Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2022 15:56:53

Přichází vlna technologických fúzí a akvizic, valuace ještě klesnou

Rick Sherlund z Bank of America Merril Lynch se domnívá, že přichází vlna fúzí a akvizic v technologickém sektoru. V rozhovoru pro CNBC ale nejprve poukázal na výrazný pokles valuací, ke kterému došlo zejména u softwarových firem. Není přitom stále jasné, zda již bylo dosaženo dna, to by se podle experta mohlo ukázat až podle finančních výsledků dosažených za třetí čtvrtletí tohoto roku. Ty totiž mohou potvrdit, zda „jsou již špatné zprávy pryč“.

Sherlund míní, že technologické firmy zatím dál reagují na ochlazování ekonomického prostředí propouštěním a snižováním vlastních nákladů. Dlouhodobý výhled je ale podle něj pozitivní, protože dochází k celkové digitalizaci firemního sektoru. Mnohem více společností tak dnes nakupuje software, jeho prodeje nejsou omezeny jen na IT odvětví.

Expert se také domnívá, že v technologickém sektoru dojde k oživení na straně primárních úpisů akcií. Aktivita je zde nyní omezená, až dojde ke změně, budou IPO probíhat za „rozumnější valuace“ než v době, „kdy byly sazby u nuly a peníze zadarmo.“ Na vstup na trh přitom podle Sherlunda čeká řada kvalitních technologických firem.

Spolu s IPO se dá čekat růst počtu fúzí a akvizic. V sektoru tak dojde ke znatelné konsolidaci, a to v prostředí „kapitulujících valuací“. Tedy klesajících valuačních prémií, které byly dříve na trhu patrné. Na trhu přitom hrají velkou roli i fondy soukromého kapitálu, které jsou ovšem nyní ve svých aktivitách omezeny horším přístupem k dluhovému financování. Konkrétně tím, že dluhopisové trhy dnes nefungují tak hladce jako dříve. I zde ale podle experta již jsou patrné známky obratu.

Sherlund tedy míní, že na jedné straně se zlepší přístup k potřebným zdrojům financování, na straně druhé dojde ke zmíněné redukci valuací. To by ve výsledku mělo vést k růstu počtu fúzí a akvizic v technologickém sektoru. V souvislosti s valuacemi se pak na CNBC hovořilo i o Adobe a její akvizici společnosti Figma.

Podle některých názorů je akviziční cena příliš vysoko a nepotvrzuje tezi, podle které valuace v sektoru dál klesají. Akvizici ale na CNBC obhajoval zakladatel společnosti Plexo Capital Lo Toney, podle kterého byla Figma pro Sadobe významným konkurentem a celá transakce má smysl kvůli tomu, jak do sebe zapadnou aktivity obou firem. „Podle mého názoru Adobe nemělo moc na vybranou. Jednak jde o defenzivní krok, pak je to ale také odraz toho, jakou roli v celkovém produktu hraje design,“ uvedl expert s tím, že „elegantní design“ je stále důležitější a je faktorem, který prodává.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688