mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  21.09.2022 08:55:47

Írán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh - souhrnná teritoriální informace

Írán je rozlohou 4. největší zemí Asie a Blízkého východu a z hlediska počtu obyvatel 2. nejlidnatější zemí Blízkého východu, a zároveň 17. nejlidnatější zemí na světě. Země disponuje čtvrtými největšími zásobami ropy a druhými největšími zásobami zemního plynu na světě. Má rovněž bohaté zásoby mědi, zinku, uhlí, železné rudy, drahých kovů a drahokamů. Z důvodu sankcí, které vůči Íránu kvůli pochybnostem o mírovosti jeho jaderného programu a porušování lidských práv s proměnlivou intenzitou uplatňují OSN, EU a USA již déle než třicet let, je íránská ekonomika výkonnostně spíše slabší, HDP na obyvatele (PPP) se pohybuje pouze kolem 13-14 tis. USD.

Írán se navíc potýká s vysokou inflací, nedostatkem valut a rostoucí chudobou obyvatel. Nemá přístup k řadě moderních technologií, např. letadla, auta, ale i dopravní, energetická a těžební infrastruktura jsou tedy značně zastaralé a ve špatném stavu. Elektronika, spotřebiče a IT komponenty představují drahé a nedostatkové zboží. Írán je rovněž odříznutý od mezinárodního bankovního systému. Přesto si v mnoha oborech vypěstoval soběstačnost a např. v oblasti stavebnictví nebo zpracování kovů patří mezi špičky v regionu Blízkého východu a střední Asie. Íránci navíc patří mezi nejvzdělanější národy na světě, vysokoškolský titul má dlouhodobě přes 70 % obyvatel, světově proslulí a žádaní jsou zejména íránští lékaři a inženýři a v poslední době také IT experti.

Írán - Hospodářské ukazatele

EIU, OECD, IMD

Írán 2020 2021 2022 2023 2024
Růst HDP (%) 3,4 2,0 1,2 -0,3 1,2
Průmyslová produkce (% změna) -7,8 21,0 -1,0 -2,0 3,0
Veřejný dluh (% HDP) 20,4 27,8 30,4 30,3 29,5
Míra inflace (%) 30,5 43,4 36,0 32,0 34,0
Populace (mil.) 84,0 85,0 86,0 87,0 87,9
Nezaměstnanost (%) 11,2 9,9 9,2 9,0 9,2
HDP/obyv. (USD, PPP) 13 333,1 13 860,0 14 440,0 14 600,0 15 010,0
Bilance běžného účtu (mld. USD) -0,7 12,2 6,5 0,7 2,9
Saldo obchodní bilance (mld. USD) 3,2 17,1 12,4 4,7 7,7
Exportní riziko OECD 7/7 7/7 7/7
Konkurenceschopnost - -

Vývoj HDP

Írán -6,8 3,4 2,0 1,2 -0,3
Svět 2,3 -3,7 5,6 3,5 3,1
Rozvojové ekonomiky 2,6 -2,8 6,2 2,7 3,4

Podíl sektorů

zemědělství 8,4
průmysl 29,1
služby 62,5

Írán - Import dle zemí

Čína 29,2
Spojené arabské emiráty 12,5
Indie 9,4
Turecko 8,1
Německo 7,9

Írán - Import dle zboží

Celkem 21,7
Předměty obchodu zvláštní 1,4
Kukuřice (ne sladká) nemletá 1,1
Rýže 0,9
Podzemnice, soja, semena bavlníku, slunečnice, sezamu, řepky, hořčice 0,7
Léčiva (vč. léčiv veterinárních) 0,6

Írán - Příležitosti pro český export

Vodohospodářský a odpadní průmysl

Zpracování odpadu je v Íránu dlouhodobě přehlíženým odvětvím. Minimálně čtvrtina běžného odpadu íránských domácností je přitom recyklovatelná. Příležitosti pro české firmy jsou zejména v oblasti dodávek zařízení pro likvidaci a zpracování odpadu včetně recyklace – týká se to komunálního, stavebního, nemocničního i průmyslového odpadu. Írán rovněž trpí akutním nedostatkem vody. Rok 2021 byl nejsušším rokem za posledních 50 let, přehrady byly plné max. ze 40 %, dodávky vody byly přes léto i několikrát denně přerušovány. Vláda chce situaci řešit především stavbou či rekonstrukcí přehrad a odsolováním mořské vody. Potřeba jsou proto hlavně stroje, součástky a technologie využitelné pro stavbu přehrad a odsolovacích zařízení. Dále též zařízení a technologie pro monitoring kvality vody a ovzduší.

Recyklace : V Íránu doposud není příliš rozšířené povědomí o tom, že odpad má ekonomický potenciál. Recyklace tak, jak ji dnes provádíme např. v Evropě, je pro Íránce víceméně cizí záležitost. V bohatších částech velkých měst (např. v severním Teheránu) sice občas jsou k vidění „trojbarevné popelnice“ na papír, plasty a sklo, Íránci však nejsou zvyklí je používat a vlastně už jen umístění těchto několika málo popelnic je nelogické. Kapacitně navíc zdaleka nejsou schopny pojmout týdenní odpad ani jedné íránské domácnosti. Íránci si potrpí na estetičnost obalů, navíc např. plasty jsou díky íránské těžbě ropy velice snadno dostupná a neuvěřitelně levná surovina. Veškeré zboží je proto zabalené i v několika vrstvách, jednotlivé vrstvy jsou někdy (samozřejmě zcela zbytečně) z různých typů materiálů. Ale hlavně že to hezky vypadá a určitě je to díky těm obalů více čisté… Alespoň nějaká forma třídění odpadu probíhá díky sociálně slabým vrstvám společnosti, jejichž příslušníci si snaží přivydělat např. svozem kovového odpadu. V komunálním odpadu však stále končí většina papíru a skla a také všechny plasty. Podle statistik Íránci denně vyprodukují kolem 57 tis. tun odpadu, z toho 8 tis. tun jen v hlavním městě Teheránu. Ročně jde o zhruba 23 mil. tun odpadu. 80 % odpadu je zahrabáno pod zem nebo spáleno, část je odvezena na skládky v otevřené přírodě. Kouř ze spálenišť znečišťuje ovzduší, lehčí odpadky ze skládek rozfouká vítr po širokém okolí, zbytky potravin se živí potulní psi a kočky, toxický odpad znečišťuje půdu a podzemní vodu. Náprava situace si však nárokuje zásadní změny v chování producentů i konzumentů a samozřejmě též politiků. Systém recyklace by bylo nutné vystavět téměř od píky. V současnosti tvoří tento sektor pouhých 0,1 % íránské ekonomiky. Začít by bylo možné ve spolupráci s jednotlivými podniky – např. papírnami, sklárnami či výrobci plastových obalů. Rovněž lze kontaktovat Iran Recycling Federation (funguje od r. 2008, zatím má 250 členů). Do země je potřeba dovézt stroje i technologie a postupně na ně Íránce naučit. Zásadní je vyzdvižení ekonomické stránky věci – pokud íránská firma zjistí, že na dané technologii výrazně ušetří, přijme ji.

Monitoring kvality vody a ovzduší : V Íránu se nachází 4 z 10 nejznečištěnějších měst na světě, nejzávažnější je situace v Ahvázu a Teheránu. Znečištění vody a vzduchu v Íránu má mnoho příčin. Hlavními jsou hustá silniční doprava (stará auta, nekvalitní pohonné hmoty, levný benzin), pálení odpadků a mazutu (v zimě běžně zdroj tepla v některých domácnostech), kouř a chemikálie z rafinerií, průmyslových zařízení a elektráren, neopatrné zacházení s odpadem obecně, ale také prudké změny teplot, které neumožňují dostatečné odvětrání toxických látek, zejména oxidu uhličitého, černého uhlíku a síry. Zemi sužují prachové bouře, jedna z těch horších proběhla v r. 2018 v provincii Chúzestán, která např. ve městě Ahváz způsobila, že zde byl několik dnů vzduch 53krát horší, než je bezpečný standard. Kvalitou vody a ovzduší se zabývají především správní orgány měst. Např. teheránský magistrát nařídil v r. 2018 uzavření osmi podniků, které významně přispívaly ke zhoršení kvality ovzduší, a dalších deset vyzval k přijetí opatření na zmírnění vypouštění toxických látek. V r. 2017 vláda přijala nový zákon o čistém ovzduší, který umožňuje přísnější stíhání znečišťovatelů. V případě zájmu o dodání zařízení a technologií pro monitoring kvality vody a vzduchu do Íránu lze kontaktovat správní úřady měst, případně též relevantní agencie OSN sídlící v Íránu (např. WHO, UNDP nebo UNIDO) či kanceláře environmentálního programu OSN UNEP v Bahrajnu a v Iráku.

Řešení nedostatku vody, boj se suchem : Kvůli rostoucím teplotám, nedostatku srážek a také špatnému zacházení s vodními zdroji se Írán potýká s drasticky se snižujícími zásobami vody. Vysychají řeky, jezera a mokřady, dochází zásoby podzemních vod. Írán aktuálně disponuje 190 přehradami, současná vláda plánuje stavbu dalších (mnoho projektů je již rozestavěno, některé však zůstávají kvůli nedostatku peněz a materiálu nedokončené řadu let). Írán získává vodu také odsolováním, zejména v oblasti Perského zálivu. Infrastruktura, která by umožnila dodávky odsolené vody do nejsušších částí Íránu, např. do provincie Chúzestán, však zatím také nebyla dokončena. Vláda chce rozvodnou síť dostavět do r. 2025, většina odborníků však tento cíl považuje vzhledem k nedostatku peněz, materiálu, strojů a technologií za nesplnitelný. Jelikož je 90 % vody v Íránu využíváno v zemědělství, potřebuje země také inovace, které by umožnily spotřebu vody v tomto odvětví snížit.

Zdravotnický a farmaceutický průmysl

V důsledku sankcí USA má země od podzimu 2018 potíže s dovozem léků a zdravotnických potřeb. Přestože je Írán ve farmaceutickém průmyslu do značné míry soběstačný, některé léky, suroviny na výrobu léků, přístroje a pomůcky je nucen dovážet. Aktuálně chybí zejména farmaka pro transplantace orgánů a léčbu závažných a vzácných onemocnění. Odhaduje se, že v akutním ohrožení života je kolem 6 mil. pacientů. Obtížně dostupné jsou také některé suroviny a substance potřebné pro íránskou domácí farmaceutickou produkci. V souvislosti s pandemií koronaviruÍrán enormní zájem i o očkovací látky, kyslíkové koncentrátory, bioptické jehly pro měkké tkáně a součástky do přenosných defibrilátorů.

Írán je v oblasti výroby léčiv, zdravotnických zařízení a pomůcek do značné míry soběstačný. Ty nejmodernější léky, přístroje a pomůcky (cca 4 % celého objemu léčiv na trhu) však musí dovážet ze zahraničí, v čemž mu aktuálně brání sankce USA. Přestože léčiva a související zboží jsou z těchto sankcí vyjmuta a např. pro Evropu nejsou sankce USA vůbec závazné, bankovní sankce USA díky významu dolaru na mezinárodním finančním trhu v podstatě přeťaly bankovní spojení s Íránem. Po zpřísnění protiíránských sankcí USA v květnu a září 2018 klesl dovoz léčiv, zdravotnických zařízení a pomůcek do Íránu během následujícího půl roku o 60 %.

V lékárnách a nemocničních zařízeních chybí léky na řadu závažných a vzácných onemocnění, např. na léčbu rakoviny, leukémie, hemofilie, hypertenze, roztroušené sklerózy, těžké cukrovky, epilepsie, nemoci motýlích křídel, Crohnovy choroby. Nedostupná jsou také kvalitnější anestetika, což způsobuje komplikace např. při provádění císařského řezu. Některá další farmaka a také vakcíny sice na trhu dostupná jsou, ale pouze v malém množství. Jedná se např. o vakcíny proti chřipce nebo onemocnění covidem-19.

Íránské farmaceutické firmy se potýkají s obtížemi při dovozu některých surovin a substancí pro vlastní výrobu léčiv. Chybí zejména vitaminy a jejich deriváty, krevní plazma, antiséra a kontrastní látky využívané při radiologii. Firmy situaci často řeší použitím náhražek a méně kvalitních surovin nebo nákupem na černém trhu. V důsledku toho se však začaly objevovat případy lidí, kteří se léky otrávili nebo např. přišli o zrak. Řada léků navíc zdražila do takové míry, že si je průměrný Íránec již nemůže dovolit.

Zdravotníkům chybí např. nástroje pro endoskopii, MRI a PET skenery a související pomůcky a látky, jako je tekuté helium. Nedostatkové jsou ale i obyčejné sterilní rukavice. Mnohá zařízení a pomůcky jsou proto používána opakovaně, přestože k tomu nejsou určená.

Zemědělský a potravinářský průmysl

Írán importuje řadu zemědělských produktů a potravin, v roce 2021 dovezl potraviny v ceně 9,3 mld. USD. Nutnost dovozů se stává v posledních letech akutnější, mimo jiné kvůli zhoršujícímu se suchu. Dovoz obilnin vzrostl jen v roce 2021 o 60 %. Země dováží též veterinární přípravky pro hospodářská zvířata. Zájem je i o stájové technologie (ustájení, napáječky), prostředky k ošetření včelstev, segmenty potravinářských strojů, zavlažovací technologie, stroje pro balení potravin, technologie a zařízení pro konzervaci a pasterizaci, příležitostí mohou být též modernizace a opravy cukrovarů, které kdysi postavily československé firmy.

Přestože je Írán v pěstování a produkci potravin do značné míry soběstačný, v případě některých komodit vč. základních produktů není domácí výroba schopna uspokojit celkovou poptávku. Nutnost dovozu se navíc odvíjí i od úspěšnosti sklizně v Íránu. V posledních letech Írán sužují sucha, přívalové deště a související povodně v zimních měsících a také přemnožení pouštních sarančat v letních měsících, sklizně proto zdaleka nebývají tak výnosné, jak by bylo vzhledem k poptávce na trhu potřeba. Odhaduje se, že sucho a další přírodní faktory negativně ovlivňující výnosnost zemědělství mohou roční íránskou produkci snížit v průměru o 30 %. Íránská vláda přitom stále tlačí na zvyšování soběstačnosti v pěstování zejména těch plodin, kterých je na trhu nedostatek. Přesto se odhaduje, že i v r. 2028 bude muset Írán dovážet min. 656 tis. tun pšenice, 1,4 mil. tun rýže, 10,3 mil. tun kukuřice, 4 mil. tun dalších druhů obilí (zejm. ječmene), 2,7 mil. tun sójových bobů, 282 tis. tun olejných semen a 1,7 mil. tun rostlinných olejů.

Írán dováží též veterinární přípravky pro hospodářská zvířata. V r. 2021 dovezl ze zahraničí očkovací vakcíny a léky v ceně 1,3 mld. USD.

Írán se snaží o kultivaci semen jedlých olejů, zejménasóji, slunečnice a palmy olejné, zatím však ne příliš úspěšně. Stále dováží 90 % objemu těchto semen, aby uspokojil celkovou poptávku na trhu, ročně to odpovídá v průměru 1,5 mil. tun semen.

Zemědělsky nejplodnější oblasti se nachází v severní části Íránu, pěstování plodin je však rozšířené i v méně příhodných, jižněji položených částech země. Zde jsou zemědělci nuceni pole a sady enormně zavlažovat. Udává se, že právě zemědělská produkce stojí za 90 % veškeré spotřeby vody v Íránu. Srážky přitom obvykle ročně nepřesáhnou 30 cm (13 cm v pouštních oblastech a v pásu kolem Perského zálivu). Hlavním zdrojem vody v Íránu je tak sníh, který přes zimu napadne v horách a během jara steče do řek. I sněhové srážky jsou však čím dál slabší, a stávají se tak nedostatečným a nespolehlivým zdrojem. Potíže s vodou v zemědělství by bylo možné alespoň do určité míry vyřešit inovacemi tak, aby spotřeba v tomto odvětví při maximálním zachování objemu produkce klesla.

Elektrotechnika

V důsledku sankcí je pro zemi obtížné dovézt jakoukoliv elektroniku a spotřebiče. Nabídka sestává zejména z čínských výrobků. Většina modelů je až několik let stará. Časté jsou také padělky a pašované zboží, odhaduje se, že 40 % elektroniky a spotřebičů je do Íránu dováženo nelegálně. Elektronika ze Západu se v obchodech objeví pouze výjimečně a je prodávána za velice vysoké ceny. Obecně na trhu chybí zejména domácí spotřebiče (lednice, mrazáky, pračky, myčky, šlehače, mixéry, mlýnky, trouby), jejichž dovoz je aktuálně zakázán za účelem dosažení soběstačnosti ve výrobě těchto zařízení. Lze však dovážet součástky, náhradní díly a kontrolní a monitorovací systémy pro domácí spotřebiče. Dále na trhu chybí drobná elektronika a PC komponenty, jako jsou kvalitní routery, notebooky, mobilní telefony, tablety, roste též poptávka po zařízeních pro chytrou domácnost (např. robotické vysavače).

Největší podíl na trhu s dováženou elektronikou představují mobilní telefony/smartphony. V r. 2021 bylo do Íránu dovezeno přes 13 milionů smartphonů, o 42 % více než v předchozím roce. Dominují značky Samsung, Xiaomi, Huawei a Nokia. Import smartphonů je realizován zejména z Číny a dále přes SAE, Singapur a Vietnam.

Odhaduje se, že Íránci ročně nakoupí domácí spotřebiče v celkové hodnotě přesahující 6 mld. USD. Z toho je do země nelegálně dovezeno zboží dosahující hodnoty 2,5 mld. USD. Raísího vláda na konci léta 2021 prodloužila zákaz dovozu domácích spotřebičů do března 2022. Očekává se, že tento zákaz, který je v platnosti již od r. 2018, bude poté minimálně o další rok prodloužen. Cílem íránské vlády je dosáhnout do r. 2025 úplné soběstačnosti ve výrobě domácích spotřebičů. Zákaz se ovšem nevztahuje na součástky a náhradní díly potřebné pro výrobu a servis těchto zařízení. Domácí produkce navíc zatím nedokáže uspokojit vysokou poptávku na trhu. Stává se proto, že v obchodech bývají k dostání poslední kusy zboží, případně se na prodejně nachází pouze vystavený kus, který není na prodej, a produkt je tak možné pouze zamluvit. Dodací doba se však v takových případech může protáhnout až na několik měsíců. Bohatší Íránci navíc stále dávají přednost dovezenému zboží. Jakmile se některému obchodníkovi podaří získat k prodeji zahraniční produkty, obchod, ať už kamenný, či internetový, se v krátkém čase přeplní zákazníky, kteří jsou schopní nabízené zboží vykoupit během jednoho až několika dní.

Od r. 2018 (opět v souvislosti se znovuzavedení protiíránských sankcí USA) jsou v Íránu těžko dostupné počítače a související komponenty. Ceny tohoto typu zboží rychle rostou, jen v průběhu r. 2018 se zdvojnásobily. Nejnovější počítače, monitory, tablety, ale i tiskárny, routery nebo počítačové myši v podstatě nejsou k dostání. Starší modely, které např. v ČR již o polovinu zlevnily, jelikož je nahradily modely nové, se v Íránu prodávají naopak o třetinu až polovinu dráž, než byla zaváděcí cena těchto produktů v ČR. Tento typ zboží je tak kvůli vysoké ceně pro mnohé Íránce nedostupný. Často se také stává, že lze produkty zakoupit pouze s původní kabeláží určenou pro asijský trh. Konektory pak není možné bez redukce zapojit do íránských zásuvek. Běžně k dostání nejsou ani některé druhy propojovacích kabelů a redukcí, např. video redukce z HDMI na konektor RJ45.

Zpracovatelský průmysl

Papír je v zemi drahé a nedostatkové zboží. V posledních třech letech vzrostla jeho cena o 340 %. Írán je přitom nucen dovážet 90 % papíru, který lze použít pro tisk dokumentů, knih, novin a podobně. Sběr recyklovatelného odpadu v Íránu není organizovaný. Systematická recyklace a další zpracování použitého papíru by přitom částečně mohlo vyřešit jeho neustálý nedostatek. V zemi se aktuálně nachází pouze tři papírny.

Import papíru do Íránu a jeho následné využití a zpracovávání vždy probíhalo za specifických podmínek, které u tohoto typu materiálu neumožnily adaptaci na změny na trhu. Papír byl mnoho let po Islámské revoluci do Íránu dovážen v podstatě za státní peníze. Stát tento import nejprve hradil v celé šíři, později přistoupil k vyplácení subvencí. Těchto podmínek však mnohé firmy silně zneužívaly. Státní peníze a subvence v mnoha případech vůbec nebyly využity na dovoz papíru a místo toho putovaly do soukromých kapes. Papíru byl proto na trhu vždy nedostatek, a hlavně neexistovala dostatečná vůle a další (státní) peníze na řešení této situace. Po zrušení části zvýhodnění v r. 2019 se krize na trhu s papírem ještě prohloubila. V důsledku toho např. mnohé íránské redakce radikálně snížily počet stran či omezily periodicitu vydávání tištěných novin. Některé tištěné tituly zanikly úplně. Na začátku nového školního roku v r. 2019 museli žáci a studenti čekat dvacet dní na vytištění alespoň části učebnic, než se Generálnímu ředitelství pro kontrolu a distribuci učebních materiálů podařilo obstarat dostatek papíru. V září 2019 bylo akutně potřeba dodat na trh asi 45 tis. tun papíru, podařilo se však dovézt pouze 3 tis. tun. Dodávky byly v tu dobu navíc již opožděné o 4 měsíce.

Recyklace obecně v Íránu není prováděna systematicky a státem není nijak organizovaná. Stát a správní orgány měst nechávají odpovědnost na podnicích. Ty však nejsou k recyklaci nijak motivovány. Recyklovatelný odpad tak často z popelnic a na skládkách sbírají pouze jednotlivci, kteří ho pak nelegálně prodávají, aby si přivydělali. Takto vytříděný odpad ovšem většinou putuje do sousedního Pákistánu nebo do Číny, které za něj zaplatí víc než např. íránská papírna. Jedině v období papírových krizí stát přistupuje k přísnému stíhání těchto sběračů. Probíhají např. zátahy na skládkách. Jedná se však o nárazové a čistě represivní akce.

Systém recyklace papíru by proto bylo nutné vystavět téměř od píky. Začít lze např. spoluprací s jednotlivými podniky a papírnami. Do země je potřeba dovézt stroje i technologie a postupně na ně Íránce naučit. Zásadní je vyzdvižení ekonomické stránky věci – pokud íránská firma zjistí, že na dané technologii výrazně ušetří, přijme ji. Podniky a organizace, které se zabývají recyklací nebo usilující o recyklaci svého odpadu, v Íránu sdružuje např. Association of Iran Recycling Industries (AIRI), založená v r. 2008. Aktuálně má přes 250 členů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 11:14  Měnový pár GBP/USD našel sílu na straně býků InstaForex (InstaForex)
Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688