Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  20.09.2022 00:00:00

Středočeský kraj intenzívně řeší situaci s nedostatkem řidičů autobusů

Středočeský kraj reaguje na nedostatek řidičů a výpadky spojů v systému Pražské integrované dopravy (PID), který je způsoben především vysokým počtem covidem nakažených řidičů v kombinaci s příliš vysokým počtem přesčasových hodin u ostatních. Na vině je obecně i nedostatek řidičů, neboť ti starší odchází do důchodu a mezi mladou generací není o pozici takový zájem. Se stejnými problémy se potýkají i další kraje. Středočeský kraj není výjimkou.

„Naší prioritou zůstává zajištění maximálního rozsahu provozu, a proto ubezpečujeme všechny cestující, že dispečink PID ve spolupráci s dopravci dokáže případné výpadky řidičů v mnoha případech řešit. Nelze však vyloučit, že v jednotlivých případech může dojít k neočekávanému výpadku spojů, který může vyplývat z pozitivních záchytů při příchodu na pracoviště. V takovém případě je snahou, aby cestující mohli za zrušené spoje využít náhradní spojení prostřednictvím ostatních linek,“ konstatuje Petr Borecký, náměstek hejtmanky pro oblast veřejné dopravy.

Celou situaci průběžně kraj řeší ve spolupráci s Integrovanou dopravou Středočeského kraje (IDSK), pražským koordinátorem hromadné dopravy ROPID a dalšími partnery. „IDSK již umožnilo ve spolupráci s koordinačním dispečinkem PID přechodné opatření, které dopravcům pomáhá tuto složitou situaci alespoň částečně vyřešit. Opatřením se otevřela možnost navýšit personál o cca 50 řidičů z řad malých dopravců, které si mohou smluvní dopravci najímat na zajištění svých výkonů. I nadále však pokračují další jednání, která by i přes nelehkou situaci na pracovním trhu umožnila další řešení pro stabilizaci systému PID,“ vysvětluje Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.

Největší problémy jsou aktuálně v oblasti Dolnobřežanska a Říčanska (dopravce ARRIVA City). V zájmu zvýšení informovanosti cestujících zajišťujeme na zastávky nejvíce dotčených linek umístění informačních vývěsek s informací s návodem na získání on-line informací o aktuálním provozu.

Na webu PID je pak pravidelně aktualizován seznam všech spojů, které budou následující den v režimu mimořádného výpadku. Cestující tak mají přehled spojů, u kterých hrozí potenciální riziko zrušení. Aktuální informace i na facebooku, instagramu, twitteru (vždy opět na stránkách či kanálu PID) a na PID Lítačce.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688