Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2022 20:19:00

Fed potřetí za sebou zvedá sazby o 75 bodů. Powell: Jsme na nejspodnější úrovni toho, co je restriktivní

Aktualizováno

Americká centrální banka zvýšila potřetí za sebou úrokové sazby o 75 bazických bodů. Základní úroková sazba Fedu se tím dostává do rozpětí tři až 3,25 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od doby před vypuknutím finanční krize v roce 2008. Fed dál upozornil, že podle jeho očekávání bude vhodné zvyšovat výpůjční náklady i nadále. Podle nových odhadů očekává, že do konce tohoto roku základní sazba stoupne na 4,4 procenta a během příštího roku na 4,6 procenta.

Nové mediánové odhady naznačují, že na listopadovém zasedání by mohlo být na stole další zvýšení sazeb o 75 bodů, tentokrát již čtvrté za sebou. Tak zvané dot plots, které zaznamenávají odhady jednotlivých členů měnového výboru, ukazují, že většina deseti členů ku devíti by upřednostňovala zvýšení sazeb ještě v tomto roce nad úroveň 4,25 procenta. Centrální bankéři kromě toho předpokládají, že ke snížení sazeb dojde v roce 2024 na zhruba 3,9 procenta. V roce 2025 by se sazby mohly pohybovat na 2,9 procenta.

Tak tvrdě jako nyní Fed v krocení inflace postupoval naposledy počátkem 80. let, kdy stál v jeho čele Paul Volcker. Do cen na trzích byl dosud zohledněn vrchol sazeb v blízkosti 4,5 procenta pro příští rok v březnu. Výnosy dvouletých amerických státních dluhopisů, které jsou citlivé na změny v nastavení sazeb, vyrostly na 4,11 procenta, tedy ještě výše nad 4procentní hranici, kterou překonaly nedlouho před oznámením. Americké akciové trhy v podání širšího indexu S&P 500 kolísaly mezi zisky a ztrátami. Akcie technologických firem v indexu Nasdaq Composite obrátily následnou zhruba 1procentní ztrátu do plusu.

Kvůli rostoucím úrokovým sazbám ve Spojených státech sílí obavy, že největší světová ekonomika vstoupí do recese. Odhady růstu americké ekonomiky se v aktualizované prognózy posunuly dolů: pro rok na 2023 na +1,2 procenta a pro rok 2024 na +1,7 procenta, tedy pod dlouhodobý trend. Nezaměstnanost by příští rok měla stoupnout na +4,4 procenta.

Podle prezidenta Fedu Jaye Powella se musejí stát dvě věci, aby se míra inflace dostala dolů: růst pod trendem a zvolnění na pracovním trhu. "Zatím máme pouze skromné důkazy, že pracovní trh ochlazuje," uvedl Powell na následné tiskové konferenci.

Podobně jako jiné centrální banky ve světě se i Fed snaží zvyšováním úrokových sazeb ztlumit růst spotřebitelských cen. Čísla o inflaci z minulého týdne ale přinesla zklamání. Jádrová inflace bez kolísavých cen potravin a energií v srpnu zrychlila a celkově inflace zůstala vyšší, než se čekalo. Trhy tedy mohly předpokládat, že Fed zůstane přísný.

Konsensus nicméně předpokládal hike v rozsahu, který Fed nakonec doručil. Rozhodnutí měnového výboru bylo jednomyslné.

Zdroj: Bloomberg, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688