Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.09.2022 06:09:27

KARO na trhu START úspěšně upsalo všechny akcie, byznys firmy má razantně růst

Na trhu START dnes dojde k obnovení obchodování s akciemi KARO Leather (dále jen KARO), které bylo před dvěma týdny pozastaveno v návaznosti na spuštěnou sekundární nabídku akcií společnosti. V historii titulu na pražské burze v pořadí již druhou, navíc v porovnání násobně objemnější. Firmě se totiž nakonec podařilo upsat všech nabízených 1,1 mil. akcií, nicméně za nejnižší indikativní cenu. Oproti tržní ceně tedy s 19% diskontem.

Akcie KARO letos hned v úvodu roku zamířily dále na sever a ke konci února zaznamenaly nové historické maximum 149 . Přes následný oddech se v srpnu vrátily na maxima, poslední obchod před spuštěním sekundární nabídky se uskutečnil jen korunu pod maximy. Akcionáři, kteří akcie kupovali při vstupu titulu na trh v roce 2019 v rámci primární emise (IPO), tak mohli být více než spokojeni. Vzhledem k upisovací ceně 40 se jim investice zhodnocovala o 270 %.

Stávající akcionáři však již nové prostředky firmě jakoby poskytnout nechtěli. V rámci vyhlášené sekundární veřejné nabídky totiž mohli přednostně upsat nové akcie navíc s garantovaným diskontem vůči tržní ceně, resp. za kurz 120 . Jenže se takto prodalo jen 5 tis. akcií. Firma celkově nabízela zmiňovaných až 1,1 mil. akcií, které se tak nakonec prodaly díky „druhému kolu“ úpisu. V něm bylo stanoveno cenové pásmo 120-140 . A investoři byli ochotni kupovat prakticky jen za nejnižší cenu. Díky zájmu však objednávky při této ceně nakonec byly i drobně kráceny, resp. alokace byla stanovena zhruba 98 %.

Zájem o úpis dříve veřejně projevil menšinový akcionář skupina STARTEEPO, která skrze svůj fond držela ve společnosti 28 % podíl a sekundární nabídku zároveň připravovala. Koupit indikovala minimálně 20 % nabízených akcií. V řešení bylo v rámci transakce i poskytnutí kapitálu ze strany státu, resp. IPO fondu. Kdo z velkých investorů se sekundární nabídky zúčastnil není známo, resp. aktuální akcionářská struktura po transakci zatím nebyla odtajněna.

KARO každopádně pro svůj další rozvoj získalo 132 mil. . Trh START tak vlastně zažil letos vůbec druhou největší transakci. Překonává ji pouze vstup slovenské Gevorkyan, která letošním úpisem v objemu takřka 678 mil. vytvořila na trhu START nový rekord.

Emise společnosti KARO se transakcí zvýšila o výrazných 28 % na 5 mil. akcií. Při upisovací ceně lze firmu ocenit na 600 mil. , v návaznosti na poslední tržní pak na 740 mil. . S ohledem na růstové plány společnosti však vlastně poměrně nevýrazné ocenění. Zpracovatel kůží hodlá získané prostředky použít především na dokončení svého druhého výrobního závodu v Brtnici. Již v 1. pololetí každopádně KARO meziročně zvýšilo prodeje o 49 % na 388 tis. m2. V současném pololetí mají v některých měsících prodeje firmy dosáhnout až 90 tis. m2, resp. za celý rok pak v průměru 70 tis. m2 což by byl meziroční nárůst o 60 %. Obdobnou procentuální výší by tak měly vzrůst letošní příjmy na 252 mil. , potažmo zisk EBITDA na 34 mil. .

Vzdálenější výhled společnosti však hovoří o násobcích hospodaření. Naposledy v červenci totiž finanční ředitel Jakub Hemerka uvedl: „Cílem našich aktivit pro následujících 5 let je vytvoření silné a unikátní výrobní skupiny, která bude schopna realizovat zisk EBITDA až 750 mil. ročně.

Před zahájením sekundární nabídky pak firma v rámci prezentace zveřejnila podrobnější finanční plán skupiny zmiňující v příštích letech v průměru 51% nárůst tržeb. Níže uvádíme výběr zveřejněných hlavních údajů, které nastiňují možný růst zisku na akcii KARO dokonce směrem k 100 úrovni...


Zdroj: KARO

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688