Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.09.2022 06:01:00

Roubini varuje před 'dlouhou a ošklivou' recesí. Bude trvat celý příští rok a akcie klesnou o 40 procent


Ekonom Nouriel Roubini, který předpověděl finanční krizi v roce 2008, očekává na konci roku 2022 „dlouhou a ošklivou“ recesi v USA i celosvětově, která by mohla trvat přes celý rok 2023. A s tím i prudký pád u indexu S&P 500.


"Dokonce i při běžné recesi může S&P 500 klesnout o 30 %," poznamenal v pondělním rozhovoru Roubini, předseda představenstva a generální ředitel Roubini Macro Associates. Při „skutečně tvrdém přistání“, které očekává, by však mohl klesnout o 40 %.

Roubini, kterému prozíravost ohledně splasknutí bubliny na trhu nemovitostí v letech 20072008 vynesla přezdívku Dr. Doom (česky Dr. Zkáza), řekl, že ti, kdo v USA očekávají mělkou recesi, by se měli podívat na vysoký poměr dluhu korporací a vlád. Jak rostou sazby, rostou také náklady na obsluhu dluhu a „mnoho zombie institucí, domácností, korporací, bank, stínových bank a zombie států zemře,“ uvedl. "Pak uvidíme, kdo se jen vezl s trhem."

09

Dosažení 2% inflace bez tvrdého přistání bude pro Fed „nesplnitelnou misí“. Roubini očekává v listopadu i prosinci navýšení sazeb Fedem o 50 bazických bodů. To by vedlo k sazbám na konci roku mezi 4 % a 4,25 %.

Nicméně přetrvávající inflace, zejména v oblasti mezd a sektoru služeb, bude znamenat, že Fed „pravděpodobně nebude mít jinou možnost“, než sazby dále zvyšovat až k 5 %. Navíc negativní nabídkové šoky pocházející z pandemie, rusko-ukrajinského konfliktu a čínské politiky nulové tolerance covidu přinesou vyšší náklady a dopadnou na ekonomický růst. To ztíží současný cíl Fedu - „růstovou recesi“ – vleklé období slabého růstu a rostoucí nezaměstnanosti za účelem zastavení inflace.

Jakmile bude svět v recesi, Roubini neočekává podporu skrze fiskální stimuly, protože vládám s příliš velkým dluhem „dochází fiskální munice“. Vysoká inflace by také znamenala, že „pokud děláte fiskální stimuly, přehříváte agregátní poptávku“. V důsledku toho očekává stagflaci jako v 70. letech a masivní dluhovou tíseň jako při globální finanční krizi. "Nebude to ani krátká, ani mělká recese, bude krutá, dlouhá a ošklivá," řekl.

Podle Roubiniho bude americká a globální recese trvat celý rok 2023 v závislosti na závažnosti nabídkových šoků v nabídce a finančních problémů. Během krize v roce 2008 byly nejvíce zasažené domácnosti a banky. Tentokrát se budou rozpadat korporace a stínové banky, jako jsou hedgeové fondy, soukromé kapitálové fondy a úvěrové fondy.

V Roubiniho nové knize „Megathreats“ popisuje 11 střednědobých negativních nabídkových šoků, které snižují potenciální růst růstem výrobních nákladů. Patří mezi ně deglobalizace a protekcionismus, přesun výroby z Číny a Asie do Evropy a USA, stárnutí populace ve vyspělých ekonomikách a na rozvíjejících se trzích, omezení migrace, oddalování USA a Číny, globální změna klimatu a opakující se pandemie. "Je jen otázkou času, než přijde další ošklivá pandemie," dodal.

Jeho rada investorům zní: "Buďte s akciemi opatrní a mějte více hotovosti." I když hotovost ukusuje inflace, její nominální hodnota zůstává na nule, „zatímco akcie a další aktiva mohou klesnout o 10 %, 20 %, 30 %. V oblasti fixního příjmu doporučuje držet se dál od dluhopisů s dlouhou dobou trvání a přidat ochranu proti inflaci v podobě krátkodobých státních dluhopisů nebo dluhopisů zohledňujících inflaci, jako jsou TIPS.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

21.09. 23:28  Soudnost Roubiniho (Jiří)
21.09. 21:18  Soudnost Roubiniho (beeblebrox)
21.09. 19:09  H.vno se stane (xxx)
21.09. 15:46  H.vno se stane (Denis)
21.09. 08:43  Soudnost Roubiniho (Petr Ježek)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688