Research (Česká spořitelna)
Investice  |  19.09.2022 09:55:03

Vize, ekonomie strany nabídky a schopnost věci udělat


"Vytváření přesvědčivého obrazu vytoužené a praktické budoucnosti je nesmírně důležité pro vysokou morálku, dynamiku, konsensus a obecně pro to, aby se kola společnosti hladce otáčela." Herman Kahn

"Vize je umění vidět neviditelné věci." J. Swift

"Horší než být slepý je mít zrak, ale žádné vize." Helen Keller.

V ČR jsou vize sprostým slovem: Global Competitiveness Report, oblast "Government long-term vision" má pro ČR krásné 122. místo na světě.



Ekonomie strany nabídky bývala dominantou pravice. Ale i levice pochopila potenciální sílu nabídky, jak ukazuje NYT.

Vysoká inflace je důsledkem toho, že se příliš mnoho peněz honí za příliš malým množstvím zboží. Tradiční způsob, jak snížit inflaci, je vypořádat se s "příliš velkým množstvím peněz" zvýšením úrokových sazeb nebo daní.

Nekonečně lepším způsobem boje proti inflaci, pokud je to možné, je řešit problém "příliš malého množství zboží" zvýšením nabídky věcí ke koupi/spotřebě.

Ekonomie nabídky byla dlouho doménou republikánů, kteří tvrdili, že jediný způsob, jak může vláda pomoci zvýšit nabídku zboží a služeb, je jít z cesty - především snížením daní, aby firmy měly silnější ziskový motiv ke zvýšení výroby.

Demokraté však začali vytvářet vlastní verzi ekonomie nabídky, která vládě přisuzuje aktivnější roli. Například zákon o snižování inflace (IRA = Inflation Reduction Act) v sobě obsahuje i daňové pobídky a programy na zvýšení výroby ekologických technologií, které budou v dlouhodobém horizontu levnější.

Má vzniknout i Národní investiční úřad: mimo jiné by měl mobilizovat soukromé investory, aby vkládali peníze do dlouhodobých projektů, které jsou v současné době podfinancované, například do projektů infrastruktury.

V Českých podmínkách už před třemi lety vznikl Národní rozvojový fond na podobném principu díky iniciativě bank. Ale potýká se se standardním českým problémem. I přes proklamace (Národní investiční plán s „tisícovkami projektů“) nejsou projekty připraveny. „Stát, tedy ministerstva a státní agentury nebyly schopné za celé tři roky existence fondu předložit jediný projekt.“ To je hodně smutné zjištění, i přes laťku posazenou hodně nízko díky zkušenosti se zvládáním covidu ze strany státu. Chtěli jsme se z krize proinvestovat, ale dopadlo to jako vždycky.



Investice, podpora inovací, schopnost realizovat dlouhodobé projekty... a spolupráce veřejného a soukromého sektoru je přitom cesta nejen k nižší inflaci, ale i k vyšší životní úrovni.

Mimochodem: proč roste ve vyspělých ekonomikách produktivita pomaleji než např. v 60. letech? Analýza ukazuje, že průměrný růst celkové produktivity faktorů (TFP) se po roce 1970 snížil v důsledku omezení schopnosti zpracovávat nápady, nikoliv nabídky nápadů.


David Navrátil  

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688