OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.09.2022 14:40:51

USA: 400 nehod vozidel s asistenčními systémy! Pět mrtvých, šest zraněných

Výrobci aut informovali o bezmála 400 haváriích vozidel, které jsou opatřeny poloautomatickými asistenčními systémy řízení. Z celkového počtu se 273 nehod vzniklých v USA týká značky Tesla. Sdělili to zástupci amerických bezpečnostních regulátorů na základě svých statistik v polovině června.

Národní agentura bezpečnosti provozu (National Highway Traffic Safety Administration NHTSA) nicméně protestovala proti tak jednoduchému oznámení a porovnávání výrobců aut mezi sebou, protože podle ní to nic neříká o počtu vyrobených aut s takovými asistenty u jednotlivých producentů, a ani o tom, kolik kilometrů sledované vozy urazí. Výrobci vozidel nahlásili nehody aut tohoto druhu v období od loňského července do letošního 15. května na základě výzvy. Šetření kolizí aut s částečně autonomním řízením se konalo do takové hloubky poprvé. „Vzhledem k tomu, že se podařilo nashromáždit více dat, NHTSA bude schopna lépe identifikovat hrozící rizika nebo trendy v nehodovosti a dozvědět se tak více o těchto technologiích a o tom, jak jsou výkonné v reálném světě,“ řekl Steven Cliff, zástupce analytické agentury.



Nehody automobilů značky Tesla se staly v době, kdy vozy užívaly autopilot „Full Self-Driving“, anebo Traffic Aware Cruise Control, případně jiný asistenční systém řízení sledující a kontrolující rychlost a řízení auta. Společnost Tesla má na silnicích v provozu asi 830 000 vozidel s těmito systémy. Dalším producentem v závěsu byla Honda s 90 nehodovými událostmi. Zástupci značky ovšem uvedli, že v USA mají v provozu na 6 milionů automobilů se systémy tohoto druhu. Další v pořadí byla automobilka Subaru s 10 kolizemi. Ostatní značky vykázaly 5 havárií nebo méně.

Loni v červnu vyzvala NHTSA více než 100 automobilek a technologických firem zabývajících se automatizovanými vozidly, aby registrovaly jejich vážné nehody do 24 hodin od chvíle, kdy se o kolizi dozvědí, a současně vyloučily méně závažné události do 15. dne následujícího měsíce. Agentura sleduje a hodnotí, jak pracují asistenční systémy řízení a zda je nutná jejich další regulace. Podle sdělení NHTSA přišlo u zmíněných nehod s asistovaným řízením o život 5 osob a 6 lidí bylo vážně zraněno.



Vyšší statistiky u značky Tesla mohou být způsobeny i tím, že vozy jsou opatřeny telematikou k monitorování aut, a lze z nich dostat reporty o nehodě v reálném čase. Ostatní automobilky takové možnosti nemají, což může dodání statistik zpomalovat nebo dokonce zabránit, domnívá se NHTSA. Nehody Tesla měly podíl 70 % na 392 registrovaných kolizích z 12 automobilek. Výrobci aut ovšem nejsou tázáni, kolik takových aut jejich značky jezdí po silnicíchUSA, a ani nemusí dokládat ujetou vzdálenost. Také nedokládají, zda a kdy jsou asistenční systémy skutečně během jízd aktivní. Proto NHTSA upozorňuje, že vypovídací hodnota dosud nashromážděných dat je omezená. Ovšem takové údaje lze poptat i později. Nová data bude agentura navíc sbírat rychleji než doposud. Nehodové údaje poslouží k vyhodnocení trendů a k následné diskusi s producenty.

Komplikací je fakt, že je obtížné zjistit, kolik řidičů asistenční systémy v praxi využívá. Proto se chce NHTSA soustředit i na výzkum interakcí motoristů s technologií. Honda v této souvislosti sdělila, že vytváří ve výrobě „balíčky“ systémů a prodává jich tak více než jiní výrobci, což může ovlivnit i počet registrovaných havárií, jenž může vyjít vyšší než u značek, kde je strategie asistence pro řidiče méně progresivní. Současně nelze nikde ověřit u většiny značek tvrzení motoristů o tom, zda byly automatické systémy v okamžiku nehody aktivní či nikoli.



Podle Alliance for Automotive Innovation zastupující většinu producentů vozidel nejsou data nashromážděná ze strany NHTSA dostatečná k tomu, aby bylo možné vyhodnotit bezpečnost automatických systémů pro auta. Výzva ke sběru dat NHTSA se týkala i společností provozujících plně autonomní auta. 25 firem nahlásilo celkem 130 havárií. Vedla značka Google Waymo se 62 událostmi, následovaná Transdev Alternative Services se 34 událostmi a General Motors /Cruise LLC se 23 kolizemi. Waymo uvedlo, že má v provozu více než 700 autonomních aut ve flotile v Arizoně a v testovací fázi i v Kalifornii. Podle firmy došlo k nehodám v nízké rychlosti. Airbagy byly aktivovány jen ve 2 případech. Ve 108 nehodových situacích plně autonomních vozidel nedošlo ke zranění. U ostatních je registrována jen jedna vážná újma na zdraví. Ve většině případů došlo k nehodě nabouráním autonomního auta zezadu.

Zdroj: www.claimsjournal.com

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688