 3,5 %, když od svého uvedení na trh v roce 2018 relativně nevýrazně za slabých obchodů kurzově osciloval okolo hladiny 400 . Jakoby předzvěst příchodu v pondělí zveřejněných pesimistických zpráv však již v minulém týdnu ve čtvrtek propadl o čtvrtinu na 300 . Tedy na historické minimum.

Zmínit závěrem lze, že největším akcionářem společnosti Prabos je generální ředitel společnosti Juraj Vozár ovládající 75 % akcií, když odkoupil 8% podíl od Jaroslava Paláta. Výše zmiňované firemní zprávy má právě šéf společnosti prezentovat při START Day v příštím týdnu v úterý 4. října.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688