OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  26.09.2022 12:01:47

TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2021 v Česku dle oPojištění.cz

Exkluzivní žebříček TOP 30 největších pojišťovacích makléřů v České republice, který vydává zpravodajský portál oPojištění.cz a který se postupem času stal důležitým a očekávaným srovnáním formy tuzemských makléřů, je po roce opět zde. Podívejte se, jak ve stínu covidových opatření uspěly makléřské společnosti v roce 2021.

Stejně jako při skládání žebříčku TOP 30 v minulém roce můžeme i letos směle říci, že se čeští pojišťovací makléři poprali se složitými a leckdy i zcela nesmyslnými pandemickými podmínkami, které rok 2021 provázely, se ctí. Ba co víc, jejich pracovitost, profesionalita a letité zkušenosti a znalosti oboru se odrazily v rekordním výsledku. Souhrnné tržby makléřských společností, na kterých je žebříček postaven, přesáhly poprvé v historii 8 miliard korun. Konkrétně jde o částku 8 350 802 tis. Kč., což je zhruba o miliardu více, než tomu bylo v roce 2020. V procentuálním vyjádření se jedná o cca 14% růst. To, že pojišťovací makléři v loňském roce uspěli, potvrzují i výsledky Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM). Makléřské společnosti totiž zvýšily objem pojistného o celých 11 % oproti roku 2020, a to na rekordní částku 32,17 mld korun.

V aktuálním žebříčku TOP 30 byla hranice sta milionů korun překonána dvanáctkrát a přes magický výsledek jedné miliardy korun se dostaly hned tři společnosti. Vítězná RENOMIA rostla v tržbách o výjimečných 24 %, díky čemuž překonala dokonce dvoumiliardovou hranici. A to docela výrazně, když dosáhla na částku 2 172 695 tis. Kč. Společný výsledek společností INSIA a MARSH dosáhl na druhém místě hodnoty 1 134 472 tis. Kč, což představuje slušné 7% zlepšení. V dynamice růstu společnost RENOMIA pak dokonce předehnal makléř OK GROUP. Jeho tržby v roce 2021 dosáhly 1 044 529 tis. Kč., což ve výsledku znamená 25% navýšení tržeb.

Pro úplnost také dodejme, že největšího procentuálního růstu dosáhla společnost JCI, která výsledkem 34 734 tis. Kč, ve srovnání s loňskými 17 399 tis. Kč, v podstatě o 100 % navýšila své tržby, a to v důsledku transformace společnosti. Procentuálně také výrazně narostlo GrECo International, které s výsledkem 130 643 tis. Kč (78 917 tis. Kč v roce 2020) rostlo o cca 66 % – bylo to způsobeno kromě běžného růstu i vlivem proběhlé fúze s MAI CEE. Stejně jako loni neobsahuje žebříček ty společnosti, které se objevily v některém z předchozích vydání. Důvodem jsou buď fúze, nebo si tyto firmy explicitně nepřály být součástí našeho srovnání.

Ivan Špirakus 4„Fakt, že se souhrnné tržby českých makléřských společností přiblížily v roce 2021 hranici osmi a půl miliardy korun, musíme hodnotit jako fantastický úspěch tuzemských makléřů. Válka na Ukrajině a s ní spojená energetická krize sice téměř přebily všechny těžkosti, které nejen finanční trh trápily v uplynulém covidovém roce, přesto nezapomínejme, že jsme naši profesi loni vykonávali za velmi ztížených podmínek. Každodenní videohovory, hodiny a hodiny telefonátů, zavřené úřady a kanceláře pojišťoven, nemožnost osobního setkání, karantény, izolace atd… zkrátka a dobře samy základy naší profese byly významně omezeny a my jsme si museli najít nové cesty a způsoby jak nenechat své klienty na holičkách a i v této složité době jim pomáhat. Dnes už můžeme směle říci, že se nám to bezesporu podařilo. Díky rychlému vývoji digitálních technologií jsme mohli velice rychle navázat na předcovidové období a plně obnovit služby klientům,“ okomentoval výsledky ankety TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2021 předseda Asociace českých pojišťovacích makléřů Ivan Špirakus.

„A kdybych měl být upřímný, tak myslím, že to našemu byznysu možná i prospělo. Spoustě specialistů, kteří nebyli zcela fanoušky digitálních technologií, to dopomohlo k tomu, že se naučili plně využívat nové nástroje a online prostředí. Nakonec i ti nejskalnější odpůrci technologií zjistili, že tento způsob komunikace je leckdy příjemnější a rychlejší než cestování po věčně rozkopaných českých komunikacích. Ostatně zmíněný výsledek přesahující osm miliard korun na tržbách mluví zcela jasně. Z žebříčku lze také zjistit, které společnosti se držely okřídleného rčení, že každá krize je zároveň i příležitostí, a svými fúzemi a transakcemi si zajistily významný růst. A naopak – z žebříčku vyčteme, kteří makléři byli úzce zaměřeni na jeden produkt, jenž byl covidovou krizí bohužel významně omezen. Všem makléřům do budoucna přeji hodně zdraví a odolnosti. Budeme to potřebovat,“ dodal Ivan Špirakus.

Nejlepším 30 makléřům gratulujeme a děkujeme za spolupráci na letošní podobě této prestižní ankety.

TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2021 v Česku dle oPojištění.cz:

Top 30 2021 CR

Principy sestavení žebříčku TOP 30 pojišťovacích makléřů 2021

  • Zařazeny jsou společnosti se sídlem v ČR či jejich skupiny, které převážně vykonávají činnost pojišťovacího zprostředkovatele včetně smluvního zastupování firemních klientů (činnost makléře).
  • Pořadí bylo sestaveno dle tržeb na základě dostupných finančních výkazů za rok 2021.
  • Pokud účetní jednotka provádí konsolidaci, byla použita konsolidovaná uzávěrka.
  • Do skupiny se započítávají společnosti s přímým či nepřímým kapitálovým propojením ve výši 30 % a více – akcionářská struktura musí být zveřejněna ve výroční zprávě či příloze účetní uzávěrky.
  • Redakce oPojištění.cz si je vědoma, že tento přehled pojišťovacích makléřů není úplný. Byl sestaven s maximálním úsilím na základě dostupných účetních výkazů za rok 2021.

Autor: Jan Cigánik

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688