Patria (Patria Finance)
Komodity  |  20.09.2022 12:10:58

Plyn se pohybuje nejníže od července. Připlul první LNG pro Česko. Předpověď horšího počasí ale trh netěší

Ceny zemního plynu pro evropský trh se pohybují na nejnižších hodnotách od konce července. Nizozemský kontrakt s dodávkou v příštím měsíci se dopoledne v Amsterodamu dokázal podívat i pod 170 EUR za MWh a v pondělí se vypořádal na nejnižších hodnotách od 25. července. Politici se před blížící se zimou snaží odvrátit hlubší energetickou krizi na starém kontinentu. Trh se ale i vzhledem k předpovědi chladnějšího počasí dnes dnes zatím vyvíjí smíšeně.

Probíhající energetická krize přivedla ekonomiku regionu na pokraj hospodářské recese. Evropská komise už navrhla vyšší zdanění energetických firem, povinné omezení spotřeby elektrické energie v nejvytíženějších hodinách a zvýšení likvidity na trhu s energiemi.

Vlastní kroky podnikají i jednotlivé vlády.

Německá vláda, která už podle agentury Bloomberg odepisuje Rusko jako spolehlivého dodavatele, vyčlenila dalších 2,5 miliardy eur na nákupy zkapalněného zemního plynu. V úvěrových linkách tak přistálo dohromady už 15 miliard EUR a Berlín je bude uvolňovat v tranších. Nové dohody o dodávkách by kancléř Olaf Scholz mohl oznámit během návštěvy Blízkého východu.

Nizozemsko se chystá představit podporu domácnostem, v balíku je zhruba 16 miliard eur. Mezitím připlula do nizozemského přístavu Eemshaven první loď s nákladem LNG pro Česko, uvedl ČEZ a tuzemské ministerstvo průmyslu a obchodu. LNG pochází od společnosti Cheniere. Gaslog Georgetown přivezla náklad odpovídající 100 milionům kubických metrů v plynném skupenství.

„Další dva tankery s plynem určeným pro Česko připlují během října a následně budeme pokračovat tempem dvě až tři lodě měsíčně,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Jde podle něj o významný krok pro energetickou bezpečnost České republiky a pojistku pro případ, že by do Česka přestal téct plyn od jiných dodavatelů.

Dalším světlým bodem jsou pro trh stabilně se plnící zásobníky. Evropské zásobníky jsou plné ze zhruba 86 procent, což je lehce nad pětiletým průměrem. Listopadový cíl je 80 procent, napsala agentura Reuters.

Spolu se silným dovozem LNG tak ceny zemního plynu na referenčním nizozemském kontraktu sestoupily ze srpnových vrcholů:

1

Riziko, že Rusko úplně vypne kohouty s plynem, především na hlavní tranzitní trase přes Ukrajinu, je ale pořád hrozbou. Za velice „impresivní“ označili budování zásob analytici Deutsche Bank. I tak ale upozornili na "velkou možnost, že tuto zimu žádný ruský plyn nepoteče, a pokud nebudou teploty mírné, je zda pravděpodobnost určitého systému přídělů.“

Ruský Gazprom dnes oznámil, že do Evropy přes Ukrajinu dnes pošle 42,4 milionu kubíků plynu, stejně jako v předchozích dnech. Dodávky plynovodem Nord Stream přes Baltské moře jsou na nule.

Podmínky na trhu by mohlo zhoršit také chladnější počasí, které se očekává příští týden. Trh je dnes tudíž volatilní. Zatímco dopolední průběžný pokles cen zemního plynu u klíčového kontraktu v Nizozemsku na příští měsíc předznamenával možnost čtvrté ztrátové seance za sebou, před polednem SELČ se ceny přehouply do mírného plusu zhruba k úrovni 183 EUR/MWh. Britský kontrakt s dodávkou následující den ale klesal, stejně tak jako jeho nizozemský protějšek, napsala Reuters.

Zdroje: Bloomberg, ČEZ, Reuters

Foto: ČEZ

 

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688