pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  26.09.2022 00:00:00

Pardubice: Budoucnost pruhů pro cyklisty na 17. listopadu řeší kraj i město

Budoucnost pruhů pro cyklisty na 17. listopadu řeší kraj i město

Ilustrační foto: Unsplash/Markus Spiske
(26.9.2022)

Od té doby, co v červnu zastupitelstvo města Pardubic odmítlo vytvoření cyklopruhů na ulici 17. listopadu, jednají zástupci města a kraje o řešení situace na této frekventované komunikaci. Tématem je nyní zejména přechod do ulice Malá.

O možnosti vytvoření pruhů pro cyklisty na ulici 17. listopadu v Pardubicích se jedná už od přelomu tisíciletí. Silnice prošla v roce 2014 rekonstrukcí, pruhy tehdy ale nebyly součástí projektu.

Otázka vytvoření cyklopruhů na této silnici se řeší už dlouho. Narážejí na sebe odpůrci i obhájci této varianty,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. Pro vznik cyklopruhů i proti němu vzniklo i několik petic. Pardubické zastupitelstvo před časem rozhodlo o tom, že pruhy pro cyklisty v tomto místě nechce a řešení nechává na Pardubickém kraji.Silnice prošla opravou v roce 2014 a její stav je v pořádku. Řešit symbiózu cyklistů, chodců, městské dopravy a automobilů na takto vytížené komunikaci není jednoduché. Navíc v situaci, kdy by měla být zrušena celá řada parkovacích míst v oblasti, kde stání chybí,“ sdělil Michal Kortyš.

V současné době existuje několik řešení, která se s městem Pardubice řeší a budou řešit. Jedním z nich je, že kraj si ponechá ve svém vlastnictví samotnou komunikaci, která se oddělí od parkovacích míst, zálivů a dalších částí. V tom případě město bude moci nakládat s parkovacími místy podle svého uvážení a vznik cykopruhů bude plně v jeho režii. V tom případě by se změnil i režim parkovacích míst, kde se nyní stojí zdarma, ačkoliv všude v okolí jsou placené zóny. To považuje vedení města Pardubice za nesystémové.

Pardubický kraj je připraven poskytnout městu technické podmínky. Nemá problém s plány města, pokud zůstanou zachovány parametry silnice dle zákona,“ řekl Kortyš. Důležitým tématem pro město i kraj je potom i bezpečnost chodců, kteří přes frekventovanou silnici přecházejí do ulice Malá. Často se přitom jedná o děti, které tudy míří do školy. „Rádi bychom tento přechod osadili semafory. Podle informací z organizace BESIP je přechod nebezpečný. Pro jeho úpravu už vznikly dva projekty, jeden odmítl kraj, druhý město. Budeme tedy hledat třetí možnost,“ uvedl náměstek primátora Pardubic zodpovědný za dopravu Petr Kvaš.

Přechod by měl kromě samotného semaforu získat i další bezpečnostní prvky, jako je například ostrůvek či ochranná pásma.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688