mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.09.2022 17:48:00

Úspěšný druhý ročník svatováclavských pivních slavností v Nebrasce

Úspěšný druhý ročník svatováclavských pivních slavností v Nebrasce

20.09.2022 / 16:26 | Aktualizováno: 20.09.2022 / 17:48

V sobotu dne 10. září se v městečku Milligan v americké Nebrasce uskutečnil již druhý ročník svatováclavských pivních slavností pod názvem St. Wenceslas Brewfest ve formě marketingového projektu ekonomické diplomacie. V rámci festivalu byla propagována česká piva, technologie pro čepování piv, české lihoviny a moravská vína. Propagaci české gastronomie zajistil šéfkuchař z ambasády ve Washingtonu a svým kulturním programem si srdce dětí i dospělých získalo duo mimů z ČR. Akce se zúčastnili i nejvyšší představitelé státu Nebraska – guvernér Ricketts, secretary of state Evnen a kongresman Smith.

Nebraska je stát na Středozápě USA s rozlohou 2,5krát větší než ČR, ve kterém žije 2 mil. obyvatel. Jde o významného producenta zemědělských komodit (hovězí, vepřové, pšenice, kukuřice, sója a čirok), ale i stát s důležitou dopravní infrastrukturou, zpracovatelským průmyslem, IT a společnostmi v oblasti telekomunikací. Nebraska je ale důležitá i z pohledu vztahu k historii ČR. V Nebrasce se totiž ke kořenům v ČR nebo Československu hlásí zdaleka nejvyšší procento obyvatel ze všech amerických států (6 %), přičemž například ve městech Oak Creek nebo Wilber je to okolo 40 % místních obyvatel.

A právě z těchto důvodů letos pokračovaly svatováclavské slavnosti svým druhým ročníkem v Milliganu. Česká ambasáda ve spolupráci s organizací Milligan Auditorium (spravující místní Českou národní síň) zajistila prezentaci českých piv Czechvar (obchodní značka Budějovického Budvaru pro USA), Pilsner Urquell a Praga, které byly čepovány přes výčepní zařízení společnosti Lindr od místního distributora. Tradiční české alkoholické nápoje reprezentovali zástupci výrobců R. Jelínek a Becherovka. Nechybělo ani moravské víno dodané místním distributorem.

Tradici české kuchyně propagoval šéfkuchař české ambasády Lukáš Rýva, který ve svých kulinářských show učil vysoký počet zájemců připravit tradiční českou svíčkovou. O skvělý kulturní program pro děti i dospělé se postaralo duo mimů Petr Liška a Michal Hecht s představeními „Talking without words“. Hudební doprovod celé akce zajišťovaly místní dechové kapely, např. Milligan Czech Brass Band nebo Mark Vyhlidal Orchestra.

Prestiž akce svou přítomností podpořil i guvernér Pete Ricketts, který si je velmi dobře vědom tradic a úzkého vztahu mezi Nebraskou a ČR. Akci bohužel moc nepřálo počasí, ale ani déšť od účasti neodradil necelou tisícovku návštěvníků.

Galerie


2022_St_Wenceslas_Brewfest


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688