Research (Česká spořitelna)
Investice  |  26.09.2022 11:25:00

Jak moc je vzdělání důležité pro prosperitu?


Vzdělávání je dlouhodobým motorem růstu ekonomiky a životní úrovně. ČR se v rámci pilíře "Kvalita výzkumu a vzdělávání" našeho Indexu prosperity umístila na 13. místě. Máme tedy co zlepšovat.

Někdy na vliv vzdělávání na životní úroveň opomíjíme, protože nějakou dobu to trvá, než se projeví a efekt se hůř počítá než například vyrobené tuny trubek. Tzv. "Mincerova rovnice" ukazuje, jak investice do lidského kapitálu zvyšují budoucí příjmy jednotlivců. Odhady ukazují, že každý další rok školní docházky zvyšuje budoucí výdělky o 6-18%, s mediánem v rozmezí 10-12%. Data dále ukazují, že ve všech zemích OECD činí mediánová mzdová prémie za čtyřleté vysokoškolské / terciární vzdělání 52 procent. Tedy zhruba 13 procent za rok vzdělání.

Existují i odhady, které ukazují, že v USA je vzdělání zodpovědné za více než polovinu růstu nerovnosti ve výdělcích v USA od 70. let a téměř 75 % růstu nerovnosti od konce 80. let.

Vzdělání a kognitivní schopnosti vysvětlují podle odhadů nejméně jednu třetinu variability mezd. Spíše více. Například odhady dopadu úmrtí nebo odchodu do důchodu vlastníka z firmy naznačují, že 75% zisku připadá spíše na lidský kapitál vlastníka než na fyzická nebo finanční aktiva.

Jak velkou část variability výdělků mezi jednotlivými zeměmi lze vysvětlit lidským kapitálem? A chceme kauzalitu. Země s lepší technologií, produktivitou budou mít větší prospěch z investic do lidského kapitálu. Proto budou mít tendenci tyto investice častěji realizovat. A proto nelze ze základního porovnání vzdělání a mezd vyvozovat kauzalitu.

Je možné se podívat na mzdové nárůsty po migraci. Pokud dovednosti při migraci cestují s jednotlivci, mohou relativní mzdy v zemích s různými technologiemi a institucemi informovat o podílu lidského kapitálu na rozdílech v příjmech mezi jednotlivými zeměmi. Jednoduše řečeno: u migrantů dochází ke změně celkové produktivity faktorů a institucí, zatímco jejich lidský kapitál zůstává konstantní.

Migranti do USA ze zemí s nízkými příjmy dosahují přírůstku mezd ve výši 38% celkového rozdílu HDP na pracovníka. Pokud se mzdové zisky z této migrace rovnají 38% rozdílu v HDP na pracovníka mezi zeměmi, zbývajících 62% je vysvětleno lidským kapitálem.

Samozřejmě i zde jsou problémy v odhadech: migrovat mohou především ti, kteří čekají vyšší nárůst mezd. Na druhé straně se lidský kapitál nemusí dokonale mezi zeměmi přenášet. Cizinci s VŠ titulem uklízející kanceláře ví, o čem tento problém v odhadech je. Odhady, které se s těmito problémy snaží popasovat, ukazují že lidský kapitál vysvětluje 50 až 75 % rozdílů v příjmech mezi jednotlivými zeměmi. To je dost vysoké číslo.

Takže nejlepší odhady naznačují, že lidský kapitál stojí za nejméně třetinou variability výdělků práce v rámci jednotlivých zemí a nejméně polovinou variability výdělků na pracovníka mezi jednotlivými zeměmi.

Závěr je jednoznačný. Investujte do vzdělávání: svého, svých dětí. A volte politiky, kteří pomohou ČR transformovat na moderní ekonomiku sázející na vzdělávání, inovace a výzkum.

David Navrátil 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688