OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.10.2022 19:48:16

Srbsko: Rostoucí ceny POV vyvolaly konflikt mezi pojišťovnami a orgánem dohledu

Během prvního týdne v měsíci srpnu přijaly srbské pojišťovny opatření ke zvýšení cen povinného ručení o 22 %. To nastartovalo ostrou diskusi mezi hráči z řad pojistitelů poskytujících tento druh pojištění a národní bankou Srbska (NBS), která má na starosti dozor nad trhem.

Na jedné straně argumentují pojišťovny tím, že nárůst cen je prvním zvýšením přijatým za posledních 8 let. Považují ho rovněž za odůvodněný na základě inflačního navýšení cen za náhradní díly, za transportní služby a servisní práce při odstraňování škod na autech. Signifikantním faktorem, jenž sehrál ve zdražování roli, je růst cen za práci a hodinových sazeb servisů.

„Celková situace na trhu automobilů má nepříznivý dopad na provoz pojišťovacích společností v oblasti produktů pro vozidla. Na jedné straně se vyrábí stále sofistikovanější a dražší vozy, zejména elektroauta. Ta jsou mnohem náchylnější ke škodám a jejich opravy jsou dražší. Na druhou stranu jsme svědky evidentního skokového navýšení cen ojetých aut na trhu, které jsou benchmarkem pro určování úrovně kompenzací za škody na vozidlech,“vysvětloval nejednoduchou situaci pojišťoven Dusko Jovanovic, generální sekretář srbské asociace pojistitelů. K tomu ještě dodal, že v průběhu posledních 8 let, které uběhly od poslední cenové korekce, vzrostla inflace měřená indexem spotřebitelských cen na 20,68 %.

roce 2019 proběhla systémová změna v aplikaci bonus/malus. Ta měla za následek částečný nárůst bonusu o 5 až 10 % v některých skupinách klientů. Současně se trh bude muset vyrovnat i s dalším nárůstem limitu kompenzací škod předepsaným nově zákonem o povinném pojištění v silničním provozu.

Srbská národní banka (NBS) zaslala všem pojistitelům, kteří zvedli cenu povinného ručení, dopis s výzvou, aby se co nejrychleji vrátili k pojistnému na předchozí úrovni. Tisková zpráva této instituce zmínila v rámci své kompetence dozoru, že bude iniciovat dohledovou proceduru proti těm hráčům na trhu, kteří budou „nadále bezdůvodně zvyšovat pojistné“. Současně přijme všechna nezbytná opatření, aby chránila práva a zájmy zákazníků pojišťovacích společností, včetně uplatnění sankcí proti zapojeným pojišťovnám. NBS současně očekává, že pojišťovny vrátí pojistné inkasované navíc a budou bezodkladně informovat klienty o termínu, kdy se tak stane a jakou formou.

Navíc NBS přijala regulaci, jež má zabránit takové okolnosti opakovat. Jde o speciální instrukce k rozhodovacímu procesu v pojišťovnách ve vztahu k podmínkám a tarifům pojistného u povinného ručení. To znamená, že v budoucnu budou muset informovat NBS o svém záměru změnit pojistné ve lhůtě 60 dnů před plánovaným zavedením úpravy. Dodat musí dokumentaci, z níž bude patrné odůvodnění a opodstatnění pro takovou změnu sazeb pojistného, přičemž v úvahu je třeba především brát poměr vzájemného prospěchu v uzavřených smlouvách, vliv na ochranu práv a zájmů stran, které jsou povinným ručením chráněny, a dále i solvence nebo finanční pozice konkrétní společnosti plus další relevantní data tak, aby se zabránilo podobným situacím do budoucna.

Zdroj:
www.xprimm.com/SERBIA-increasing-MTPL-prices-started-a-war-between-motor-insurers-and-the-market-watchdog-articol-2,10,26-19387.htm

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688