Jan Berka (Roklen24)
Měny-forex  |  16.09.2022 09:07:31

ECB na jestřábí vlně. Transmise sazeb běží téměř hladce, euro ji však ignoruje

ECB na jestřábí vlně. Transmise sazeb běží téměř hladce, euro ji však ignoruje

Jan Berka
09:07 16. září 2022

Klíčové body

  • Transmise vyšších sazeb probíhá dle hlavního ekonoma ECB téměř hladce.
  • Pohyb úrokového diferenciálu v posledních dnech nahrál silnějšímu dolaru proti euru.
  • Společnou měnu dále zatěžuje nejistý výhled a menší ekonomická robustnost ve srovnání s USA.
Philip R. Lane flickr photo by European Central Bank shared under a Creative Commons (BY-NC-ND) license

Evropská centrální banka se drží jestřábího naladění. Evropské inflační prostředí se nelepší, naopak jsou čím dál častěji zmiňovány sekundární inflační efekty. Úroky dále porostou, jejich transmise směrem k tržním sazbám běží dle hlavního ekonoma ECB téměř hladce. Na kurzu eura se to však nikterak výrazně neprojevuje. Důvody, proč tomu tak je, jsou dva.

V uplynulých dnech zazněla řada jestřábích komentářů hned od několika zástupců ECB. V souhrnu centrální bankéři upozornili na trvající cenové tlaky a celkovou rozprostřenost inflace, která začíná být patrná v sekundárních efektech, například na trhu práce. Zejména těm musí ECB zabránit dalším zvyšováním úrokových sazeb. Úpravy je možné čekat na několika příštích zasedáních. Podle hlavního ekonoma ECB Philipa Lanea jsou potřeba razantnější zvýšení zejména tehdy, když jsou rizika na straně inflace nad cílem a sazby se stále nachází daleko od odhadovaného vrcholu v rámci úrokového cyklu.

Philip Lane dlouhodobě patřil do umírněnější skupiny, která preferovala opatrnější měnověpolitický přístup. Jeho jestřábí posun je tak dobrým signálem, že si ECB svůj razantní přístup udrží. I proto očekáváme, že na říjnovém zasedání opět proběhne debata o navýšení sazeb o 50, nebo 75 bodů. Vše samozřejmě musí potvrdit data. Trh již teď zaceňuje říjnový hike o zhruba 70 bodů a v prosinci dalších více než 60 bodů. Vrchol cyklu pak aktuálně vidí kolem úrovně 2,5 %.

Pro ECB je klíčové, že transmise vyšších úroků běží hladce. Červencový hike o 50 bodů se dle Lanea na trzích propsal bez problémů. To samé následuje i po zářijové úpravě. Krátké sazby jsou hlavní kanál propisu vyšších úroků a vytváří prostředí pro celkové utažení podmínek financování i skrze sazby delší.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Najdou se ale i vychýlení, zejména pokud jde o repo trh, kde se skrze asset swap spread ukazuje nedostatek kolaterálu. Jde přitom především o německé instrumenty, přičemž po zářijovém zasedání se nedostatečný propis vyšších sazeb projevuje nejen u specials, ale postupně i u GC instrumentů. Situace by se ale dle ECB měla zlepšit i díky navýšení stropu úročení vládních depozit. Zatím se tak však neděje, což lze z pohledu centrální banky považovat za transmisní riziko.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Pokud se zaměříme na vývoj eura ve vztahu k tržním sazbám, zacenění agresivnější ECB nemělo trvalejší vliv. Dvouletý eurový swap za poslední měsíc přidal více než sto bodů, zatímco ten americký necelých 80. Zásadní byl však posun v tomto týdnu, kdy si americký instrument připsal více než 40 bodů a eurový o něco více než polovinu tohoto čísla. Spouštěčem vyšších amerických sazeb byla inflace za srpen. Celková v meziročním srovnání sice oproti červnu klesla, jádrová naopak dále vzrostla, a to výrazně oproti konsensu. Posunul se i výhled vrcholu amerických sazeb v cyklu, a to z pásma 3,75-4 % na 4,25-4,5 % v příštím roce.

Druhým důvodem, který nahrává silnějšímu dolaru proti euru, je ekonomický výhled. Data z americké ekonomiky naznačují větší robustnost ve srovnání s Evropou. Nad starým kontinentem navíc nadále visí hrozba negativních dopadů energetické krize, nehledě na připravovaná opatření. I proto nadále věříme, že se kurz eura proti dolaru udrží minimálně na úrovni parity.

Nejbližší událostí, která by kurz mohla posunout s větším rizikem na straně silnějšího dolaru, je zářijové zasedání Fedu naplánované na příští středu. Důraz přitom klademe na další navýšení sazeb, u něhož po srpnové inflaci vzrostlo riziko úpravy až o celý procentní bod. Zásadní pak bude dlouhodobý výhled úroků a jejich potenciální vrchol v cyklu ve srovnání s tím, co čeká trh.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 0,9995 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 109,88 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 0,9924 do 1,0059 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,50 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 24,51 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,44 až 24,56 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 24,33 do 24,74 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688