Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  07.05.2003 14:03:02

! HPH: VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2002 !


Výtah z (předběžné) výroční zprávy HPH

- kompletní zprávu včetně všech dostupných příloh naleznete v nejbližších dnech v placené části sekce
Firmy (Ariadna.cz)


Výroční zpráva emitenta registrovaného cenného papíru za rok 2002

(předběžná)

Předběžná výroční zpráva emitenta je zpracována dle pokynů vydaných Komisí pro cenné papíry a příslušných ustanovení zákona č. 591/1992 Sb. o cenných papírech v platném znění, zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění platném k 31.12.2002, zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění.

Účetnictví emitenta za rok 2002 dosud není uzavřeno a ověřeno auditorem, z důvodu prozatím nedokončeného auditu dceřiné společnosti Daventree Resources Limited se sídlem na Kypru, proto je zprávu nutno považovat pouze za předběžnou. Změny se předpokládají především v oblasti tvorby opravných položek. Emitent je v dalším textu označován také jako HPH.

I. náležitosti výroční zprávy podle zákona o účetnictví:

• informace o minulém vývoji účetní jednotky a o jejím postavení nejméně za dvě bezprostředně předcházející období,

Společnost se od konce roku 2000 nachází v nejisté právní pozici. Valné hromady společnosti opakovaně rozhodly o vystoupení z likvidace, avšak tato rozhodnutí byla vždy napadena soudními žalobami. Některé soudní spory v této věci dosud nebyly pravomocně rozhodnuty. Komise pro cenné papíry opakovaně vydala zákaz obchodování s akciemi HPH, přičemž vyloučila ze správního řízení statutární orgán společnosti. Na základě vlastního výkladu zákona aplikovala KCP zákaz obchodování i na výplatu záloh na budoucí odkup akcií společnosti. Nadále trvá platnost předběžného opatření, kterým jsou již dva roky omezena práva představenstva nakládat s majetkem společnosti. Od konce roku 2001 jsou na základě opatření vyšetřovatele zablokovány finanční prostředky dceřiné společnosti Daventree Resources Ltd ve výši přes 20 mil.USD, aniž by byl prokázán důvod vedoucí k tomuto opatření. Uvedené skutečnosti brzdí jakoukoli efektivní činnost společnosti a současně naznačují soustředěný tlak státních orgánů na společnost s cílem zamezení možnosti statutárního orgánu jednat jménem společnosti.

 

S ohledem na shora uvedené skutečnosti je hospodářský vývoj charakterizován stagnací, neboť veškerá činnost byla v důsledku zmíněných skutečností redukována pouze na nejnutnější úkony. Hospodářské výsledky tak představují prakticky pouze ztráty plynoucí z nákladů na provoz, zejména na vedení soudních sporů, udržování existujícího majetku a dále na zajišťování zákonných povinností společnosti jako účetní jednotky a daňového subjektu, popř.jako emitenta registrovaných CP. Ztráty z provozní činnosti se pohybovaly v posledních třech letech mezi 15 až 25 mil..

 

Do roku 2000 byla majetková podstata společnosti tvořena směnkami společnosti HCM(W). V roce 2001 převzal HPH 100% majetkový podíl ve společnosti Daventree Resources Ltd. v souvislosti s realizací zástavy za neproplacené směnky. Jelikož se nepodařilo dosáhnout efektivní spolupráce se směnečným dlužníkem, nebylo dosud možné stanovit hodnotu převzatého majetku ve smyslu příslušné záruční a zástavní smlouvy. Další z realizovaných zástav za neproplacené směnky byly společnosti tzv. skupiny Oily Rock vlastnící ázerbajdžánské privatizační kupóny, které byly následně zahrnuty do majetku dceřiné společnosti a dále rovněž majetkové podíly ve třech českých společnostech - Union Lesní Brána, a.s. (dále též ULB), VÚSU, a.s. a INTESUNION, a.s. Protože prozatím nebyl zjištěn další majetek směnečného dlužníka, který by bylo možné převzít na úhradu směnečného dluhu, byla v rámci účetní závěrky za rok 2001 vytvořena opravná položka ke směnečné pohledávce ve výši rozdílu mezi nominální hodnotou směnek a účetním oceněním majetku dceřiné společnosti. V důsledku této účetní operace byl hospodářský výsledek za rok 2001 výrazně ovlivněn vytvořením opravné položky ke směnečné pohledávce za HCM(W), což ve svém důsledku představovalo celkovou účetní ztrátu 3,7 mld..

 

S ohledem na současný právní i ekonomický stav, jakož i v souvislosti s opakovaně projevenou vůlí akcionářů získat zpět část v minulosti investovaných prostředků, byl v prosinci 2002 z volných finančních prostředků dceřiné společnosti Daventree Resources Limited založen trust, jehož podílníky se k datu jeho založení stali všichni akcionáři HPH v poměru jimi vlastněných akcií. Celkový objem finančních prostředků vložených do trustu představuje částku 114,5 mil. USD.

 

Koncem roku 2002 pak byly podány směnečné žaloby na směnečného dlužníka a směnečného ručitele, jimiž se HPH domáhá vydání platebního rozkazu na zaplacení nesplacené části směnečného dluhu v celkové výši 6.152.003 tis., příslušenství a nákladů řízení.

           informace o skutečnostech, které poskytují informace o podmínkách či situacích, které nastaly až po
konci rozvahového dne,

V důsledku vývoje ve společnosti bylo v únoru 2003 rozhodnuto o založení 2. trustu v němž byly soustředěny zbývající významné majetkové složky dceřiné společnosti, v převážné míře reprezentované nepeněžními aktivy.

 

V březnu 2003 bylo zahájeno správní řízení o odebrání bankovní licence Union Bance, a.s., kde měla společnost uloženu hotovost. Na běžném účtu zůstala zablokována nevýznamná hotovost ve výši 83 tis..

 

Na základě rozhodnutí představenstva HPH byl k 28.2.2003 odvolán Mgr. Josef Nový z funkce generálního ředitele společnosti. Důvodem odvolání byla především skutečnost, že rozsah činností společnosti je, v důsledku všech výše zmíněných restriktivních opatření státních orgánů, natolik omezen, že obsazení funkce generálního ředitele se jeví nadále jako neodůvodněné.

      informace o předpokládaném budoucím vývoji činnosti účetní jednotky,

Vklad aktiv dceřiné společnosti do 1. a 2. trustu představuje snížení účetní hodnoty dceřiné společnosti Daventree Resources Ltd. Důsledkem je na jedné straně pozitivní skutečnost pro akcionáře HPH, spočívající v získání jistoty reálného finančního podílu z účasti v trustu, na druhé straně však nelze vyloučit vznik situace ve smyslu úst. § 193 ObchZ. v důsledku snížení hodnoty čistého obchodního majetku Daventree Resources, potažmo HPH. V této souvislosti je však nutno zdůraznit podstatnou okolnost spočívající ve skutečnosti, že zmíněné nároky akcionářů jakožto podílníků trustu nejsou, ani případným snížením hodnoty vlastního kapitálu na akcii u HPH, nikterak dotčeny.

          informace o výdajích na činnost v oblasti výzkumu a vývoje
nevyskytuje se,

          informace o pořizování vlastních akcií, zatímních listů, obchodních podílů a akcií, zatímních listů,
obchodních podílů ovládající osoby

Společnost není držitelem vlastních akcií. Záměry schválené valnými hromadami společnosti v roce 2001, týkající se nabytí vlastních akcií za cenu 600,- za l akcii nebyly realizovány na základě zásahu KCP. Z původních záměrů byly, do doby zásahu KCP, provedeny pouze výplaty záloh na odkup od 3867 drobných akcionářům v celkové výši 40.493 tis.. Platnost smluv o odkupu vlastních akcií podle nichž byly zálohy vypláceny skončí nejpozději v červnu 2003.



V pokračování výroční zprávy doplněné o přílohy mimo jiné naleznete:

- přehled akcionářů, jejichž podíly v HPH převyšují 5% základního jmění

- komentář k údajům o činnosti a předmětu podnikání emitenta

- přehled nejdůležitějších soudních sporů majících potenciální dopad na budoucí hospodaření HPH

- představení členů představenstva

- údaje o finanční situaci HPH
- vlastní kapitál ... 6 047 439
- ČOJ ... 367,25 /akcii
- údaje o budoucí finanční situaci HPH atd.

Silně doporučujeme vaší pozornosti-blíže viz Ariadna (hledat Harvard).




AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688