mmr.cz (MMR)
Evropská unie  |  16.09.2022 17:12:35

Evropský výbor regionů projednal možnosti řešení současných krizí a důsledky války na Ukrajině

O ruské agresi na Ukrajině a jejím dopadu na evropské regiony a evropská města diskutoval místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se zástupci Evropského výboru regionů. Jednání se zúčastnil i starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Jako nejlepší nástroj pomoci reagující na okamžité potřeby na místě se ukazuje politika soudržnosti. Výbor se začal zabývat i plány k rychlé a efektivní poválečné obnově Ukrajiny.

Česká republika si v srpnu připomněla výročí sovětské okupace z roku 1968 ve světle války na Ukrajině. Napadenou zemi bychom měli v jejím úsilí o zachování míru nadále podporovat. Ruská agrese ovlivňuje naši práci ve všech možných aspektech a přináší nejistotu ohledně budoucnosti. Ale věřím, že to může mít také pozitivní vliv na naši schopnost stát pospolu a efektivněji spolupracovat při hledání podpory pro všechny evropské regiony, aby byly silnější, odolnější a soběstačné,“ zazněla úvodní slova místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Česká republika se bude snažit, aby evropské regiony a města měly snazší přístup k fondům EU při řešení současných krizí. Je třeba urychlit přechod k bezpečné a udržitelné energii, která je jednou z možností snížení evropské závislosti na ruských zdrojích,“ uvedl ministr.

„Jako ve všech krizích jsou regiony a města v první linii, aby čelily následkům války proti Ukrajině. Jsme vděční českému předsednictví za podporu a také za vedení při vytváření evropských řešení. Příliš mnoho lidí trápí inflace a rostoucí účty za energie. Musíme jednat rychle, abychom zajistili, že zima neohrozí evropskou solidaritu,” řekl předseda Evropského výboru regionů Vasco Alves Cordeiro.

Válka na Ukrajině má hospodářský a sociální dopad na regiony a města v Evropské unii. Velmi vážné jsou především ekonomické důsledky, pokud jde o dodávky energie. Jak vyplynulo z diskusí o politice soudržnosti, při řešení těchto problémů mohou pomoci právě fondy Evropské unie. Česká republika proto využije veškerou flexibilitu, kterou poskytuje evropská legislativa, aby pomohla dokončit probíhající projekty a poskytla příjemcům nástroje pro usnadnění jejich současné obtížné situace. Tyto požadavky jsou už zpracovávány v návrhu FAST-CARE, který aktuálně projednává Evropský parlament.

U kulatého stolu se jednalo také o plánech na poválečnou obnovu Ukrajiny, včetně rekonstrukce kritické infrastruktury a poskytování základních služeb. To bude vyžadovat mezinárodní spolupráci a spolehlivou strategii. Česká republika má k dispozici návrh Plánu obnovy Ukrajiny, který připravila tamní vláda. Mého ministerstva se týká sekce Výstavba, urbanismus, modernizace měst a regionů, kterou odborníci právě vyhodnocují.

Evropský výbor regionů projednal možnosti řešení současných krizí a důsledky války na Ukrajině
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688