Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  26.09.2022 09:03:00

Česká koruna v sevření globální nejistoty a holubičí ČNB - Rozbřesk

Česká koruna před sebou bude mít další náročný týden, který bude zarámován zasedáním ČNB. Globální trhy jsou pod velkým tlakem, a to minimálně ze dvou důvodů. Za prvé, přetrvává velká nejistota ohledně dopadů energetické krize na evropskou ekonomiku - to jenom podtrhlo další zhoršení indexů nákupních manažerů za měsíc září. A za druhé, nehledě na reálnou hrozbu recese si klíčové centrální banky nemohou dovolit nezvyšovat sazby. To zase připomněl v uplynulém týdnu americký Fed, který se v nejbližších kvartálech podle Jay Powella musí primárně soustředit na boj s inflací a úrokové sazby se proto v USA mohou vyšplhat v příštím roce do blízkosti 5 %.

V takovém prostředí bude možná zasedání ČNB tento týden působit dost exoticky - žádné zvýšení sazeb nás s vysokou pravděpodobností nečeká a komunikace bude v nejlepším případě neutrální, v horším lehce holubičí. ČNB v posledních číslech (maloobchod, průmysl, HDP) potvrzuje narativ o ekonomickém útlumu. A i když vypadá o poznání mírněji, než předpokládala poslední prognóza a jak Fed, tak ECB jsou ochotné “zvyšovat sazby do recese”, holubičí většina v tuto chvíli ruku pro další růst sazeb zvedne jen těžko. To však pro korunu může být v průběhu podzimu a zimy čím dál více problematické.

Vidina zužujícího se úrokového diferenciálu (jak vůči USD, tak i EUR) v kombinaci s přetrvávající globální nejistotou mohou působit jako automatická pozvánka pro spekulativní sázky proti koruně. Současně s tím české měně nebude hrát do karet skutečnost, že bankovní rada nemá úplně jednoznačný názor na to, jak intenzivně je ochotná korunu ještě bránit. A bez ČNB v zádech by koruna při pohledu na rýsující se velký deficit běžného účtu (pravděpodobně přes 4 % HDP) byla sama na výrazně slabších úrovních.

Riziko výraznějšího oslabení koruny s blížícím se koncem tohoto roku a se začátkem roku příštího tak v tuto chvíli není vůbec malé, a i proto jsme nedávno viditelně oslabili náš korunový výhled pro celý rok 2023.

TRHY

Koruna

Česká koruna je vzhledem k napjaté náladě na globálních trzích a holubičí ČNB pod tlakem. V tomto týdnu s vysokou pravděpodobností před zasedáním ČNB tlak přetrvá (viz úvodník). I když začátek září zatím podle pohybu likvidity i dekádní bilance nepřinesl velké sázky proti koruně (minimálně při porovnání s červencem), před zasedáním ČNB může tlak opět sílit.

Eurodolar

Dolar se drží pod paritou a nejistota spojená s eskalací napětí vůči Rusku v kombinaci s vítězstvím radikálnější pravice v Itálii asi nedopřejí euru oddechu. Není proto vyloučené, že euro svůj propad pod paritu ještě rozšíří a bude se pokoušet dostat k úrovním v okolí 0,90 EUR/USD.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688