kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  23.09.2022 11:35:40

Tripartita Zlínského kraje apeluje na vládu kvůli energetické nejistotě zaměstnavatelů

Tripartita Zlínského kraje apeluje na vládu kvůli energetické nejistotě zaměstnavatelů

ZLÍN – Situaci na trhu práce, zprávy pracovních komisí, informaci o aktuálním stavu přípravy dostavby a rekonstrukce KNTB ve Zlíně i apel na vládu kvůli energetické nejistotě významných zaměstnavatelůregionu projednala Rada hospodářské a sociální dohody Zlínského kraje na své plenární schůzi 22. září.

Krajská tripartita jednomyslně přijala usnesení, kterým vyjádřila apel na vládu kvůli energetické krizi doléhající nejen na domácnosti a menší firmy, ale také na významné zaměstnavateleregionu, kteří jsou zklamáni z nečinnosti vlády, protože není znám časový horizont řešení, a tudíž mohou těžko cokoliv plánovat a předvídat,“ sdělil hejtman Radim Holiš.

V usnesení, které Rada hospodářské a sociální dohody Zlínského kraje přijala, je uvedeno: „Zástupci významných zaměstnavatelů Zlínského kraje jsou znepokojeni nad vývojem cen energií i nejistotou dodávek pro velkoodběratele. Vzhledem k nutnosti plánování výroby, řešení uplatnitelnosti produktů na trhu i vzhledem k vzrůstajícímu sociálnímu napětí na straně zaměstnanců potřebují také velkoodběratelé jistotu ohledně cen i dodávek energií zejména pro rok 2023 a další roky. Zároveň požadují, aby vláda nejen zastropovala ceny energií pro jejich výrobce, ale také důsledně hlídala a případně regulovala výši marží obchodníků s energiemi.“

Podle údajů Úřadu práce ČR se Zlínský kraj již od října 2021 drží na třetí nejnižší příčce nezaměstnanosti v rámci krajů České republiky. Na konci srpna 2022 bylo v kraji evidováno 11 652 volných pracovních míst.

Hejtman Radim Holiš také členy tripartity informoval o stavu přípravu rekonstrukce a dostavby KNZB ve Zlíně. Náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová přednesla zprávu o situaci v nemocnicích, náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel prezentoval aktuální informace týkající se krajské dopravy a náměstek hejtmana pro finance, majetek a rozvoj podnikání David Vychytil přiblížil jednání Krajské ekonomické rady východní Moravy, které proběhlo v tomto týdnu a klíčovým bodem byla prezentace makroekonomického analytika Petra Zahradníka o aktuální situaci v České republice a aktivitách Národní ekonomické rady vlády v oblasti energetiky a veřejných financí.

 

Zpracovala: Helena Mráčková

 

23. 9. 2022

 


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688