Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.09.2022 07:44:12

Americká centrální banka zvedla sazby o 75bb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Trh dnes bude vstřebávat včerejší jestřábí zasedání americké centrální banky. Ekonomický kalendář je pro dnešek relativně prázdný. Pravidelné týdenní statistiky z amerického trhu práce potvrdí jeho napjatost. Spotřebitelská důvěra eurozóny je extrémně nízká, mírná zářijová vzestupná korekce na tom nic nezmění.

Evropské domácnosti trpí pod tíhou vysoké inflace

Spotřebitelská důvěraeurozóně se nachází na extrémně nízké úrovni, ne příliš daleko od historicky nejnižší hodnoty vůbec. Námi přepokládané mírné zvýšení zářijového indexu na tom nic nezmění. Evropské domácnosti trápí zejména vysoká inflace, primárně vysoké ceny energií. Nicméně zatím se tato pesimistická nálada příliš neprojevuje v reálných spotřebních výdajích. Důvodem je zejména polštář v podobě nakumulovaných úspor, pomáhá i zrychlující růst mezd na pozadí historicky utaženého trhu práce a vládní podpory. Ještě napjatější je trh práceUSA, což potvrdí odpolední týdenní data o počtu nových uchazečů žádajících o podporu v nezaměstnanosti.

Z dlouhodobé perspektivy zůstává americký dolar výrazně nadhodnocený. Ve zbytku roku, ale čekáme, že své silné úrovně bude ještě posilovat směrem k 0,97 USD/EUR. V situaci výrazných geopolitických rizik profituji zelené bankovky z pozice měny bezpečného přístavu, navíc podporované atraktivním úrokovým diferenciálem, který včera tamní centrální banka opět vylepšila. Silnější dopad pak samozřejmě nesvědčí středoevropským měnám. Riziko oslabování české koruny je ale relativně limitované, ČNB svými intervencemi tomuto trendu brání.

Ruská mobilizace a Fed pomáhají dolaru na dvacetileté maximum

Finanční trhy včera ráno ovlivnila zpráva o částečné mobilizaci v Rusku, kterou vyhlásil tamní prezident V. Putin. Tato eskalace geopolitického rizika pomohla americkému dolaru proti euru na nejsilnější hodnotu za posledních 20 let, když se kurz dostal až k 0,9885 USD/EUR. Během dne se pak kurz držel stabilní těsně nad 0,99 USD/EUR v očekávání výsledku večerního jednání americké centrální banky. Ta nakonec rozhodla v souladu s očekáváním o zvýšení úrokových sazeb o 75 bb. Reakce dolaru byla pozitivní, což vydrželo i během dnešní asijské seance, když se kurz přiblížil úrovni 0,98 USD/EUR. Celkové vyznění včerejšího FOMC totiž bylo jestřábí. Zveřejněný výhled sazeb jednotlivých členů ukázal pro konec příštího roku medián na 4,6 %, což bylo nad tím, co měl trh v cenách zakalkulováno. Guvernér J. Powell pak opětovně potvrdil, že zkrocení inflace je prioritním cíl, a to i za cenu případné recese, kterou Fed v mírné formě předvídá pro rok 2024.

Na silnější americkou měnu reagovaly středoevropské měny oslabováním. Na koruně byl výprodejní tlak patrný zejména během prvních hodin včerejší seance, kdy se kurz vyšplhal až k 24,67 CZK/EUR. Ve zbytku dne se stabilizoval kolem 24,65 CZK/EUR.

Bez odezvy korunového trhu se včera obešlo zveřejnění rozhovoru člena bankovní rady T. Holuba pro agenturu Bloomberg. Se svým jestřábím názorem je totiž v bankovní radě v menšině. Podle něj je zajištění cenové stability primárním mandátem ČNB. Vyjádřil znepokojenost nad tím, že prognóza průměrné inflace ve výši 10 % pro příští rok v kombinaci s nejnižší nezaměstnanostíEU může podnítit mzdové tlaky, kterou budou držet vysoký růst cen po delší dobu. ČNB by podle něj měla dále zvýšit úrokové sazby, aby snížila riziko cenového šoku ve stylu 70. letUSA a vyhnula se tak pozdějšímu přísnějšímu utahování měnové politiky. Pro dnešní vydání Deníku pak viceguvernéra E. Zamrazilové zopakovala, že rychlý růst mezd by mohl být impulsem pro zvýšení sazeb. Pro jejich zvýšení ale podle nás na zasedání v příštím týdnu ruku nezvedne. Téma růstu mezd bude relevantnější až pro diskusi na listopadovém zasedání bankovní rady ČNB.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688